Valgyti agurkų galime nors ir kilogramą

„Man labai patinka agurkai, o ypač vasarą, nes juose daug vandens, todėl šiltuoju metų sezonu mums jie itin naudingi. Antra, atspėkite, kiek visas ilgavaisis agurkas turi kalorijų? Tik apie 45 kalorijas, visas! Palyginimui, vidutinis kroasanas gali turėti nuo 350 iki 500 kalorijų“, – sakė mitybos specialistė.

Iš šios daržovės gauname vitamino K, magnio, kalio. Nors iš agurko negauname tiek daug įvairių medžiagų, kiek, pavyzdžiui, iš špinatų, jis vis tiek mums labai naudingas. Be to, ši daržovė dažnai naudojama svorio reguliavimui – nes turi daug skysčių ir mažai kalorijų, taip pat truputį subalansuoja cukraus kiekį organizme.

„Tačiau nemažai gerųjų savybių prarandame, jei agurkui nulupama odelė. Todėl, kai pamatau, kad kas nors iš močiutės daržo parsiveža agurkų ir nulupa jiems odelę, man pačiai labai skaudu būna. Ši daržovė padeda reguliariai nueiti į tualetą, tad jei ką nors kamuoja vidurių užkietėjimas, agurkas būtų puikus pagalbininkas“, – kalbėjo T. Šliažaitė.

Mūsų įprastų lietuviškų trumpavaisių agurkų, pasak specialistės, kitose šalyse rasti nėra lengva – jie mažai kur paplitę. „Anglijoje tokių agurkų, kokie mums įprasti, rasti beveik neįmanoma, todėl nelabai yra ir tyrimų apie juos. Tačiau sprendžiant iš to, jog jie turi kietesnę odelę nei ilgieji ir yra kitokios konsistencijos, manau, kad mūsų paprasti trumpi agurkai yra naudingesni nei ilgi“, – svarstė specialistė.

Sveikas desertas

Kalbant apie medų, visų pirma, reikėtų išsiaiškinti, koks tai yra medus. Pasak T. Šliažaitės, lietuviai dažniausiai pasirenka gerai, mat nevartoja dirbtinio medaus iš plastikinių indelių. Pastarasis dažniausiai net nėra tikras produktas, padarytas bičių, o pramoninis gaminys iš cukraus. Taip pat puiku rinktis vietoje surinktą, o ne importuotą bičių lobį.

„Kokybiškas nekaitintas bičių medus pasižymi antibakterinėmis savybėmis, turi virškinimo fermentų ir natūralių probiotikų. Dažnai kalbame apie jogurtą ar raugintus kopūstus, kaip probiotikų šaltinį, tai medus irgi turi šių savybių, taip pat turi B grupės vitaminų“, – sakė T. Šliažaitė.

Tačiau labai svarbu atsiminti – medus mūsų organizme vis tiek virsta cukrumi, todėl nereikėtų jo padauginti. Net jei ir sergame, neturėtume per dieną suvalgyti daugiau nei vieno valgomojo šaukšto.

„Kartais mano pacientai, kurie nori numesti svorio, sako, kad visai nebenaudoja cukraus, bet į arbatą dedasi du arbatinius šaukštelius medaus, tačiau tai irgi nėra išeitis. Be to, reikia nepamiršti, kad medus yra žymiai naudingesnis, jei jo neužpilame verdančiu vandeniu, nes kitaip nemažai maistinių medžiagų dingsta“, – kalbėjo mitybos specialistė.

T. Šliažaitė atskleidžia, kad agurko ir medaus kombinaciją kartais naudoja sudarinėdama mitybos planus savo pacientams, ypač tada, kai reikia antibakterinių savybių, nes medus jas turi.
„Dažniausiai patariu agurką su medumi valgyti praėjus vos 20-30 minučių po pietų, nes šiame užkandyje – deserte nėra baltymų. Taip rekomenduoju dėl to, kad valgant užkandį be baltymų, labai greitai vėl norėsis užkandžiauti, panašiai, kaip ir su saldainiais, todėl geriausia tai daryti nepraėjus daug laiko po pagrindinio patiekalo“, – sakė T. Šliažaitė.

Vis dėlto agurko ir medaus desertas, palyginus su pyrago ar šokolado gabalėliu, yra nepalyginamai vertingesnis bei geresnis. „Tai sveikas, kartu savo maistinėmis medžiagomis suderintas desertas, tik svarbu trys dalykai: nenulupti agurko odelės, pasirinkti gerą medų ir jo nepadauginti. Agurko ir medaus užkandį galima valgyti beveik visiems, o griežčiau į jį žiūrėti nebent cukrinį diabetą turintiems žmonėms. Geriausias metas jį valgyti – po pietų, tačiau galima ir po pusryčių ar vakarienės, svarbiausia – ne tuščiu skrandžiu“, – patarė mitybos specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)