Kinijoje, Uhane esančios Dzinyintano ligoninės medikai pateikia atsakymus, remdamiesi pirmais 99 gydytais pacientais, praneša BBC. Gydymo duomenų analizė publikuota medicinos žurnale „Lancet“.

Plaučių uždegimas

Visi 99 į ligoninę atvežti pacientai sirgo plaučių uždegimu, o mažytės poros, pro kurias deguonis iš oro patenka į kraują, buvo pripildytos vandens.

Kiti simptomai:

- 82 pacientai turėjo temperatūros,

- 81 kosėjo,

- 31 jautė dusulį,

- 11 skaudėjo raumenis,

- devyniems buvo sutrikusi orientacija,

- aštuoniems skaudėjo galvą,

- penkiems skaudėjo gerklę.

Pirmos mirtys

Pirmi du pacientai, kurie mirė, neatrodė sunkiai sergantys. Tiesa, abu buvo ilgai rūkę, taigi plaučiai jau buvo silpnesni. Pirmąjį – 61 m. vyrą atvežė į ligoninę su stipriu plaučių uždegimu. Jam taip pat buvo stiprus respiracinis sindromas, t. y. plaučiai nebepajėgė aprūpinti deguonimi organų ir palaikyti gyvybę. Jam prijungė kvėpavimo aparatą, bet plaučiai visiškai nustojo funkcionuoti, sustojo širdis. Po 11 dienų ligoninėje jis mirė.

Antram pacientui – 69 m. vyrui taip pat buvo stiprus respiracinis sindromas. Jam prijungė vadinamąjį dirbtinių plaučių aparatą, tačiau naudos nebuvo. Pacientas mirė nuo ūmaus plaučių uždegimo ir septinio šoko.

Mažiausiai 10 proc. miršta

Sausio 25 d. iš 99 pacientų:

-57 tebegulėjo ligoninėje,
-31 buvo išleistas namo,
-11 buvo mirę.

Tai nereiškia, kad mirtingumas nuo viruso yra 11 proc., nes kažkas iš gulinčiųjų ligoninėje galėjo mirti, kažkieno simptomai galėjo būti tokie švelnūs, kad žmonės neatsidūrė ligoninėje.

Dirbantieji turguje

Manoma, kad infekcijos, vadinamos „2019-nCoV“ šaltinis – Huano jūrų gėrybių turguje parduodami gyvi jūrų gyvūnai.

Iš 99 pacientų 49 turėjo tiesioginį kontaktą su turgumi:

-47 dirbo turguje vadybininkais arba prekiautojais,
-du buvo pirkėjai.

Sunkiausia būklė – vidutinio amžiaus vyrų

Dauguma iš 99 proc. pacientų – vidutinio amžiaus, vidurkis – 56 m. 67 iš 99 pacientų buvo vyrai. Tiesa, naujausiais Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, kiekvienam užsikrėtusiam 1,2 vyro tenka 1,0 moteris.

Sergamumo tarp lyčių skirtumą galima paaiškinti keliais veiksniais:

-Vyrai susirgo stipriau, todėl jiems reikėjo ligoninės gydymo.

-Dėl socialinių arba dėl kultūrinių priežasčių vyrai pažeidžiamesni virusui jo plitimo pradžioje.
Ligoninėje dirbandis gydytojas Li Džangas teigė: „Galbūt moterų jautrumas virusinėms infekcijoms sumažėjo dėl X chromosomos ir lytinių hormonų apsaugos, kuri yra svarbi imunitetui.“

Susirgusių būklė

Dauguma iš 99 pacientų sirgo kitomis ligomis, taigi dėl pasilpusios imuninės sistemos galėjo tapti mažiau atsparūs virusui.

- Dėl širdies ligų ir patirto insulto 40-ies pacientų širdis buvo silpna, pažeistos kraujagyslės.
-12 pacientų sirgo diabetu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)