Šis hormonas pasižymi daugeliu svarbių funkcijų, įskaitant:

• kaulų ir raumenų vystymąsi;
• balso gilumo, plaukų augimo ir kitų su išvaizda susijusių veiksnių užtikrinimą;
• spermos gamybą.

Testosterono gamyba gali sulėtėti žmogui senstant – daugeliui vyresnio amžiaus vyrų pasireiškia testosterono trūkumo simptomai.

Amerikos urologų asociacija teigia, kad per mažas testosterono kiekis yra tuomet, kai viename decilitre kraujo yra mažiau nei 300 nanogramų (ng) šio hormono. Asociacija taip pat informuoja, kad su per mažo testosterono kiekio organizme problema susiduria maždaug du vyrai iš šimto.

12 ženklų ir simptomų

Galima išskirti bendrus per mažo testosterono kiekio ženklus ir simptomus vyrams. Moterys taip pat gali patirti kai kuriuos iš šių simptomų.

1. Erekcijos problemos

Dėl mažo testosterono kiekio gali būti sudėtinga pasiekti ar išlaikyti erekciją. Testosteronas stimuliuoja varpos audinius ir skatina azoto monoksido gamybą: dėl to prasideda reakcijos, pasibaigiančios erekcija. Jei hormonų lygis yra pernelyg žemas, vyrui gali nepavykti pasiekti erekciją.

Erekcijos sutrikimus taip pat gali sukelti šie veiksniai:

rūkymas;
• skydliaukės problemos;
• didelis cholesterolio kiekis kraujyje;
• stresas ar nerimas;
• alkoholio vartojimas;
• diabetas;
• aukštas kraujospūdis.

2. Plikimas

Daugeliui vyrų plikimas yra natūrali senėjimo dalis. Su amžiumi susijęs plikimas taip pat gali paveikti ir moteris.

2012-aisiais atlikto tyrimo autoriai nustatė, kad testosterono implantai kai kurioms moterims paskatino plaukų ataugimą. Šios moterys buvo gydomos aptikus lytinių hormonų trūkumo simptomus.

3. Sumažėjusi kaulų masė

Testosteronas skatina kaulų audinio gamybą ir palaiko kaulų tūrį.

Mažas testosterono kiekis organizme gali paskatinti kaulų tūrio sumažėjimą – dėl to kaulai gali būti labiau linkę lūžti.

4. Sėklidžių sumažėjimas

Vyrai, kuriems sumažėjęs testosterono kiekis, gali pastebėti su atvėsusia temperatūra nesusijusį sėklidžių sumažėjimą. Kapšelis taip pat gali atrodyti minkštesnis nei įprastai.

5. Spermos kiekio sumažėjimas

Sėklinis spermos skystis padeda spermai keliauti kiaušinėlio link. Testosteronas padeda stimuliuoti sėklinio spermos skysčio gamybą, o sumažėjęs jo kiekis gali rodyti testosterono sumažėjimą, taip pat gali reikšti vaisingumo problemas.

6. Miego problemos

Vyrams, kurių organizme yra mažai testosterono, gali būti sudėtinga užmigti ar išmiegoti ilgesį laiką. Juos taip pat gali kankinti miego apnėja – trumpas kvėpavimo sustojimas miegant. Šis pakankamai rimtas sutrikimas gali sutrikdyti miegą.

7. Sumažėjęs lytinis potraukis

Vyrai, kurių organizme sumažėjęs testosterono lygis, dažnai susiduria ir su sumažėjusiu lytiniu potraukiu.

Lytinis potraukis su amžiumi natūraliai po truputi mažėja, tačiau jei šio sumenkėjimo priežastis yra mažas testosterono kiekis, noras mylėtis vyrui sumažės pastebimai.

8. Sumažėjusi raumenų masė

Testosteronas vaidina esminį vaidmenį vystantis raumenų masei. Sumažėjęs šio hormono kiekis gali paskatinti žymų raumenų masės sumažėjimą.

Visgi, nors mažas testosterono lygis sukelia raumenų masės sumažėjimą, jų veikla ir stiprumas nėra paveikiamas, kaip parodė 2016-aisiais atliktas tyrimas.

9. Karščio bangos

Nors daugeliui karščio bangios siejasi su estrogeno kiekiu, kuris svyruoja menopauzės metu, šį simptomą taip pat gali sukelti ir mažas testosterono kiekis organizme.

