Vazektomija yra operacija, po kurios sperma nebepasiekia penio. Be spermos, sėkla, kurią vyras ejakuliuoja, negali apvaisinti moters. Taigi, vazektomija yra efektyvi kontracepcinė priemonė.
Šiame straipsnyje aptarsime tai, ar vazektomija gali paveikti seksualinę funkciją, ir kiek reikia laukti po procedūros, kad būtų galima vėl turėti lytinių santykių.

Kiek trunka gijimas?

Pirmosios gijimo stadijos metu reikia leisti užgyti pjūviui. Jeigu operuojama skalpeliu, vazektomijos metu kapšelyje atliekami du pjūviai. Jeigu operuojama be skalpelio, gydytojai atliks operaciją per nedidelę skylutę kapšelyje. Dėl tokios procedūros gijimo laikotarpis bus trumpesnis ir bus mažesnė komplikacijų rizika.

Po abiejų tipų procedūrų yra svarbu leisti žaizdai užgyti. Tai truks mažiausiai dvi savaites, tačiau gali trukti ir ilgiau.

Operacijos vieta gali patinti ir skaudėti, o tokie simptomai savaime atgrasys nuo lytinių santykių. Geriausias sprendimas yra atsisakyti lytinių santykių, kol neišnyks visi nemalonūs pojūčiai Lytiniai santykiai visiškai neatsigavus po operacijos gali sukelti daugiau pažeidimų ir pailginti gijimo procesą.

Įmanoma masturbuotis nepaveikiant žaizdų, tačiau ejakuliacijos metu toje vietoje susitraukinės raumenys, todėl gali būti juntamas skausmas ir prasidėti tinimas.

Kiek reikia laukti, kol vyras taps nevaisingas?

Po vazektomijos gali tekti palaukti iki trijų mėnesių, kad vyras taps visiškai nevaisingas. Tokiu vyras laikomas, kai jo sėkloje spermatozoidų kiekis sumažėja iki nulio. Vis dar įmanoma ejakuliuoti taip, kaip ir prieš vazektomijos procedūrą, tačiau spermoje nebus spermatozoidų, tad moteris nepastos.

Per pirmuosius tris mėnesius po procedūros spermatozoidų skaičius sėkloje vis dar gali būti pakankamai didelis, taigi pastojimo rizika išlieka. Todėl net ir užgijus žaizdoms, lytinių santykių metu būtina naudoti kontracepcijos priemones.

Paprastai gydytojai pakartotinai apžiūri pacientą po vazektomijos po 6-12 savaičių ir įvertina, ar žaizda užgijo, o taip pat atlieka spermos tyrimą. Geriausia iki tokio patikrinimo neturėti lytinių santykių be apsaugos priemonių.

Vazektomijos yra itin efektyvios. Vieno tyrimo rezultatai rodo, kad ši procedūra yra sėkminga 98-99 proc. atvejų, o komplikacijų rizika yra maža.

Poveikis seksui ir seksualinei funkcijai

Visiškai atsigavus po vazektomijos neturėtų būti jokio poveikio seksualinei funkcijai. Tai, kad spermoje nėra spermatozoidų, niekaip neveikia lytinių organų veiklos. Taip pat neturėtų būti jokio poveikio seksualiniam pasitenkinimui ar lytiniam potraukiui.

Kelios pirmosios ejakuliacijos atsigavus po procedūros gali būti nemalonios, tačiau vėliau tai praeina. Jeigu skausmas nedingsta, reikėtų pasitarti su gydytoju.

Bet kokių ilgalaikių komplikacijų po vazektomijos tikimybė yra labai maža. Nepaisant pirminių nuogąstavimų, „JAMA Internal Medicine“ žurnale paskelbtose išsamiose mokslinių tyrimų apžvalgos išvadose nurodoma, kad vazektomija nedidina prostatos vėžio rizikos.

Itin retais atvejais kai kuriems vyrams gali pasireikšti povazektominio skausmo sindromas. Toks chroniškas skausmas išsivysto dėl nervo pažeidimo arba spermos susikaupimo po vazektomijos.

Kaip lengviau atsigauti po vazektomijos:

1. Ledo kompresai. Prie žaizdos dvidešimčiai minučių pridėkite ledo kompresą, taip sumažinsite tinimą ir skausmą. Ledo pakelį apvyniokite medžiaga, kad ledas tiesiogiai nesiliestų su oda.
2. Lovos režimas. Pirmąsias kelias dienas po vazektomijos patartina kiek galima daugiau gulėti. Taip sumažinamas spaudimas žaizdai.
3. Nekelti sunkių daiktų. Sunkių daiktų kilnojimas gali apkrauti raumenis aplink kapšelį ir sukelti pažeidimų.
4. Mūvėkite tinkamus apatinius. Patartina mūvėti apatinius, kurie gerai prilaiko sėklides ir taip sumažina spaudimą žaizdai. Tam itin būtų naudingas ir sportinis apsauginis raištis.
5. Reguliari higiena. Labai svarbu kasdien švelniai nuvalyti žaizdą. Taip bus išvengta infekcijos.
6. Vengti masturbuotis. Gijimo laikotarpiu patartina vengti masturbuotis, kad operuotoje vietoje nebūtų pažeisti audiniai.

Išvada

Vazektomija yra itin efektyvi procedūra su maža komplikacijų rizika. Geriausia vengti lytinių santykių tol, kol žaizda nesugijo. Paprastai tai trunka kelias savaites. Po atsigavimo laikotarpio reikia naudoti apsaugos priemones, kol gydytojas nenurodys priešingai. Tai gali užtrukti iki trijų mėnesių.

Vazektomija neturi įtakos seksualinei funkcijai ir nemažina lytinio potraukio. Po vazektomijos įmanoma ejakuliuoti lygiai taip pat, kaip ir prieš operaciją. Spermatozoidai sudaro tik mažą dalį sėklos, todėl po vazektomijos ejakuliato kiekis neturėtų smarkiai pasikeisti.

Vazektomija yra labai rimtas sprendimas, todėl svarbu tokį sprendimą aptarti su antrąja puse prieš atliekant procedūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)