Gydytojas onkodermatologas Viktoras Sidorovas vienoje iš paskaitų kalbėjo apie pakankamai naują temą Lietuvoje – priklausomybę nuo saulės.

Priklausomybė nuo saulės turi ir savo terminą – tanoreksija. Tai įvardijama kaip liguistas potraukis degintis ne tik per atostogas, tačiau ir bet kuriuo kitu metų laiku. O žmogus jaučia nenumaldomą norą būti nuolat įdegęs.

Viktoras Sidorovas

Manoma, kad tanoreksija yra psichikos sutrikimas, vienas iš dismorfofobijos reiškinių, kai žmogus pernelyg jaudinasi dėl kokio nors savo išvaizdos ypatumo.

Gydytojas pateikia kelis dismorfofobijos požymius:

  1. pernelyg kruopščiai ir dėmesingai prižiūrima išvaizdą. Pavyzdžiui, žmogus nori nuolat šukuotis, kad nestyrotų nė vienas plaukelis ar pešioti antakius tol, kol jie bus, jo nuomone, idealūs;
  2. dažnas atsisakymas fotografuotis;
  3. sergant hipertrofuota ligos forma gali išsivystyti veidrodžio baimė;
  4. savo „defektus“ žmogus neretai bando maskuoti beformiais drabužiais, pernelyg ryškiu makiažu, keistais galvos apdangalais. Tanoreksijos atveju odos „defektai“ maskuojami įdegiu;
  5. dažnai tokie žmonės nuolat laikosi dietų ir labai dažnai atlieka įvairiausius fizinius pratimus.

Pasak V. Sidorovo, negydoma ši priklausomybė gali baigtis depresija, mintimis apie savižudybę, nerimo, panikos priepuoliais, odos senėjimu ir odos vėžiu.
Soliariumas

Pagrindinė rizikos grupė – paaugliai

Nors priklausomi nuo saulės gali tapti bet kokio amžiaus asmenys, pagrindinė tanoreksijos rizikos grupė – paaugliai. Kodėl? Atsakymas paprastas: paaugliams itin svarbu jų išvaizda, jie nori atrodyti tobulai, o būti įdegusiam šiais laikais yra madinga.

„2012 metais Lietuvoje buvo padarytas trumpas tyrimas, kuriame dalyvavo 2-3 kurso medicinos studentai. Paaiškėjo, kad 45 proc. respondentų saulėje praleidžia daugiau nei 3 valandas ir deginasi dažniau nei kartą per savaitę. Daugiau nei pusė naudojasi soliariumais, moterys tai daro dažniau nei vyrai. Respondentai nelinkę keisti savo elgesio, nors turi žinių apie ultravioletinių spindulių įtaką sveikatai“, – kalbėjo dr. V. Sidorovas.

Tikriausiai niekada nepagalvojote, tačiau oda turi atmintį. Gydytojas sako, jog paskaičiuota, kad, jei žmogus kiekvieną sezoną įdega, jam suėjus 30 metų, pradeda matytis pirmosios nudegusios odos pasekmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)