ULAC primena, kad nuo pernai metų rugsėjo nuo rotaviruso sukeliamos infekcijos nemokamai pradėti skiepyti dviejų mėnesių kūdikiai. Iš viso kūdikiai valstybės lėšomis skiepijami trimis vakcinos dozėmis: pirmoji dozė - 2 mėn., antroji – 4 mėn., trečioji 6 mėn. kūdikiams. ULAC švietėjiški renginiai visuomenei ir medikams bei kitos priemonės prisidėjo prie skiepijimų nuo rotavirusinės infekcijos apimčių didėjimo - pernai nuo rotavirusinės infekcijos paskiepyta per 13 tūkst. dviejų mėnesių kūdikių, iš kurių valstybės lėšomis 8 tūkst. Tai beveik tris kartus daugiau skiepijimų nei vidutiniškai būdavo ankstesniais metais.

„Valstybės kompensuojami skiepai nuo rotavirusinės infekcijos - tai ilgai laukta pažanga Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriuje, leidžianti mažinti kūdikių sergamumą, hospitalizacijų skaičių”, - pažymėjo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius, medicinos mokslų daktaras, profesorius Saulius Čaplinskas. Pasak prof. S.Čaplinsko, vakcina yra ypatinga, nes yra ne švirkščiama, o vartojama per burną, todėl kelia mažiau streso ir tėvelius kviečiame pasinaudoti suteiktomis galimybėmis bei skiepyti savo kūdikius. “Europoje atliktų klinikinių tyrimų duomenys rodo, kad vakcinos 90-98 proc. atvejų apsaugo vaikus nuo sunkaus rotavirusinio gastroenterito. Šią vakciną vaikų skiepų kalendoriuose jau turi 91 pasaulio šalis”, - teigė profesorius S. Čaplinskas.

Pasak profesoriaus, rotavirusine infekcija užsikrečiama nuo sergančio žmogaus, kuris rotavirusus labai gausiai išskiria su išmatomis ir šis virusas yra gan atsparus išorinėje aplinkoje: iki 10 dienų išlieka gyvybingas ant sausų paviršių. Tikimybę užsikrėsti didina ir tai, kad užsikrėtimui užtenka vos kelių virusų, todėl neturintys imuniteto, žmonės, ypač kūdikiai, yra imlūs infekcijai ir tai reiškia, kad virusams patekus į burną, išsivystys susirgimas.

Rotavirusinė infekcija - tai virusinė žarnyno infekcija, kūdikiams ir mažiems vaikams sukelianti sunkų ūminį viduriavimą, karščiavimą, vėmimą. Kūdikio organizmas greitai netenka vandens (dehidratuojasi), todėl sutrinka daugelio organų veikla, gresia bendra organizmo intoksikacija. Viduriavimas dažniausiai tęsiasi 3-7 dienas, tačiau kartais iki 2 sav., o vėmimas - 2-3 dienas. Didžiausi sergamumo rotavirusine infekcija rodikliai registruojami iki trejų metų vaikų amžiaus grupėje, vyresni vaikai ir suaugusieji asmenys serga žymiai rečiau.

Vakciną, skirtą kūdikius skiepyti nuo rotavirusinės infekcijos, asmens sveikatos priežiūros įstaigos gali atsiimti iš Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vakcinų sandėlio darbo dienomis darbo laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)