Didžiausia bėda – menka savivertė

Psichiatras pasakoja, jog vienas iš šios patologijos požymių yra tai, jog priklausomam nuo sekso žmogui pats seksualumas atneša mažai pasitenkinimo arba jo nelieka išvis. Iš tiesų, taip pat nutinka su visomis priklausomybėmis – pavyzdžiui, tik pradėjus vartoti heroiną, jausmas labai malonus, tačiau po truputį tai virsta kančia.

Priklausomybę nuo sekso turintis žmogus jaučia didžiulį diskomfortą, po truputį pradeda blogėti asmeninė, šeimos situacija, santykiai.

Toks sutrikimas diagnozuojamas, jei žmogus kankinasi ne mažiau nei pusę metų. Kur tokios priklausomybės šaknys?

Manoma, jog nuo nenumaldomo noro patenkinti savo perdėtus seksualinius poreikius žmonės dažniausiai kenčia tada, kai vaikystėje patirtos traumos trukdo mylėti save. Būtent savęs nevertinimas žmogų skatina išprovokuoti kitų meilę, nukreiptą į priklausomybę turintį žmogų.

„Palengvėjimas po sekso yra trumpalaikis, bet tai nepadeda mylėti savęs. Pacientas nuolat susiduria su nerimu, jį malšina kitu orgazmu, alkoholiu ar narkotikais. Vienintelis tikras būdas išspręsti šią problemą – išmokti mylėti save, ugdyti paciento savivertę“, – sakė psichiatras.

Seksologas pateikė 6 formas, kuriomis gali pasireikšti ši priklausomybė

„Pirma – kompulsyvus masturbavimasis. Prisimenu vieną vaikiną, kuris pas mane atvažiavo, kai jam buvo 16 metų. Per parą jis save patenkindavo 15 kartų. Tai yra aiški patologija, nors iš esmės savęs patenkinimas nėra liga. Tačiau tai turi atitikti žmogaus fizines galimybes. Kita pacientė, kurią prisimenu, buvo 31 metų moteris. Ji taip pat kentėjo nuo įkyrios masturbacijos. Išsiaiškinome, kad tai susiję su asmenybės sutrikimu, seniau vadinta psichopatija“, – pasakojo psichiatras Viktoras Šapurovas.

Kita forma – seksas su prostitutėmis. Nors kiekvieno vyro, kuris turėjo santykį su prostitute negalima vadinti sergančiu, bet, jei vyras vis jaučia nenumaldomą poreikį ieškoti naujų santykių su prostitutėmis, tai signalizuoja apie galimą patologiją.

„Papildomi meilės ryšiai turint sutuoktinį ar sutuoktinę, partnerę ar partnerį. Tai pakankamai paplitęs reiškinys. Kai kurie žmonės sako, kad vyrams tai tiesiog įgimta. Iš tiesų, vyrai tikrai turi biologinę paskirtį pasėti sėklą kuo plačiau. Tačiau juk gyvename civilizuotame pasaulyje“, – sakė V. Šapurovas.

Neseniai praūžęs me too skandalas, pasirodo, taip pat gali būti viena iš priklausomybės formų. Priekabiavimas, lietimas be leidimo gali sukelti priklausomybę, nes taip neretai elgiasi aukštas pareigas užimantis asmuo, kuris pradeda priekabiauti prie savo darbuotojo, o šis negali pasipriešinti, nes yra nuo jo priklausomas. Neretai priekabiautojas įgija priklausomybę tokiems veiksmams, jam tampa sunku sustoti.

„Prostitucija. Dalis žmonių, kurie tuo užsiima, tai daro iš būtinybės pragyventi ir užsidirbti pinigų. Tačiau yra nedidelė dalis žmonių, kurie turi nepasotinamą seksualinį potraukį ir prostitucija užsiima būtent dėl to. Dar viena forma yra virtualus seksas. Tai gali būti sekstingas, kai siunčiamos žinutės ir nuotraukos, arba savęs patenkinimas prisijungus internetu. Pavyzdžiui, masturbacija naudojantis pornografijos vaizdais“, – sakė psichiatras.

