„Šiandien (pirmadienį – DELFI) turėjau tris žmones, kurie yra suluošinti batuto. Atėjo 35 metų moteris, kuri su dukra prieš mėnesį šokinėjo ant batuto, susitraumavo čiurną. Čiurna dar dabar ištinusi ir niekaip neina jos išgydyti, – kalbėjo gydytojas V. Straukas.

– Neseniai atėjo mama su trimis dukromis. Vienai dukrai prieš pusę metų, kitai prieš mėnesį prasidėjo ydinga eisena. Vienai 7, kitai 9 metai. Norint atstatyti žalą, fizioterapijos, mankštų ir krūvio apribojimo reikės pora metų. Tai yra batutų pasekmė.“

Pasak gydytojo, batutai traumuoja stuburo sąnarius ir raiščius, kelio sąnarius, klubus, čiurnos sąnarius, pėdų raiščius.

„Tai lėtinis traumavimas ir jis veda prie vaikų ir suaugusiųjų neįgalumo, – tvirtina gydytojas.

– Mergaitės, kurios namuose turi batutą, pas mane atėjo ant pirštų galų – tiek atmuštas stuburas, kad jos jau nebegali normaliai eiti.“

Gydytojas šią problemą pastebi kasmet, kai atšyla orai ir suintensyvėja batutų naudojimas – ne tik pramogų erdvėse, bet ir nuosavuose kiemuose.

Chirurgas, konsultuodamas pacientus ir ieškodamas skausmo ar kūno deformacijos priežasties, vis dažniau paklausia, ar asmuo turi namuose batutą. Neretai traumos priežastis būna ši pramoga, sako Tauragės gydytojas.

Gydytojo klausiu – gi ne vienas esame išbandę batutus ir kitiems gi nieko neatsitiko.

„Žiūrint, kiek šokinėji ir kaip kam pasitaiko. Vieni atlaiko, kiti ne, – atsako gydytojas. Panašiai kaip pilnapadžiui bėgimas ant asfalto. Atsiranda vaikščiojimo koordinacijos sutrikimai.“

Gydytojas tvirtina, kad su šia problema jam tenka ypač dažnai susidurti. „Norint užauginti sveiką vaiką, batutai – kategoriškai draudžiami“, – sako gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)