Kaip sako šeimos gydytoja, tipiniai peršalimo simptomai: ryklės skausmas, sloga, kosulys, čiaudulys, galvos ir raumenų skausmai („kaulų laužymas“). Sveikimas paprastai užtrunka 7–10 d.

Visgi jis gali užsitęsti sergant gretutinėmis ligomis, jei imunitetas nusilpęs ar atsiradus komplikacijoms (bronchitui, sinusitui, pneumonijai ir kt.).

Gydytoja apie vaistus nuo peršalimo: greičiau pasveikti jie nepadės, o kai kurie preparatai sukels naujų simptomų.

Su gydytoja aptarėme didžiausias gydymosi nuo peršalimo klaidas.

Reklamos mus ilgainiui išmoko: jei tik pajutai pirmuosius peršalimo simptomus, griebk kokį vaistinėse siūlomą vaistą ir už kelių valandų būsi sveikas. Kokiais atvejais galima šiuo patarimu vadovautis, o kada situaciją gali tik pabloginti?

– Vaistinių preparatų peršalimui gydyti skirtingais pavadinimais sukurta bene tiek, kiek ir jį sukeliančių virusų. Deja, jokio specifinio gydymo, jei tai – ne gripas, nėra.

Siekiant pagerinti būklę, rekomenduojama ilsėtis, gerti daug skysčių. Nereceptiniai vaistai gali palengvinti peršalimo simptomus, tačiau greičiau pasveikti nepadės. Imuninės sistemos nepaskubinsime. Pasveiksime, kai ji iš mūsų organizmo eliminuos patogeną.

Sudėtiniai vaistai nuo peršalimo nepagreitina sveikimo (nes virusinės infekcijos atveju tai – neįmanoma), o užmaskuoja ligos simptomus. Juose visuose yra paracetamolio ar ibuprofeno, šalinančių skausmą, negalavimo pojūtį, mažinančių karščiavimą. Taip pat į juos įeina ir pseudoefedrinas ar feniramino maleatas – preparatai, mažinantys nosies gleivinės paburkimą, slogą bei kosulį slopinantis dekstrometorfanas. Yra vaistų ir su gvajfenezinu (atsikosėjimą skatinanti medžiaga).

Neretai pridedama ir vitamino C (askorbo rūgšties), teigiama, kad ji didina atsparumą infekcijoms, skatina sveikimą. Tai – daugiau rinkodaros triukai, nes mokslu paremtos informacijos, jog papildomai vartojamas vitaminas C padeda sveikti, nėra. Tačiau tikrai žinome, kad jis didina skrandžio rūgštingumą, o kylantis rėmuo stiprina ryklės skausmą.

Pavartojus minėtų vaistų jaučiamas pseudopagerėjimas, pacientas neadekvačiai vertina savo būklės sunkumą. Dažniausiai einama į darbą, susibūrimus, mokslus. Nors tuo momentu jaučiamasi geriau, infekcija niekur nedingsta, ir žmogus gali užkrėsti kitus.

Sudėtinių vaistų negalima vartoti jaunesniems kaip 12 m. (kai kurių – 15–16 m.) vaikams. Jie neleistini nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Kadangi buvo pranešta apie piktnaudžiavimo dekstrometorfanu atvejus, šiuos preparatus reikia atsargiai vartoti paaugliams. Senyvi pacientai gali būti itin jautrūs centrinės nervų sistemos poveikiui (drebulys, nemiga, sujaudinimas, širdies plakimai), kurį sukelia pseudoefedrinas. Alkoholio ir vaistų, kurių sudėtyje yra alkoholio, kartu su šiais preparatais vartoti negalima.

Vartojant pseudoefedrino hidrochloridą, dopingo testo rezultatas gali būti teigiamas.

Atsargiai vartokite tokius preparatus, jei:

- anksčiau pasireiškė padidėjusio jautrumo reakcijos (astma, dilgėlinė, angioneurozinė edema) į vaisto sudėtines dalis;

- kosulys tęsiasi ilgai arba atkosite daug gleivių;

- sergate lėtinėmis inkstų, kepenų, plaučių ligomis, išemine širdies liga, širdies ritmo sutrikimais, hipertenzija;

- turėjote priklausomybę vaistams ar psichotropinėms medžiagoms;

- padidėjęs spaudimas vienoje arba abejose jūsų akyse (sergate uždarojo kampo glaukoma);

- jums susilaiko šlapimas (pvz., dėl prostatos padidėjimo);

- jūsų šlapimo takuose yra akmenų (negalima vartoti daugiau kaip 1 g askorbo rūgšties per parą);

- Atsarga būtina bronchine astma sergantiems pacientams, kurie jautrūs acetilsalicilo rūgščiai (aspirinui), nes užfiksuota lengvos bronchų spazmo reakcijos į paracetamolį (kryžminės reakcijos) atvejų;

- Ibuprofenas taip pat kontraindikuotinas pacientams, kuriems šiuo metu ar anksčiau nustatyta opa ar kraujavimas iš virškinamojo trakto. Jo negalima skirti pacientams, kuriems padidėjusi kraujavimo rizika;

- Ibuprofeno negalima vartoti paskutinio nėštumo trimestro metu, pirmu ir antru trimestru – tik tada, kai neabejotinai būtina.

Būtina kreiptis į gydytoją, jei ligos simptomai per 3 paras nesumažėja, išlieka ar intensyvėja karščiavimas, kosulys, ryklės skausmas, atsiranda bėrimų, pykinimas, vėmimas, naujų ligos požymių.

Minėtus sudėtinius vaistus vartoti galima, kai yra pasvertas naudos ir rizikos santykis, juos skiria gydytojas.

Ar pastebite, kad ne visi pacientai žino, jog tuose kompleksiniuose vaistuose jau yra ibuprofeno, mažinančio temperatūrą?

– Sudėtiniuose vaistiniuose preparatuose jau yra mano minėto paracetamolio ar ibuprofeno, pseudoefedrino, dekstrometorfano. Svarbu, kad juos vartodamas pacientas papildomai negertų kitų, tų pačių veikliųjų medžiagų turinčių, vaistų. Tai nėra paprasta. Įvairių preparatų sudėtyje yra paracetamolio (vieno ar su kitais medikamentais).

Panašiai ir dėl ibuprofeno: įvairių pavadinimų preparatai – tai skirtingų farmacijos kompanijų gaminami ibuprofeno turintys vaistai.

Tad pacientui neretai susidaro įspūdis, jog jis vartoja skirtingus vaistus, kai tikroji preparatų sudėtis identiška ar nedaug skiriasi. Todėl primygtinai rekomenduojama skaityti vaistų informacinius lapelius, pakuotės informaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)