Šie ir panašūs aktualūs klausimai aptarti su gydytoja Vija Vainutiene, rašoma pranešime spaudai.

Jauni žmonės yra linkę praleisti nemažai laiko klausantis muzikos per ausinukus. Kiek laiko rekomenduotumėte klausytis muzikos ausinukais?

Kalbant apie saugų muzikos klausymąsi per ausinukus, reikėtų atkreipti dėmesį, jog svarbi ne tik klausymosi trukmė bet ir garso stiprumas. Kuo stipresnis garsas, tuo saugaus klausymosi trukmė trumpėja.

Populiari saugaus klausymosi taisyklė – 60 ir 60. Tai reiškia, jog galime saugiai klausytis muzikos per ausinukus 60 minučių per dieną, o garso stiprumas neturėtų viršyti 60 procentų garso lygio. Atkreipčiau dėmesį, jog jeigu būdami su ausinukais negirdime šalia stovinčio ir kalbančio žmogaus, vadinasi garsas yra per stiprus.

Ar jauni žmonės dažnai skundžiasi klausos sutrikimais?

Pastebėta, jog jaunų žmonių klausos sutrikimų skaičius didėja. Tai lemia keletas priežasčių – jauni žmonės dažnai ir, deja, per garsiai klausosi muzikos grotuvų, o atsiradus pirmiesiems klausos sutrikimų požymiams neskuba kreiptis į medikus, dažnai nekreipia dėmesio į žalojantį klausą triukšmo poveikį. Remiantis Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenimis, daugiau nei 1 mlrd. pasaulio gyventojų yra klausos pablogėjimo rizikos grupėje dėl žalingo muzikos klausymosi.

Ar spengimas ausyse esant tylai yra normalus požymis? Kodėl gali atsirasti šis spengimas?

Spengimas ausyse yra vienas iš klausos sutrikimų požymių. Remiantis literatūros duomenimis, nuolatiniu spengimu ausyse skundžiasi apie 10-15 procentai žmonių, o laikinas, praeinantis spengimas yra gerokai dažnesnis. Spengimas ausyse atsiranda dėl sutrikusio neuronų aktyvumo klausos laide.

Kartais net ir supratę, kas mums yra sakoma, dažnai perklausiame ir tik perklausę „atgaminame", kas mums buvo sakyta?

Kalbos suvokimui svarbi net tik gera klausa, tačiau svarbi ir emocinė – psichinė žmogaus būsena. Nuovargis, dėmesio koncentravimo sutrikimas gali lemti, jog net ir turėdami puikią klausą, ne iš karto išgirsime ir suprasime, ką mums sako aplinkiniai.

Tad rekomendacijų ir taisyklių laikymasis bei atsakingas požiūris į sveikatą yra vienintelė išeitis turėti nepažeistą klausą ir mėgautis kokybišku, pilnaverčiu gyvenimu.

Parengė LiMSA narė Aistė Navakauskaitė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)