Skausmo ir seksualinio malonumo santykis bei uždraustas, nepadorus pasitenkinimas kaitina daugelio rašytojų ir menininkų vaizduotę.

1945 m. erotinis romanas „O istorija“, kurį parašė Anne Desclos (literatūrinis pseudonimas Pauline Réage), sukėlė sąmyšį Prancūzijoje savo atvirais surišimo ir disciplinos, dominavimo ir nuolankumo bei sadizmo ir mazochizmo (angl. BDSM) vaizdais.

Palyginti neseniai pasirodžiusi E. L. James knyga „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ ir jos tęsiniai visame pasaulyje buvo parduoti milijoniniu tiražu ir pakurstė skaitytojų erotines fantazijas.

Vis dėlto veiksmai, sujungiantys skausmą ir malonumą, neretai yra apgaubti paslapties ir mitologizuojami, o žmonės, prisipažįstantys užsiimantys aštresniais žaidimais miegamajame, dažnai susilaukia nepageidaujamo dėmesio arba yra stigmatizuojami.

Kas gi nutinka, kai asmuo atranda malonumą skausme glamonių prieš lytinį aktą metu arba mylėdamasis? Kodėl skausmas jam teikia malonumą? Ar šiurkštūs žaidimai kelia riziką?

Šiame straipsnyje paaiškinsime, kodėl fizinis skausmas kartais gali teikti malonumą, ir panagrinėsime fiziologines bei psichologines šio reiškinio priežastis.

Taip pat apžvelgsime galimą šiurkščių meilės žaidimų šalutinį poveikį ir kaip su juo susidoroti bei patyrinėsime, kada skausmo ir malonumo derinys kenkia sveikatai.

Fizinis skausmas kaip malonumo šaltinis

Pirmiausia turime įspėti: jei asmuo nenori derinti seksualinio malonumo su skausmu, seksas jam neturi būti skausmingas.

Sueities metu žmonės gali jausti skausmą dėl įvairiausių sveikatos sutrikimų, tokių kaip vaginizmas, vulvos ar vaginos sužeidimai arba infekcijos bei penio ar sėklidžių sužeidimai arba infekcijos.

Jei sekso metu genitalijose jaučiate nepageidaujamą skausmą ar kitokį diskomfortą, geriausia būtų kreiptis į gydytoją.

Sveiki, sutikimą duodantys partneriai kartais nori skausmingų potyrių, kurie sustiprina seksualinį malonumą ir susijaudinimą. Tai gali būti BDSM veiksmai arba tiesiog šiurkštesnis seksas.

Bet kaip skausmas gali būti malonus? Remiantis evoliucijos teorija, žmonių ir kitų žinduolių atveju skausmas daugiausia įspėja, kad kažkas negerai, kad gresia fizinis pavojus. Pavyzdžiui, nusideginus arba nusiplikius skauda, todėl nelendame į ugnį ir negeriame verdančio vandens, išvengdami rimtų sužalojimų ar mirties.

Tačiau, žiūrint iš psichologinės pusės, skausmas ir malonumas turi daugiau bendra nei gali pasirodyti. Tyrimų rezultatai rodo, kad skausmo ir malonumo pojūčiai aktyvina tuos pačius smegenų nervų mechanizmus.

Malonumas ir skausmas yra susiję su tarpusavyje sąveikaujančiomis smegenų dopamino ir opioidų sistemomis, kurios reguliuoja neurotransmiterius, dalyvaujančius atlygiu ar motyvacija paremtoje elgsenoje, įskaitant valgymą, gėrimą ir seksą.

Kalbant apie smegenų sritis, tiek malonumas, tiek skausmas, regis, aktyvina smegenų branduolį priekinėje dalyje, apsiaustą ir migdolinį kūną, kurie dalyvauja atlygio mechanizme ir reguliuoja motyvacija paremtą elgesį.

Todėl žmonių, kuriems skausmingi pojūčiai sukelia lytinį susijaudinimą, patiriama „euforija“ yra panaši į sportininkų, atiduodančių visas jėgas, pojūčius.

Galima psichologinė nauda

Malonumą sukeliantis skausmas turi ir sudėtingą psichologinę pusę. Pirma, žmogaus skausmo potyriai gali stipriai priklausyti nuo skausmą sukeliančių dirgiklių atsiradimo konteksto.

Pavyzdžiui, skausmas įsipjovus peiliu virtuvėje ar sukeltas chirurginės operacijos bus nemalonus pratiškai visais atvejais.

Kita vertus, kai asmuo jaučia fizinį skausmą tokiame kontekste, kuriame yra ir teigiamų emocijų, skausmo pojūtis sumažėja.

Taigi, mylintis su partneriu, kuriuo pasitikite, teigiamos emocijos, susijusios su lytiniu aktu, gali nuslopinti šiurkščių meilės žaidimų sukeliamą skausmą.

