Tad šį kartą norėčiau aptarti – valgyti ar geriau badauti, jei jaučiatės blogai? Jei natūraliai nesijaučiate alkani, labai rekomenduočiau kuo labiau sumažinti kalorijų kiekį savo racione, gerti daug skysčių, pavyzdžiui, imbiero arbatą arba naminį sultinį, išsimiegoti ir išbandyti badavimą.

Kam nereikėtų badauti?

Besilaukiančioms ar maitinančioms moterims, mažamečiams vaikams, asmenims, kurie turi ar turėjo valgymo sutrikimų.

Tačiau nereiktų šiai grupei ir persivalgyti, pavyzdžiui, jei vaikas yra normalaus svorio, galima rinktis mažesnes porcijas pajutus pirmuosius peršalimo simptomus ir daryti ilgesnes pertraukas tarp valgymų.

Saugiausias būdas badauti

Tie, kas yra su manimi dirbę, sutiks, kad aš itin mėgstu protarpinį badavimą, nes tai yra itin saugus būdas ne tik padėti savo imuninei sistemai, bet pastebimos teigiamos savybės svorio reguliavimui, cholesteroliui ir cukraus reguliavimui. Būtent tokį badavimo tipą rekomenduočiau išbandyti, jei nesijaučiate gerai ir ypač jei jus kamuoja bakterinės infekcijos.

Galimi keli variantai:

- 16/8 badavimas – nieko nevalgykite 16 valandų ir palikite 8 valandas maistui, pavyzdžiui tarp 10-6 valandų. Itin svarbu tokio badavimo metu nekompensuoti didesnėmis porcijomis.

- 24 val. badavimas – pavyzdžiui badaujate nuo vienų pietų iki kitos dienos pietų. Tokį badavimą rekomenduojama daryti su pertraukomis ir ne dažniau nei porą kartų per savaitę. Tokio tipo badavimas bus naudingesnis, jei jus kamuoja bakterinio pobūdžio infekcijos, o ne esant virusui.

- ilgesnis nei 24 valandų badavimas, itin sėkmingai yra naudojamas imuninio pobūdžio ligoms ir net vėžiniams susirgimams, tačiau turėtų būti atliekamas griežtai su sveikatos specialistu ir specialiai pritaikytose klinikose.

Badavimo metu reiktų vengti viso maisto, tačiau ir toliau galite gerti skysčius – didžiąją dalį turėtų sudaryti vanduo. Taip pat leidžiamos arbatos ir kava, tik reiktų vengti cukraus ar medaus.

Tikėtina nauda imunitetui badavimo metu:

Mūsų organizme įsijungia senų ląstelių „valymo funkcija“ ir naujų ląstelių „statymo“, kuri teigiamai veikia mūsų imuninę sistemą.

Vyksta teigiami pokyčiai genuose, kurie atsakingi už ilgaamžiškumą ir prevenciją nuo ligų.

Sumažina uždegiminius procesus ir oksidacinį stresą.

Veikia prevenciškai nuo vėžio, net padeda sumažinti chemoterapijos šalutinius simptomus.

Taigi kitą kartą, kai nebesijausite gerai, išbandykite protarpinį badavimą arba sumažinkite porcijos dydį. Tačiau, kaip ir visada, turite atrasti balansą. Jei badausite, bet jūsų mityba bus nepilnavertė, naudos bus mažai. Labai svarbu rinktis tikrą, natūralų ir subalansuotą maistą mums leidžiamu valgyti metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)