Ar ne laikas būtų peržengti šį tabu ir išsamiai aptarti tuštinimosi reikalus?

1. Kaip dažnai reikėtų tuštintis?

Mes visi esame skirtingi, tad ir mūsų tuštinimosi įpročiai skiriasi. Vis dėlto sveikas žmogus gali tuštintis nuo trijų kartų per dieną iki kelių kartų per savaitę, o tai reiškia, kad vidutiniškai žmonės tuštinasi vieną kartą per dieną ir pašalina apie 28 g išmatų 5-iems kilogramams kūno svorio. Tai reiškia, kad apie 70 kg sveriantis žmogus kasdien pašalina tik apie pusę kilogramo išmatų.

Kai tuštinamasi daugiau nei keturis kartus per dieną arba jei išmatos vandeningos ar skystos, tai jau galima vadinti viduriavimu.

Viduriavimas pasitaiko gana dažnai, ir paprastai nėra pavojingas, nebent jis būtų labai stiprus arba kai viduriuoja maži vaikai ar pagyvenę žmonės arba ligoniai – silpnesnis organizmas ne visada sugeba atkurti viduriuojant prarastų skysčių pusiausvyrą.

Ūmų viduriavimą dažniausiai sukelia infekcija, ir jis gana greit praeina. Užsitęsęs viduriavimas trunka dvi savaites ar daugiau, o chroniškas viduriavimas trunka ilgiau nei mėnesį.

Dažniausiai viduriavimą sukelia infekcijos, vaistai, dirgliosios žarnos sindromas ir mityba (pastaroji priežastis dažniausia).

Jei viduriuojate, būtinai gerkite daug skysčių, kad nebūtų dehidratacijos. Venkite alkoholio, kofeino, obuolių ir kriaušių sulčių – šie gėrimai viduriavimą gali dar labiau sustiprinti.

Geriausia valgyti lengvą, kietą maistą, tokį kaip sūrūs krekeriai, skrudintas batonas, ryžiai, kiaušiniai ir vištiena. Ištikus šiai bėdai gali padėti ir nereceptiniai vaistai – paprašykite vaistininko padėti išsirinkti, nes jų pasirinkimas tikrai didelis.

Jei viduriavimas trunka ilgiau nei 48 val. arba jei dar ir karščiuojate ar netekote daug skysčių, kreipkitės į gydytoją.

Jei tuštinamasi rečiau nei kas tris dienas, tai jau laikoma vidurių užkietėjimu. Nors paprastai vidurių užkietėjimas nėra pavojingas, jis gali būti skausmingas ir nemalonus – iš dalies dėl to, kad po trijų dienų išmatos sukietėja ir sunkiau pasišalina. Dažniausiai viduriavimą sukelia per mažas skysčių ir skaidulų vartojimas, piktnaudžiavimas kofeinu ir alkoholiu, vaistų vartojimas, piktnaudžiavimas laisvinamaisiais vaistais, psichikos ligos (tokios kaip depresija), tam tikri maisto produktai ir įvairios ligos.

Vidurių užkietėjimo padeda išvengti skaidulos (daugiausiai jų yra riešutuose, viso grūdo produktuose ir vaisiuose), vanduo ir judėjimas.

2. Kaip turi atrodyti išmatos?

Visų pirma reikia žinoti, iš ko jos sudarytos. 75 proc. išmatų sudaro vanduo. Likusi dalis yra negyvos ir gyvos bakterijos (kurios padeda skaidyti maistą žarnyne), baltymai, maisto atliekos, ląstelių apvalkalai, riebalai, druskos, žarnyne ir kepenyse gaminamos medžiagos ir dar gal maisto su netirpiomis skaidulomis likučiai, kurių organizmas neįsisavina (pavyzdžiui, virti kukurūzai). Paprastai rezultatas būna rudos spalvos – daugiausiai dėl bilirubino, pigmento, kuris susidaro skylant raudoniesiems kraujo kūneliams. Išmatų turinys priklauso nuo to, kiek žmogus suvartoja skaidulų ir išgeria vandens.

Išmatų vaizdas gali skirtis priklausomai nuo gyvenimo būdo veiksnių, tokių kaip tą dieną suvalgytas maistas, išgerto vandens kiekis, fizinis aktyvumas ir netgi streso lygis.

Kai kurie ekspertai mano, kad tobulos išmatos turi būti sulipusios ir priminti „S“ raidės formą. (Nes žarnos yra ilgos ir plonos, tad sveiko žmogaus išmatos turėtų būti panašios formos).

Bet neverta nerimauti, net jei išmatos neprimena tobulos „S“ raidės – svarbiausia, kad jos lengvai, be didelio vargo pasišalintų.

3. Kodėl išmatos skleidžia nemalonų kvapą?

Žinant, iš ko sudarytos išmatos, nesunku paaiškinti, kodėl jos skleidžia nemalonų kvapą: išmatas skaidančios bakterijos išskiria daug junginių ir dujų – jie ir skleidžia dvoką.

Išmatų kvapas gali skirtis priklausomai nuo to, ką valgome, bet jei jos ypatingai dvokia, tai gali išduoti kokį nors negalavimą. Jei šiuo klausimu jums kyla neramių minčių, pasikonsultuokite su sveikatos priežiūros specialistu.

4. Ar normalu, kai tuštinantis skauda?

Nemalonus jausmas tuštinantis dažniausiai siejamas su vidurių užkietėjimu. Tačiau jei tuštinantis nuolat juntamas maudimas ar skausmas tiesiojoje žarnoje arba pilve (arba jei pastebėjote kraują išmatose), būtinai kreipkitės į gydytoją, nes tokie simptomai gali išduoti hemorojų arba analines įplėšas.

Moteriai skauda pilvą

5. Kodėl žmonės gėdijasi tuštintis ir kalbėti apie tuštinimąsi?

Kai slopiname norą tuštintis, gresia žarnyno problemos, ypač moterims. Vis dėlto kai kurie žmonės verčiau kentės, nei užsimins, kad nori į tualetą.

Kai kurie tyrėjai šį reiškinį vertina iš egzistencinės perspektyvos ir mano, kad jį galima paaiškinti mirties baimės valdymo teorija (angl. Terror Management Theory). Ši teorija teigia, kad natūralūs kūno procesai mums primena apie tai, kad esame gyvi organizmai – reiškia, kad esame mirtingi.

Tačiau kad ir kaip bebūtų baisu mąstyti apie gyvybės trapumą, labai svarbu išmokti pastebėti savo kūno siunčiamus signalus ir į juos laiku reaguoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)