Tačiau gamtoje pramogauti mėgstantys žmonės vis dar retai susimąsto, kad lauke tyko gyvybei grėsmę keliantys parazitai, rašoma pranešime spaudai.

Apie erkių ir blusų platinamas pavojingas ligas pastaruoju metu kalbama nemažai, tačiau šunų, kačių ir jų šeimininkų sveikatai didelę grėsmę kelia ir parazitai. Bene pavojingiausios ir labiausiai paplitusios yra širdies ir virškinamojo trakto apvaliosios kirmėlės, parazituojančios svetimo organizmo viduje.

Širdis

Parazitai sukelia pavojingas ligas

Gyvūnų ir žmonių sveikatai gamtoje didžiulę grėsmę kelia ligos, kurias sukelia gyvuose organizmuose parazituojančios apvaliosios kirmėlės. Vienos pavojingiausių yra apvaliosios kirmėlės, kitaip dar žinomos kaip askaridės. Subrendusios apvaliosios kirmėlės per parą gali išskirti iki 200 tūkst. kiaušinėlių, iš kurių išsiritusios lervos tampa itin pavojingos ligos toksokarozės sukėlėjomis.

Palankioje aplinkoje, dažniausiai dirvožemyje, kirmėlių kiaušinėliai išsilaiko iki ketverių metų.

Kirmėlių neretai turi ir ką tik dienos šviesą išvydę šuniukai, kuriems jų mamos parazitų lervas dar negimusiems perduoda per kraują. Apvaliosios kirmėlės suaugusių gyvūnų audiniuose gali snausti gana ilgą laiką. Jauniems keturkojams, kurių atsparumas infekcijoms yra nedidelis, toksokarozė gali baigtis netgi žūtimi.

Kirmėlių lervos iš žarnyno su krauju migruoja į kitus organus, pažeidžia audinius, plaučius, širdį, inkstus, akis. Todėl gali sukelti kosulį ir dusulį, vėmimą, viduriavimą. Parazitai gali toksiškai paveikti nervų sistemą, nuodyti vidaus organus ir išsivystyti mažakraujystė.

Belfasto profesorius Erikas Morganas daug metų tyrinėjo šių parazitų epidemiologiją bei poveikį žmonių sveikatai. Paaiškėjo, kad parazitų sukelti susirgimai gali išprovokuoti astmą, epilepsiją, sutrikdyti smegenų raidą, pažeisti regėjimą. Neretai pasitaiko atvejų, kai šiomis ligomis skundęsi asmenys sirgo toksokaroze. Lietuvoje prieš keletą metų plačiai nuskambėjo atvejis, kai dėl akis pasiekusių toksokaros lervų viena akimi apako ilgai negydytas berniukas.

Kaip apsisaugoti nuo tykančių pavojų

Šių parazitų pramogaudami lauke į namus šeimininkams gali parnešti keturkojai. Todėl žmonės neretai tampa parazitų taikiniais dėl nuo kirminų reguliariai negydomų kačių ir šunų. Naminiai gyvūnai net ant savo kailio gali pernešti kirminų kiaušinėlius arba atvirkščiai – šeimininkai gali parnešti ant savo batų kiaušinėlių į namus ir užkrėsti į lauką net neinančią katę Toksokarozės galima išvengti, tačiau negana tik laikytis higienos ir po kontakto su gyvūnu kruopščiai plauti rankas. Norint savo šeimą apsaugoti nuo nepageidaujamų ligų, būtina augintinius profilaktiškai nukirminti – sugirdyti tablečių, skirtų augintiniams. Jei augintiniui sušersite šių tablečių 1 kartą per mėnesį, šeimos nariams nereikės papildomai gerti vaistų, apsaugančių nuo parazitų.

Šuniukus ir kačiukus nukirminti reikia anksti, atitinkamai nuo dviejų iki trijų savaičių. Šeimininkai turėtų įsidėmėti, kad augintiniai kirminais gali užsikrėsti pakartotinai, todėl preparato gyvūnams reikia sušerti reguliariai, gydymas vieną ar du kartus per metus neturi poveikio. Saugiausi augintinio organizmui (kepenims) yra vaistai nuo kirminų, kartu apsaugantys nuo blusų ir erkių. Juos, pasitarus su veterinarijos gydytoju, gyvūnui reikia sušerti reguliariai.

Specialistams vis didesnį susirūpinimą kelia tai, kad kirminų paplitimas didėja dėl palankių klimato sąlygų. Todėl ir privačiuose namuose, ir kiemuose auginami šunys turi būti kruopščiai apsaugoti nuo lauke tykančių parazitų.

Veterinarijos gydytojo Briano Faulknerio atlikto tyrimo rezultatai stebina – tik apie 30 proc. šunų apsaugomi nuo kirmėlių. Akivaizdu, kad pavojingas ligas sukeliančių parazitų prevencijai šeimininkai skiria per mažai dėmesio, nors kirminų sukeltos pasekmės tiek augintinių, tiek jų šeimininkų sveikatai gali būti labai liūdnos. Preparatų nuo žarnyno parazitų yra ir buvo, tačiau atsirado galimybė, kad su viena tablete gyvūną galima apsaugoti nuo ektoparazitų ir endoparazitų.

Dabar jau yra paprastų ir patogių būdų apsaugoti augintinius tiek nuo erkių, tiek nuo kirminų. Specialistai rekomenduoja augintiniams licencijuotas paskanintas kramtomąsias tabletes, kurios, sušeriamos kas mėnesį, apsaugo nuo blusų, erkių, nematodų ir apvaliųjų kirmėlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)