Be to, savanoriškai patiriamas skausmas sekso ar erotinių žaidimų metu gali turėti teigiamą psichologinį poveikį, pavyzdžiui, sustiprinti tarpusavio ryšį.

Dviejų 2009 m. tyrimų, kurių rezultatai buvo paskelbti žurnale „Archives of Sexual Behavior“, metu buvo nustatyta, kad žmonės, užsiiminėję sadomazochistiniais žaidimais abiejų partnerių sutikimu, užmezgė tvirtesnį ryšį su savo partneriu ir sustiprino emocinį pasitikėjimą. Mokslininkai padarė išvadą, kad „nors dominuojančių ir dominuojamųjų partnerių psichologinės reakcijos skiriasi, jos sutampa vienu atžvilgiu – padidėjusiu santykių artumu po BDSM žaidimų.“

Dar viena priežastis užsiiminėti šiurkščiais žaidimais sekso metu – galimybė atitrūkti nuo tikrovės. „Skausmas padeda sutelkti dėmesį į konkrečią akimirką ir pamiršti abstrakčias ir sudėtingas mintis“, – aiškina žurnale „The Journal of Sex Research“ paskelbto tyrimo autoriai.

„Tokiu būdu skausmas leidžia trumpam atsipūsti ar pabėgti nuo slegiančių suaugusiųjų įsipareigojimų.“

Tiesą sakant, 2015 m. atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad daugelis BDSM praktikuojančių žmonių teigė, jog erotinių fantazijų įgyvendinimas padeda atsikratyti streso ir pabėgti nuo kasdienės rutinos bei rūpesčių.

Tyrimo autoriai Ali Hébertas ir prof. Angela Weaver rašo, kad „daugelis dalyvių sakė, jog vienas iš motyvuojančių veiksnių išbandyti BDSM – galimybė pailsėti nuo kasdienio gyvenimo problemų.“ Tyrimo autoriai pacitavo vieną dalyvį, pasirinkusį dominuojamojo asmens vaidmenį: „Tai atitrūkimas nuo tikrojo pasaulio. Tiesiog įsivaizduokite, kad padarote pertraukėlę.“

Galimas šalutinis šiurkščių meilės žaidimų poveikis

Žmonės taip pat gali patirti neigiamą psichologinį poveikį užsiimdami šiurkščiais žaidimėliais, nesvarbu, kokie jie yra patyrę šioje srityje ir kiek daug gali iškęsti.

BDSM entuziastai šį neigiamą šalutinį poveikį vadina „nuopuoliu“. Tai – liūdesys ir depresija, galinti užklupti iš karto pradėjus šiurkščius žaidimus arba po jų praėjus kelioms dienoms.

Tyrėjai dr. Richardas Sprottas ir Anna Randall teigia, kad, nors kai kurių žmonių iš karto patiriamas neigiamas emocijas gali sukelti hormoniniai pokyčiai, vėliau pasireiškiantis „nuopuolis“, ko gero, turi kitą priežastį.

Mokslininkai mano, kad po kelių dienų užpuolanti depresija atitinka seksualinių žaidimų aštriausių potyrių, leidžiančių asmeniui tą akimirką atsikvėpti psichologiškai, praradimo jausmą.

Visai kaip malonumo ir skausmo sukelta euforija, lyginama su iš paskutiniųjų besistengiančių sportininkų pojūčiais, liūdna nuotaika po šiurkščių žaidimų, mokslininkų nuomone, yra panaši į jausmą, apimantį olimpinių žaidynių dalyvius joms pasibaigus (dar vadinamą poolimpine depresija).

Siekiant užkirsti kelią arba susidoroti su liūdesiu po intensyvios euforijos erotinių žaidimų metu, svarbu su partneriu ar partneriais kruopščiai suplanuoti tinkamus veiksmus fiziniu ir psichologiniu lygmeniu bei smulkiai aptarti individualius poreikius ir nuogąstavimus.

Kad ir kaip asmuo nuspręstų paįvairinti savo lytinį gyvenimą, svarbiausia – sutikimas. Visi meilės žaidimų dalyviai turi duoti aiškų sutikimą ir turėti galimybę pasitraukti, jei nebenorės jų tęsti.

Tyrimų rezultatai rodo, kad fantazijos apie neįprastus arba šiurkščius seksualinius žaidimus yra labai dažnos, ir kai kurie žmonės nusprendžia jas paversti tikrove.

Jei jums atsibodo tradicinis seksas ir norite išbandyti ką nors naujo, tai nereiškia, kad su jumis kažkas negerai. Tiesiog pasirūpinkite savo saugumu ir atlikite tik jums malonumą teikiančius ir nepatogumo nesukeliančius veiksmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)