Vadinamasis veipinimas – tai procesas, kai elektroninė cigaretė su baterijomis (garintuvas) šildo ir smulkutėmis dalelytėmis purškia (aerozoliuoja) nikotino ir kvapiųjų medžiagų tirpalą, kuris yra įkvepiamas. Rūkant elektronines cigaretes, paskleidžiamas nedidelis garų debesis, o įprastos cigaretės skleidžia dūmus.

Daugeliui žmonių atrodo, kad elektroninių cigarečių garuose yra vandens. Tačiau iš tiesų juose būna skirtingas kiekis nuodingų cheminių medžiagų, kurios siejamos su širdies ir kvėpavimo takų ligomis bei vėžiu.

Elektroninių cigarečių rūkymas Jungtinėse Valstijose nuo šių cigarečių atsiradimo prieš dešimtmetį itin sparčiai išpopuliarėjo.

Pasak akademinio medicinos žurnalo „Annals of Internal Medicine“, 2016-aisiais paskaičiuota, kad Jungtinėse Valstijose elektronines cigaretes rūko 10,8 milijono žmonių. 2,8 milijono (9,2 proc.) buvo 18–24 metų amžiaus.

Šiandien kai kurie ekspertai veipinimą laiko tarp paauglių išplitusia epidemija – 2018-aisiais veipinti pradėjusių moksleivių skaičius padvigubėjo.

Neseniai medicinos žurnale „JAMA Network Open“ paskelbtame tyrime daroma išvada, kad egzistuoja pastebimas ryšys tarp veipinimo ir depresijos.

Nors tyrimą pirmiausia paskatino tradicinių cigarečių ir depresijos sąsajos, svarbus veiksnys buvo ir ankstesnio tyrimo rezultatai, parodę, kad 9,1 proc. sirgusių depresija rūkė elektronines cigaretes, palyginus su 4,5 proc. tarp visų gyventojų.

Johno Hopkinso universiteto Baltimorėje daktaras Olufunmilayo Obisesanas, pirmasis tyrimo autorius, „Medical News Today“ sakė, kad „degiųjų cigarečių rūkymas buvo siejamas su padidėjusia sunkių depresinių sutrikimų išsivystymo rizika, taip pat paaiškėjo, kad jis gali prognozuoti polinkį į savižudybę ateityje tiems žmonėms, kurie jau buvo susidūrę su depresija“.

„Atsižvelgdami į kai kurių įprastinių ir elektroninių cigarečių sudedamųjų dalių panašumus, nutarėme ištyrinėti, ar egzistuoja panašus ryšys tarp elektroninių cigarečių ir depresijos“, – aiškina O. Obisesanas.

Nerimaujama dėl veipinančių jaunuolių

Tyrimo metu analizuoti beveik 900 tūkstančių atsitiktine tvarka parinktų 18 metų amžiaus ir vyresnių suaugusiųjų atsakymai, gauti skerspjūvio tyrimo metu 2016–2017 metais. Duomenys rinkti pasitelkiant Elgesio rizikos veiksnių stebėjimo sistemą (BRFSS) – didžiausią Jungtinėse Valstijose atliekamų telefoninių apklausų sistemą.

Tyrėjai išsiaiškino, kad 34 proc. šiuo metu elektronines cigaretes rūkančių žmonių atsakė patyrę klinikinę depresiją. Tarp tų, kurie niekados nerūkė elektroninių cigarečių, tokių buvo 15 proc. Be to, 27 proc. metusių veipinti dažniau pranešdavo apie klinikinę depresiją – tarp niekada neveipinusių tokių buvo 15 proc.

Tvirčiausia sąsaja tarp elektroninių cigarečių rūkymo ir depresijos pasirodė esanti 18–25 amžiaus aukštųjų mokyklų studentų atveju.

Mokslininkai šiai grupei skyrė didžiausią dėmesį daugiausia todėl, kad jauni žmonės paprastai yra labiau linkę eksperimentuoti su naujais produktais, pavyzdžiui, elektroninėmis cigaretėmis. Vykdydamos rinkodaros kampanijas, tabako kompanijos dažnai pasirenka šią tikslinę grupę.

„Tai pabrėžia galimą šiai grupei priklausančių elektroninių cigarečių vartotojų pažeidžiamumą tam tikru jautriu jų gyvenimo metu, taip pat ir paaiškina mūsų vaikų ir moksleivių pripratimą prie nikotino. Kaip žinome, jie elektronines cigaretes ima rūkyti tiesiog epideminiais mastais“, – sako daktarė Mariell Jessup iš Amerikos širdies asociacijos (AHA) tabako reguliavimo centro.

AHA pradėjo vykdyti plataus masto iniciatyvą, skirtą kovoti su jaunuolių įnikimu į nikotiną ir elektronines cigaretes.

Augant vartojimui, didėja ir depresijos rizika

Tyrimas taip pat nustatė, kad ryšys tarp elektroninių cigarečių rūkymo ir depresijos buvo stipresnis tų žmonių, kurie veipindavo dažniausiai, atveju.

„Mūsų tyrimas suteikia informacijos, į kurią galėtų atsižvelgti informacijos apie elektronines cigaretes ieškančius pacientus konsultuojantys gydytojai, ypač depresija sergančius pacientus konsultuojantys gydytojai“, – teigia O. Obisesanas.

Jis pridūrė, kad tyrime pabrėžiamas poreikis, jog gydytojai ir sveikatos specialistai nuolat rinktų informaciją apie elektronines cigaretes iš savo pacientų, ypač turinčių psichikos sveikatos problemų. Apibendrindamas O. Obisesanas sakė: „Viliamės, kad mūsų tyrimas suteiks pagrindą būsimiems longitudiniams tyrimams, kurie galėtų patvirtinti mūsų atradimus ir nustatyti ryšio tarp elektroninių cigarečių rūkymo ir depresijos kryptį. Dabar mes manome, kad ryšys yra dvikryptis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)