Priklausomiems nuo sekso pacientams dažniausiai taikoma psichoterapija, 12 žingsnių programa, anoniminiai priklausomų nuo sekso žmonių susitikimai, analitinė terapija arba medikamentinis gydymas.

Kaip anksčiau rašė DELFI, specialistai spėja, kad priklausomybę nuo sekso gali lemti genetika. Tačiau, gydytojas psichoterapeutas V. Žukas sako, kad tai kelia daug abejonių. Pasak seksoterapeuto, esminis dalykas yra asmenybės psichoseksualinis vystymasis ir ypač jo pirmoji fazė.

„Tai kūdikio žindymo fazė. Toje fazėje kūdikis įgauna saugumą arba nesaugumą, pasitikėjimą arba nepasitikėjimą. Jei kūdikio poreikiai dėl žindymo, globos, nuraminimo, prisilietimų nepatenkinami, susiformuoja nesėkmingas tolimesnis asmenybės vystymąsi kituose etapuose, – aiškina gydytojas.

– Nepraėję teisingai šio etapo, mes užprogramuojame oralinio tipo asmenybę, kitaip sakant – priklausomo tipo asmenybę. Dėl to tiek daug yra priklausomybių. Kad kūdikis sėkmingai praeitų pirmąjį vystymosi etapą, motina turi būti fantastinė, patenkinanti visus kūdikio lūkesčius.“

Kaip pasakojo V. Žukas: jei kūdikis pravirksta, motina turi jam duoti pieno, suteikti šilumos, prisilietimų, kūdikis turi jausti mamos, ne kito asmens, širdies plakimą. Toks dėmesys kūdikiui, pasak specialisto, turėtų būti skiriamas pirmuosius dvejus vaiko metus, tad ir žindymo etapą siūlomą tęsti iki dviejų metų.

Kaip gydoma?

Seksoterapeutas V. Žukas pasakojo, jog žmones jis gydo privačiame name. Įkūręs kliniką, nedelsiant jis pasikabino įstaigą žyminčią iškabą. Po kurio laiko Vitalijus Žukas pastebėjo, jog, ypač vyrai, į vizitus pas psichoterapeutą pageidauja eiti tik vėlai vakare. Žmonės ypatingai stengiasi išlaikyti privatumą – kad tik niekas nesužinotų, jog asmuo turi lytinių sutrikimų.

Negana to, žmonės net ir kreiptis pagalbos retai kada išdrįsta.

Seksoterapeutas pasakojo, kad šiemet jis kol kas turi tik du pacientus. Viena pacientė skundžiasi priklausomybe nuo masturbacijos – ji tą daro kasdien ir to norisi vis dažniau. Kita pasakojo turinti priklausomybę nuo sekso partnerių. Kaip pasakojo V. Žukas, ši moteris po naujo partnerio kurį laiką jaučia kūrybinį polėkį, tačiau po kelių dienų ar savaitės jis išblėsta, ji vėl leidžiasi į naujo partnerio paieškas. Taip ji siekia nusiraminimo ir palengvėjimo.

Dėl priklausomybės nuo sekso padėti gali psichologai, tačiau išsamiau į šį sutrikimą gilinasi psichoterapeutai.

Gydoma asmenine ir grupine psichoterapija. Kaip sako V. Žukas, grupinė terapija nėra tokia efektyvi kaip asmeninė, nes dauguma žmonių nėra tam subrendę, mat tai per daug jautri ir intymi zona.

Siekiant sumažinti priklausomybę nuo sekso, skiriami ir antidepresantai, tačiau jie tik sumažina simptomus.

Seksoterapeuto teigimu, priklausomybės nėra išgydomos – tiesiog valdomas, prislopinamas noras. Nesilaikant rekomendacijų, priklausomybės gali bet kada sugrįžti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)