Sveikatos specialistai sako, kad savaitę gesinamas gaisras į aplinką išskiria didžiulius kiekius įvairių nuodingų, kancerogeninių medžiagų, galinčių sukelti ilgalaikį efektą sveikatai. Kaip apsaugoti savo organizmą nuo užteršto oro, viešojoje erdvėje imta dalytis, pasak Alytaus „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Monika Danulevičiūtė, klaidinančia informacija, rašoma pranešime spaudai.

„Alytuje žmonės susiskirstė į kelias grupes, vieni suvokia galimą padidėjusios oro taršos žalą ir saugosi: lieka namuose arba nešioja apsaugines kaukes. Tačiau pastebiu ir miesto gatvėse be apsauginių kaukių vaikštančius senjorus bei mažamečius vaikus. Deja, dalis žmonių galvoja, kad jeigu kvėpuojant užterštu oru dar nepradeda svaigti ar skaudėti galvą, neraudonuoja oda, tai ir organizmui nėra grėsmės. Pro kvėpavimo takus į plaučius patekusios ir organizme susikaupę sunkieji metalai ateityje iš tikrųjų gali neigiamai atsiliepti sveikatai: plaukų slinkimu, mieguistumu, energijos stoka, virškinimo sutrikimais, koncentracijos stoka ir kt.“, – sako vaistininkė.

Jautriausi užterštam orui, anot „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės, yra kūdikiai ir vaikai, nėščiosios moterys bei vyresnio amžiaus žmonės, kurie tokiais atvejais turėtų nešioti apsaugines kaukes, respiratorius.

„Visą informaciją, kuri skelbiama viešojoje erdvėje, reikėtų įvertinti gana kritiškai, o prieš pradėjus vartoti kažkokius preparatus, pirmiausia, reiktų pasikonsultuoti su profesionalais. Pavyzdžiui, neva nuodingas medžiagas iš organizmo gali pašalinti preparatai, kurių sudėtyje yra strichninas. Ši medžiaga ne tik kad organizmo nevalo, bet kai kuriems žmonėms gali būti ir nuodinga.

Taip pat viešumoje pasigirdo nuomonės, kad nuodingas medžiagas organizme „suriša“ aktyvinta anglis. Deja, bet pro kvėpavimo takus patekusioms medžiagoms aktyvinta anglis, kuri veikia tik virškinamąjį traktą, neturi jokios įtakos“, – teigia M. Danulevičiūtė.

Jos teigimu, nuo neigiamo oro taršos poveikio ir organizme susidariusių laisvųjų radikalų gali padėti apsisaugoti įvairūs antioksidantai, chlorofilas, gerinantis kvėpavimo takų funkciją, stiprinantis imunitetą, padedantis šalinti iš organizmo šlakus ir medžiagų apykaitos atliekas. Taip pat vitaminai A, C, E, selenas, cinkas, kofermentas Q10, preparatai, į kurių sudėtį įeina melsvadumblis spirulina.

Šiuo metu bendrovės „Dzūkijos vandenys“ Alytaus vartotojams tiekiamas geriamasis vanduo yra geros kokybės, atitinkantis Lietuvos higienos normoje nustatytus reikalavimus geriamojo vandens kokybei ir yra tinkamas gerti tiesiai iš čiaupo, nefiltruojant ir nevirinant. Tai parodė ir naujausi tyrimai atlikti šiandien ryte. Tyrimų rezultatus galima pamatyti bendrovės interneto puslapyje.

Sveikatos specialistų teigimu, siekiant išvengti galimų sveikatos sutrikimų, patartina vartoti daug elektrolitų turinčių skysčių, silpnai gazuoto vandens. Tačiau rekomenduojama vengti stipriai gazuoto vandens, nes gazuotame mineraliniame vandenyje esanti angliarūgštė tik skatina kietųjų dalelių įsisavinimą.

Vanduo, neparuoštas galutiniam vartojimui (jame yra padidintas geležies kiekis ir drumstumas), laikinai tiekiamas tik kai kuriems Putinų gatvės gyventojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)