10. Energijos kiekio sumažėjimas

Mažas testosterono kiekis gali paskatinti energijos lygio sumažėjimą ir nuovargį: net ir tinkamai pailsėjęs, žmogus jaučiasi pavargęs, taip pat gali išsivystyti sumažėjęs susidomėjimas sportu ir judėjimu.

11. Kūno riebalų padidėjimas

Testosterono sumažėjimas gali paskatinti kūno riebalų padidėjimą.

Kai kuriais atvejais vyrams, kuriems stinga šio hormono, išsivysto ginekomastija – vyrų pieno liaukų padidėjimas.

12. Nuotaikų pokyčiai ir svyravimai

Kai kurie tyrimai rodo, kad tikėtina, jog vyrai, kurių organizme mažai testosterono, dažniau patiria dėmesio sutelkimo stoką, suirzimą ir depresiją.

Kada metas apsilankyti pas gydytoją?

Mažo testosterono kiekio organizme simptomai pasirodo ne visuomet – kai kurie žmonės apie šią problemą sužino tik atlikę kraujo tyrimus.

Tačiau patiriantys vieną ar daugiau iš aukščiau išvardytų simptomų turėtų kreiptis į gydytoją.

Diagnozuodami mažą testosterono kiekį organizme, gydytojai dažnai vertina fizinę paciento būklę ir išanalizuoja jo patiriamus simptomus. Taip pat gali būti paskirti papildomi tyrimai: pavyzdžiui, kaulų tankio tyrimas gali parodyti sumažėjusią kaulų masę – vieną iš mažo testosterono kiekio ženklų.

Gydymas

Dažniausiai sutrikimas gydomas pakaitine hormonų terapija.

Paprastai gydytojai paskiria pakaitinę testosterono terapiją, jei asmeniui pasireiškia keli mažo testosterono kiekio simptomai, o kraujo tyrimai taip pat rodo šio hormono trūkumą.

Pakaitinė testosterono terapija gali būti taikoma įvairiais būdais. Dažniausiai pasirenkama kažkuri iš šių priemonių:
• pleistrai:
• gelis;
• burnoje tirpstančios tabletės;
• injekcijos;
• hormoną išskiriantys implantai.

Dauguma pacientų pagerėjimą pajunta prabėgus keturioms – šešioms savaitėms nuo pakaitinės testosterono terapijos taikymo pradžios.

Natūralūs testosterono kiekio didinimo būdai

Testosterono kiekį didina mityba, kurioje gausu vertingų maisto medžiagų. Taip pat gali padėti svorio sumažinimas ir sportas.

Nors vien tik gyvenimo būdo ir mitybos pokyčiai gali nepakankamai padidinti testosterono kiekį, šios priemonės dažniausiai padeda.

Svarbu turėti omenyje, kad vyrams testosterono kiekis paprastai mažėja su amžiumi, o laikui bėgant galimas teigiamas gyvenimo būdo pokyčių poveikis taip pat gali mažėti. Pavyzdžiui, judėjimas ir sportas dažniau būna veiksmingesnis jaunesniems žmonėms.

Kad testosterono kiekis būtų didinamas ir palaikomas, mityboje privalo būti gausu vertingų maistinių medžiagų. Todėl į savo racioną vertėtų įtraukti šiuos produktus:

• jautieną;
• austres;
• grūdus, kuriuose yra didesnis vitaminų ir mineralų kiekis;
• kiaušinius;
• tuną;
• pieną, turintį vitamino D;
• pupeles;
• vėžiagyvius.

Derėtų vengti papildų, žadančių padidinti testosterono kiekį. Jie gali ir nedaryti žalos organizmui, tačiau reikiamų rezultatų sulaukti veikiausiai nepavyks. Gydytojai paprastai pasiūlo saugesnių būdų testosterono kiekiui padidinti.

Išvados

Amerikos urologų asociacijos tyrimas parodė, kad su mažu testosterono kiekiu organizme susiduria maždaug du vyrai iš šimto. Testosterono sumažėjimo rizika auga su amžiumi. Daugeliui vyrų senstant organizme natūraliai mažėja testosterono.

Daugeliu atveju mažas testosterono kiekis yra pagydoma problema, o atpažinus simptomus galima anksti nustatyti diagnozę ir skirti gydymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)