Virėja aiškina: svarbiausia taisyklė – bulvytės neturi būti apskrudintos iki tamsumo, tinkamiausios valgyti – aukso spalvos. Mat Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atliko tyrimą ir paskelbė išvadas – iki tamsumo iškepti produktai pavojingi sveikatai.

VMVT atstovė paaiškina – ligas mūsų organizmui sukelia cheminis junginys akrilamidas. Jis susidaro netinkamai gaminant krakmolo turinčius maisto produktus.

Dietologai įspėja, kuo rizikuojame akrilamido turinčių produktų valgydami kasdien ir daug. Šios medžiagos daugiausiai netinkamai paruoštose bulvėse, grūdų produktuose ir net kavoje.

„Akrilamidas labiausiai pasireiškia kancerogeniniu poveikiu. Tai reiškia – vėžį skatinantis ar net sukeliantis junginys“, – TV3 Žinioms sakė dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

„Akrimalidas toksiškai veikia mūsų nervų sistemą ir turi toksikologinį poveikį, jeigu mes valgome dideliais kiekiais“, – sakė VMVT laikinoji vyriausioji patarėja Aušra Išarienė.

Tad virėjai ar duonos kepėjai turi laikytis šios taisyklės – neperkepti ir neperskrudinti. Ir ne tik jie. Net ir taip mėgstama stipraus skrudinimo kava, kaip sako specialistai, taip pat gali sukelti vėžį ar neurologines ligas. Net ir namie ruošdami maistą turime žinoti, kaip tinkamai kepti.

Bulvių sveikos mitybos žinovai apskritai nepataria kepti – nei keptuvėje, nei orkaitėje, mat kepdamos jos itin prisigeria aliejaus ir tiesiog tampa riebia, sveikatą žalojančia bomba. Visgi, jei be keptų bulvyčių sunku gyventi, specialistai pataria, kaip sumažinti sau žalą.

„Bulves reikia smulkiai supjaustyti, palaikyti šaltame vandenyje (nuo 30 min iki 2 val.), šiek tiek trumpiau – perplauti šiltame vandenyje. Jei bulves supjaustome šiaudeliais, tai išsiplauna krakmolas, vadinasi, mažesnė tikimybė, kad iškepus susiformuos akrilamidas“, – pasakojo A. Išrarienė.

Specialistai ragina prieš kepant bulves jas blanširuoti – kelioms minutėms jas panardinti į verdantį vandenį. Aliejus taip pat turėtų būti pasirinktas specialus, skirtas kepimui. Sausainius taip pat geriau rinktis mažiau trapius, mažiau apskrudusius, su didesniu drėgmės kiekiu.

Lengvai skrudintos kavos, pasirodo, per dieną galima išgerti ir 5 puodelius, o štai smarkiai skrudintos užtenka ir menko puodelio, jei be tokios tikrai negalite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)