Ji perspėja, kad gerai higienai yra svarbu tinkamu metu plauti rankas, šluostes ir valyti paviršius. Tai padės sumažinti infekcijų galimybę ir atsparumą antibiotikams. Be to, nėra tokio dalyko, kaip „per didelė švara“.

RSPH ataskaitoje nurodoma, kad žmonės dažnai painioja sąvokas purvas, mikrobai, švara ir higiena. 2 tūkst. žmonių apklaususi draugija skelbia, kad 23 proc. žmonių mano, jog vaikams reikia turėtų kontaktą su kenksmingais mikrobais, nes taip stiprėja jų imuninė sistema.

Tačiau ekspertai ataskaitoje sako, kad tai yra „potencialiai žalingas įsitikinimas“, dėl kurio vaikai gali turėti kontaktą su kai kuriomis itin pavojingomis infekcijomis.

Specialistai pabrėžia, kad žmonės turėtų sutelkti dėmesį į tam tikrų vietų valymą tam tikru metu, net jei jos atrodo švarios, nes tik taip gali užkirsti kelią blogų bakterijų plitimui.

Virtuvės interjeras

Kada higiena yra itin svarbi?

  • Ruošiant maistą;
  • Valgant rankomis;
  • Pasinaudojus tualetu;
  • Kai žmonės kosti, čiaudi ar pučia nosį;
  • Naudojant ir skalbiant „nešvarias“ šluostes ir drabužius;
  • Rūpinantis naminiais gyvūnais;
  • Tvarkant ir išnešant šiukšles;
  • Rūpinantis artimuoju, kuriam yra diagnozuota infekcija;
  • Itin svarbu yra plauti rankas po maisto ruošimo, pasinaudojus tualetu, čiaudint, kontaktuojant su gyvūnu ir su sergančiu asmeniu, nurodoma ataskaitoje. Labai svarbu valyti paviršius virtuvėse ir pjaustymo lenteles po to, kai ant jų buvo pjaustoma žalia mėsa ar paukštiena, ir prieš tepant sumuštinius ar ruošiant užkandžius.


Taip pat rekomenduojama virtuvės šluostes ir šepetėlius kruopščiai plauti po kiekvieno nešvaraus paviršiaus valymo.

Grindys ir baldai gali atrodyti nešvarūs, tačiau paprastai ant jų yra mikrobų, nekeliančių didelės grėsmės sveikatai.

Kaip valyti, norint pašalinti bakterijas?

Paviršių ir virtuvės rakandų plovimas šiltu muiluotu vandeniu pašalina bakterijas, kurios nuteka į kanalizaciją. Tačiau, norint visiškai sunaikinti bakterijas, reikia karštesnio nei 70 laipsnių vandens.
Kokius produktus naudoti?

Plovikliai – nuvalo paviršių ir pašalina riebalus, tačiau nesunaikina bakterijų.

Dezinfekavimo priemonės – sunaikina bakterijas, tačiau neveikia efektyviai riebalais ir matomu purvu padengtų paviršių.

Sterilizavimo priemonės – gali būti naudojamos ir valyti, ir dezinfekuoti. Iš pradžių naudokite sterilizacijos priemones paviršiui nuvalyti ir pašalinti purvą, maistą ar riebalus, o tuomet dar kartą nuvalykite jau švarų paviršių.

Labai svarbu skaityti instrukcijas, sako ekspertai.

Taip pat jie pataria paviršius po maisto ruošimo valyti ne šluoste, o popieriniu rankšluosčiu, kad šluostė nebūtų užkrėsta bakterijomis.

Ką sako ekspertai?

Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos profesorė Sally Bloomfield sako, kad žmonės turėtų žinoti skirtumą tarp higienos ir švaros.

„Valyti reiškia pašalinti purvą ir mikrobus, o higiena reiškia valyti tose vietose ir tokiu metu, kuris yra svarbūs siekiant nutraukti infekcijos grandinę ruošiant maistą, naudojantis tualetu, rūpinantis gyvūnu ir t. t.

RSPH maisto higienos ekspertė profesorė Lisa Ackerley sakė: „Leisti laiką lauke, žaisti su draugais, šeimos nariais ir gyvūnais yra puiki galimybė turėti kontaktą su „gerosiomis bakterijomis“ ir taip formuoti gerąjį mikrobiomą. Tačiau žmonėms taip pat yra labai svarbu teisingai viską suprasti. Tai neturi prieštarauti gerai higienai.

Grindys

„Tikslinė higiena, užtikrinta svarbiu metu ir svarbioje vietoje, yra būdas užkirsti kelią infekcijai, jis yra pigus ir nereikalauja didelių pastangų. Tačiau tokiu būdu vis tiek kontaktuojama su „gerosiomis bakterijomis“, kurios yra naudingos organizmui“, – sakė ji.

„Gera higiena namie ir kasdieniame gyvenime padeda mažinti infekcijos galimybę, yra gyvybiškai svarbi siekiant apsaugoti mūsų vaikus, sumažinti spaudimą sveikatos apsaugos sistemai bei prisidėti kovojant su atsparumu antibiotikams“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)