Negydomos LPI gali pereiti į sunkesnę stadiją, apimti kitus vidaus organus, pasireiškti įvairiomis komplikacijomis bei sveikatos sutrikimais. Respublikinės Klaipėdos ligoninės Odos ir veneros ligų poliklinikos vedėja dermatovenerologė Aldona Kajutytė pastebi, kad pastaruoju metu padaugėjo jaunų žmonių, ateinančių pasitikrinti profilaktiškai. Dažnai tikrinasi tie žmonės, kurie išsiskyrė su partneriu ir ketina susirasti naują.

Gonorėja – atspari antibiotikams

– Per pastarąjį dešimtmetį užregistruota apie 2 tūkst. gonorėjos atvejų. ULAC duomenimis, sergamumas šia infekcija Lietuvoje 2018-aisiais metais, palyginti su 2017-aisias metais, išliko stabilus. Gonorėja atspari antibiotikams? Kiek ji aktuali Lietuvoje?

– Visame pasaulyje pastebėtas gonokokų atsparumas antibiotikams. Taip jau atsitiko, kad anksčiau žmonės galėjo laisvai be recepto nusipirkti vaistų. Tai ir gydėsi savarankiškai visokius niekučius. Šitaip patys išauginome mikrobus, kurie išmoko prisitaikyti, kad išgyventų. Gydant ligonį kartais tenka keisti gydymo taktiką vien dėl mikrobų atsparumo įprastiems antibiotikams.

Gonorėjos atvejų Klaipėdoje ypač sumažėjo. Šiais metais Klaipėdoje užregistruoti 3 gonorėjos atvejai. Prieš 20 metų jų būdavo keli šimtai.

Gonorėja

Gonorėja užsikrėsti labai pavojinga nėščiosioms. Tuomet gydymas skiriamas siekiant nepakenkti vaisiui.

– Kaip pastebėti pirmuosius gonorėjos simptomus? Kada vertėtų sunerimti ir kreiptis į medikus?

– Pirmieji simptomai – gausios išskyros iš šlaplės vyrams, iš makšties – moterims. Išskyros žalsvai gelsvos spalvos, pūlingos, kartais putotos. Visų LPL išskyros panašios. Jų gali būti ir visai nedaug.

Dažniausia priežastis – malonumų tenkinimas be atsakomybės

– Kuriomis LPI sergamumas didėja, o kuriomis galbūt mažėja?

– Galiu drąsiai teigti, kad LPI Lietuvoje ypač sumažėjo, lyginant statistinius duomenis 20-ties metų laikotarpiu (sifilis, gonorėja). Jei prieš 20 metų sifilio ir gonorėjos naujų atvejų Klaipėdoje būdavo užregistruojama keli šimtai per metus, tai šiandien tik pavieniai atvejai.

Visos ligos pavojingos, nes gali pasireikšti įvairiomis komplikacijomis, kartais ypač rimtomis (sifilis, ŽIV, AIDS).

– Seksas su prezervatyvu – vadinasi LPI negresia. Ar teisingas požiūris?

– Prezervatyvas apsaugo tik tą konkrečią kūno vietą. Bet ir tai nėra saugu. Nes apsikrėsti LPI galima ir bučiuojantis, ir oralinio sekso metu. Tad efektyviausios apsaugos nėra. Patikimas partneris irgi gali suklysti.

Pirmieji LPI simpomai – staiga atsiradusios ar pagausėjusios išskyros iš genitalijų, perštėjimas šlapinantis, kartais skausmas genitalijų srityje yra gonorėjos, trichomonozės pirmieji požymiai. Sifilio atveju pirmiausia atsiranda opelė infekcijos patekimo vietoje. Vėliau liga pasireiškia įvairiu bėrimu kūno odoje, padidėjusiais limfmazgiais.

– Kokios dažniausios LPI priežastys? Kokios gresia pasekmės, jei liga kurį laiką negydoma?

– Dažniausios LPI priežastys malonumų tenkinimas ir tik po to supratimas, kad su partneriu nespėjo net susipažinti. Viskas vyksta greitai, dažniausiai pavartojus alkoholio ir be jokios atsakomybės. Susitinka atsitiktiniai žmonės baruose, kavinėse, naktiniuose klubuose ir kt. Pasilinksmina ir išsiskiria.

Įtarus LPL būtina atvykti pas gydytoją dermatovenerologą. Tik atlikus specifinius tyrimus bus diagnozuota liga ir paskirtas gydymas.

Negydoma liga visada pereina į sunkesnę stadiją, apima kitus vidaus organus, pasireiškia įvairiomis komplikacijomis.

– Žmonės tampa sąmoningesni ir labiau rūpinasi savo sveikata, profilaktinė patikra yra suintensyvėjusi? Pacientai linkę pasitikrinti, turi daugiau žinių, yra daugiau galimybių?

– Džiugu, kad jauni, lytiškai aktyvūs žmonės domisi ir rūpinasi savo sveikata. Svarbu suprasti, kad reikia gyventi taip, kad nereikėtų sirgti ir gydytis. Pastaruoju laiku padaugėjo jaunų žmonių, ateinančių pasitikrinti profilaktiškai dėl LPL. Dažnai tikrinasi tie žmonės, kurie išsiskyrė su partneriu ir ketina susirasti naują. Tai sveikintina ir nereikia bijoti ką pagalvos gydytojas. Gydytojas pagalvos, kad jūs esate šaunuoliai.

Ginekologas

Verta žinoti

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, susirgimų lytiškai plintančiomis infekcijomis (LPI) mažėja. Pasak naujausios medikų parengtos sergamumo LPI 2018 metų apžvalgos, pernai užfiksuoti 459 atvejai (užpernai – 625). Didžiausias sergamumas diagnozuotas chlamidioze – 257 asmenims, sifiliu – 130, gonorėja – 72.

Pasak ŽIV/LPI ir hepatitų priežiūros skyriaus vedėjos, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro LPI ir hepatitų stebėsenos ekspertės, gydytojos Irmos Čaplinskienės, visi asmenys, kurie įtaria, kad galėjo užsikrėsti ar jau turi LPI simptomų, turėtų kuo skubiau kreiptis į gydytoją dermatovenerologą, pas kurį jau 17 metų nereikia šeimos gydytojo siuntimo. Be to, medikai Lietuvoje gali teikti sveikatos priežiūros paslaugas anonimiškai, t.y. neatskleidžiant asmens tapatybės, o tai palengvina paciento ir mediko kontaktą, kai ieškoma, kur kreiptis ir nelaukiama kol liga progresuos. Ši teisė Lietuvoje galioja jau beveik dešimtmetį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)