Šiandien įsigaliojo naujasis Kompensuojamųjų vaistų kainynas. Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistų teigimu, medikamentų prieinamumas nuolat gerėja. Taip pat gerokai mažėja kompensuojamųjų vaistų priemokos.

„Į šių metų IV ketvirčio Kainyną, kuris įsigaliojo nuo spalio 1-osios, įrašyti 149 nauji generiniai ir biopanašūs kompensuojamieji vaistai. Daugiausia naujų biopanašių medikamentų yra antinavikiniai, nervų sistemą bei virškinimo traktą ir metabolizmą veikiantys vaistai", – sako VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas Evaldas Stropus.

Pasak jo, šįkart į Kainyną iš viso buvo įtraukta net 1 939 kompensuojamieji vaistai. O tai reiškia, kad šį ketvirtį bus kompensuojama apie 90 proc. visų paraiškas pateikusių gamintojų vaistų.

Skaičiuojama, kad pacientų priemokos už vaistus per dvejus metus sumažėjo daugiau nei dvigubai: nuo 5,25 euro vienam receptui 2017 m., iki 2,2 euro 2019 m. O per antrą šių metų ketvirtį pacientai jau sutaupė 7 mln. eurų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu užpernai.

VLK primena, kad priemoka už daugumos kompensuojamųjų vaistų vieną pakuotę negali viršyti 4,71 eurų, kai vaistas kompensuojamas 100 procentų bazinės kainos.

Lietuvoje Kompensuojamųjų vaistų kainynas sudarinėjamas keturis kartus per metus. Tokiu būdu siekiama mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas ir pacientų mokamas priemokas už juos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją