Kokias pagrindines ligas platina erkės?

Dvi pagrindinės erkių platinamos ligos – Laimo, kurią sukelia bakterijos (borelijos), ir erkinis encefalitas, kurio sukėlėjas yra virusas. Didžiausia rizika užsikrėsti Laimo liga, kai erkė išbūna įsisiurbusi 48 valandas, todėl svarbu ją greitai aptikti ir pašalinti. Erkinio encefalito virusas žmogui perduodamas iškart įkandus erkei, todėl efektyviausia apsauga nuo šios ligos – vakcina. Erkiniu encefalitu galima užsikrėsti ir vartojant nepasterizuotą ožkos ar karvės pieną.

Kaip teisingai ištraukti erkę?

Jei erkė įsisiurbė, nedelsiant ją ištraukite. Pasistenkite nespausti erkės kūnelio ir nenaudokite jokių aliejų, riebalų ar kitų tepalų. Įsisiurbusios erkės nereikėtų sukinėti prieš ar pagal laikrodžio rodyklę. Patogiausia traukti pincetu, kuo arčiau žmogaus odos, staigiu judesiu atgal. Erkės straubliukas turi mažų kabliukų, kurie padeda erkei įsitvirtinti, todėl ją pašalinus, straubliukas gali likti odoje. Pašalinus erkę, įkandimo vietą reikia dezinfekuoti. Savijautą ir įkandimo vietą rekomenduojama stebėti mėnesį – per šį laiką pasireiškia erkių platinamų ligų simptomai.

Kas turėtų skiepytis erkinio encefalito vakcina?

Lietuvoje erkių platinamomis ligomis kasmet suserga 2–3 tūkstančiai žmonių. Mūsų šalyje šiomis ligomis susergama kelis kartus dažniau nei kitose Europos valstybėse, todėl pasiskiepyti rekomenduojama visiems.

Kada geriausia pasiskiepyti?

Vakcinaciją nuo erkinio encefalito siūloma pradėti žiemą, nes tokiu metu yra sumažėjęs erkių aktyvumas, taigi tai pats tinkamiausias metas pirmajam skiepui. Jei taip nutiko, kad nepavyko pasiskiepyti žiemą, nereiškia, kad per vėlu. Tikrai nereikia laukti kitų metų, nes skiepo sezoniškumo nėra ir pasiskiepyti nuo erkinio encefalito galima ištisus metus.

Kada po skiepo žmogus tampa visiškai apsaugotas?

  • Žmogus tampa visiškai (99 proc.) apsaugotas praėjus 2 savaitėms po antrosios dozės suleidimo. Įprastinė skiepijimo schema:
  • antra dozė (1–3 mėn. po pirmos dozės);
  • trečia dozė (5–12 mėn. po antros dozės);
  • I palaikomoji dozė (3 metai po trečios dozės);
  • Kitos palaikomosios dozės – kas 5 metus žmonėms iki 60 metų, kas 3 metus vyresniems nei 60 metų.

Esant reikalui galima ir pagreitinta skiepijimo schema.

Ar vakcina nuo erkinio encefalito yra mokama?

Vakcina nuo erkinio encefalito yra mokama, tačiau ligos gydymas ir reabilitacija kainuoja ženkliai daugiau, įskaitant tai, kad liga gali pasibaigti mirtimi.

Šalutinis vakcinos nuo erkinio encefalito poveikis?

Nepageidaujamos reakcijos į skiepą galimos, tačiau jos nėra pavojingos gyvybei. Dažniausiai tai yra vietinės reakcijos – patinimas, paraudimas, aukštesnė temperatūra. Šalutinis poveikis, kurio atsiradimo tikimybė yra menka, sukels daug mažesnę komplikaciją nei susirgimas šia liga.

Kur galima pasiskiepyti?

Dėl skiepo nuo erkinio encefalito reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Kaip išvengti erkių platinamų ligų?

1. APRANGA. Einant į mišką vilkėkite šviesiais drabužiais. Viršutiniai drabužiai – ilgomis rankovėmis prigludusiomis prie riešo. Kelnės – prigludusios prie kūno, sukištos į batus. Galvą apsaugokite skarele ar kepure.

2. REPELENTAI. Ant atvirų kūno vietų (veido, kaklo, rankų) naudokite medžiagas, kurios atbaido erkes arba jomis impregnuokite gamtoje dėvimus drabužius. Prisiminkite, kad repelentų poveikis trumpalaikis.

3. APSIŽIŪRĖKITE. Erkės įsisiurbimo rizika padidėja būnant gamtoje – soduose, prie vandens telkinių, miškuose, parkuose, skveruose.

Dažniausios įsisiurbimo vietos yra kaklas, paausiai, kirkšnys, pažastys, kojų ir rankų sulenkimo sritys. Kasdieninis pasitikrinimas neužkirs kelio erkiniam encefalitui, bet padės apsisaugoti nuo Laimo ligos.

4. APLINKA. Pasirūpinkite apsauga nuo erkių šunims ir katėms.

Pasirūpinkite, kad jūsų aplinka būtų kuo mažiau „patogi“ erkėms – žolę pjaukite nuo ankstyvo pavasario, neleidžiant jai užaugti aukštesnei kaip 10 cm., o menkaverčius krūmus išnaikinkite.

5. MAISTAS. Vartokite tik pasterizuotą arba virintą karvių ir ožkų pieną bei jo produktus.

6. SKIEPAI – efektyviausia apsauga nuo erkinio encefalito.

Erkinis encefalitas ar Laimo liga? Kaip atskirti?


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją