Tačiau ar yra efektyvių būdų tai padaryti? Nors nėra magiškos piliulės, kuri padėtų prarastiems plaukams ataugti, kovos su plikimu specialistė mokslų daktarė Melissa Piliang sako, kad yra septyni būdai, galintys padėti sulėtinti plikimą.

1. Meditacija ir sportas

Jeigu pastebėjote, kad netenkate daugiau plaukų nei įprastai, arba jau yra pastebimi didesni pliki plotai, reikėtų įvertinti patiriamo streso lygį. Priežastis? Stresas iš esmės priverčia plauko svogūnėlį likti ramybės būsenoje, tad jis nebeauga.

M. Piliang taip pat paaiškino, kad stresas organizme didina hormono kortizolio lygį, dėl kurio svyruoja kitų hormonų kiekis. Dėl to gali paspartėti plikimo procesas, ypač jeigu turite genetinį polinkį plikti.

Suvaldę stresą, galite sulėtinti ir plikimą. Be to, kai kurie moksliniai tyrimai leidžia teigti, kad streso lygį suvaldyti padeda meditacija. Tai yra nemokamas būdas, o ir trunka vos kelias minutes per dieną.

Jeigu norite kažko stipresnio už meditaciją, vertėtų apsilankyti sporto salėje. 2015 metais atliktas tyrimas parodė, kad vyresnio amžiaus vyrų, kurių kardiorespiratorinis ištvermės lygis yra aukštas, organizme pasigamina 42 proc. mažiau kortizolio, lyginant su fiziškai neaktyviais vyrais.

2. Minoksidilas

Ši veiklioji medžiaga nepadės susigrąžinti iškritusių plaukų, tačiau gali padėti išsaugoti tai, kad liko. Šis vaistas gerina kraujotaką ir plaukų folikulų aprūpinimą deguonimi bei maistinėmis medžiagomis. Tiesa, skystas „Rogaine“ gali sudirginti galvos odą ir riebalinti plaukus, todėl rekomenduojama naudoti 5 proc. koncentracijos plaukų putas, sakė M. Piliang.

Ji pataria šiuo preparatu įtrinti galvos odą ryte ir vakare. Šio vaisto privalumas tas, kad, skirtingai nuo peroalinio medikamento finasterido, minoksidilas nėra siejamas su erekcine disfunkcija ar sumažėjusiu lytiniu potraukiu.

Visgi reikėtų žinoti, kad naujai ataugę plaukai bus trumpesni ir plonesni, todėl plaukų kupetos kaip jaunystėje tikėtis nereikėtų.

3. Lazeriai

Be minoksidilo ir finasterido lazeriai yra vienintelis alternatyvus JAV maisto ir vaistų administracijos aprobuotas būdas gydyti plaukų slinkimą. Tokie prietaisai skleidžia mažo intensyvumo šviesą ir parduodami lazdelės ar šalmo formos. Jų kainos svyruoja nuo kelių iki beveik tūkstančio JAV dolerių. Pavyzdžiui, vieną tokį šalmą reikia nešioti apie 25 minutes kiekvieną dieną.

2014 metais Amerikos klinikinės dermatologijos žurnale aprašyto mokslinio tyrimo išvadose nurodoma, kad tris kartus per savaitę lazerį naudojusiems vyrams plaukų tankis padidėjo po 26 savaičių.

Tiesa, reikėtų paminėti, kad daugelį mokslinių lazerių naudojimo tyrimų finansavo pačių lazerių gamintojai, tad jie nėra visiškai objektyvūs. O 2014 metais Dermatologinio gydymo žurnale aprašyta nepriklausoma analizė parodė, kad tokie produktai yra pusiau eksperimentiniai, ir jų veikimas nėra moksliškai pagrįstas.

4. Ketokonazolio šampūnas

Verta pakeisti savo naudojamą šampūną 1 proc. koncentracijos ketokonazolio šampūnu, kaip, pavyzdžiui.

„Nors jis parduodamas kaip priemonė kovai su pleiskanomis, turima tvirtų įrodymų, kad jis taip pat veikia ir antiandrogeniškai“, – sakė M. Piliang. Jos teigimu, antiandrogenai blokuoja testosterono virtimą dihidrotestosteronu – hormonu, kuris mažina plaukų folikulus.
Specialistė pataria šampūno įtrinti į galvos odą ir palaikyti dvi-tris minutes, o vėliau plaukus išskalauti.

5. Vitaminas D

Kai kurie plikimo atvejai gali būti susiję su mažu vitamino D kiekiu organizme. Vienas Jungtinės Karalystės dermatologijos žurnale aprašytas mokslinis tyrimas parodė, kad žmonėms, kuriems pasireiškė alopecija, taip pat buvo tris kartus didesnė vitamino D deficito galimybė. „Vitaminas D padeda plaukams atkurti augimo fazę“, – sakė mokslininkė.

Ji ragina vartoti daugiau produktų, kuriuose yra gausu vitamino D: žuvies, pieno produktų ir apelsinų sulčių.

Tačiau ji perspėja vyrus nemėginti vitamino D atsargų papildyti kepinantis saulėje, nes tai gali sukelti dar didesnę problemą. „Vyrai turėtų saugoti savo plikes nuo saulės, nes būtent čia dažnai išsivysto odos vėžys“, – perspėjo Melissa Piliang.

6. Kortikosteroidai

Kartais plaukų slinkimą skatina uždegimas, kurį sukelia įvairios autoimuninės ligos. Tokiais atvejais į galvos odą gali būti suleista kortikosteroidų siekiant numalšinti uždegimą. Toks gydymas taikomas maždaug kartą per mėnesį ir padeda stimuliuoti plaukų augimą.

7. Keiskite mitybą

Kai kuriems žmonėms plaukų slinkimą gali skatinti geležies trūkumas, ypač jeigu jie maitinasi vegetariškai, sakė Niujorke dirbantis kosmetologas ir dermatologas Robertas Anolikas. Taip yra todėl, kad gyvūninės kilmės produktuose esančią geležį mūsų organizmas geriau pasisavina.

JAV nacionalinis sveikatos institutas suaugusiems vyrams rekomenduoja per dieną suvartoti apie 8 miligramus geležies. Papildžius geležies atsargas organizme, plaukai paprastai turėtų ataugti, tačiau tai gali užtrukti keletą mėnesių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją