Klausos sutrikimai – nebe vyresnių žmonių problema

Gydytoja pastebi, kad klausos nusilpimas diagnozuojamas vis jaunesniems žmonėms, rašoma pranešime spaudai. Anot jos, tarp visų klausos problemų turinčių žmonių, vyresni nei 65 metų žmonės sudaro tik apie 34 proc. „Vadinasi, didžioji dalis silpniau girdinčiųjų yra darbingo amžiaus žmonės, jaunuoliai ir vaikai“, – paaiškino R. Lesutytė.

Klausą pažeidžia triukšmas

Klausos problemos vargina net kas trečią vyresnį nei 65 metų žmogų, nes klausos silpnėjimas yra natūralus, su amžiumi susijęs procesas. Naujausių tyrimų duomenimis, pastaraisiais metais pagrindinė klausos nusilpimo priežastis yra nebe amžius, o triukšmas, kuris neigiamai veikia ir suaugusių, ir vaikų klausą.

Daugelis nesusimąsto, kad triukšmas mus lydi visą parą. Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie triukšmo taršą, kurią sukelia transporto priemonių, buitinės technikos, vejapjovių, ventiliatorių, kondicionierių skleidžiamas garsas, triukšmas mokyklose, gamyklose, kavinėse ar restoranuose, stiprus garsas koncertuose ar sporto renginiuose, taip pat garsiai per ausines klausoma muzika.

„Bet koks ilgalaikis triukšmas, viršijantis 80 dB, pažeidžia ne tik klausą, bet ir daro įtaką mūsų fizinei bei psichinei sveikatai. Ilgalaikis triukšmas sukelia cypimą ausyje, miego sutrikimus, širdies ir kraujagyslių problemas, galvos skausmą, nuovargį, mažina darbingumą bei dėmesingumą, neigiamai veikia nuotaiką“, – paaiškino R. Lesutytė.

Gydytoja įspėja, kad ilgalaikio triukšmo sukeltas klausos pažeidimas yra negrįžtamas procesas, nes pažeistos vidinės ausies ląstelės neatsistato ir neatsinaujina.

Požymiai, išduodantys, kad reikia pasitikrinti klausą

Dėl amžiaus ar ilgalaikio triukšmo poveikio klausa silpsta iš lėto. Gydytoja pastebi, kad į pirmuosius klausos pokyčius žmogus dažniausiai nekreipia dėmesio. Jam atrodo, kad ne jis neprigirdi, bet kiti neaiškiai kalba. „Klausos problemas žmonės vis dar linkę ignoruoti ir į gydytojus kreipiasi tik tada, kai klausa tampa didele problema ne tik jam, bet ir šeimos nariams“, – pastebi R. Lesutytė.

Ar dažnai neišgirstate sakinio pradžios ir nuolat prašote pakartoti? O gal girdite, bet ne visada aiškiai suprantate? Ar didinate televizoriaus garsą arba skaitote iš lūpų? Gal sunkiau suprantate kalbą triukšme arba kai kalba daugiau žmonių? Jei taip, jums būtina atlikti klausos tyrimą.

Liūdna prognozė

Prognozuojama, kad 2050 metais klausos problemų turės daugiau nei 900 milijonų žmonių, t. y., vienas iš dešimties žmonių. Todėl gydytoja ragina rūpintis savo klausa ir saugoti ją nuo triukšmo. „Venkite triukšmo, didesnio nei 80 dB, jei nuolat naudojate ausinukus, sumažinkite garsą, jei dirbate triukšmingoje aplinkoje, būtinai naudokite ausines. Tačiau, jei pajutote pirmuosius klausos nusilpimo požymius, kuo anksčiau kreipkitės į gydytoją ir atlikite klausos tyrimą“, – pataria gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)