Jeigu vos išgirdus žodį „vagina“ kyla noras iš drovėjimosi susigūžti, nesate viena tokia. Tiesą sakant, 2016 metais atliktas tyrimas atskleidė, kad 65 procentai moterų sunkiai ištaria žodį „vagina“ ir yra linkusios vietoj jo naudoti kitus terminus.

Nepriklausomai nuo to, kaip pavadinsite, visi galime susitarti dėl vieno – vagina yra gyvybiškai svarbi žmonių reprodukcijoje ir atlieka svarbų vaidmenį seksualiniame pasitenkinime. Vis dėlto, makštis yra kur kas daugiau, nei dauguma mūsų suprantame. Taigi, štai dešimt įdomybių apie šį organą.

1. Vagina greičiausiai nėra tai, ką jūs galvojate

Tai faktas, kurį privalome išsiaiškinti. Kai kalbame apie vaginą, dažnai turime omenyje bendrą moters intymią zoną. Ir klystame.

Iš tikrųjų žodis vagina reiškia konkrečią moters reprodukcinės sistemos dalį. Tai yra raumenų vamzdelis, kuris jungia vulvą – tai yra išorinės moters genitalijos, įskaitant lytines lūpas ir klitorį – ir gimdos kaklelį.

Jei jums įdomus dydis, tyrimai nustatė, kad vaginos ilgis gali svyruoti nuo 6,8 iki 8 centimetrų. Manoma, kad seksualinio susijaudinimo metu jos gylis gali padidėti iki 11-12 centimetrų.

2. Tampono čia pamesti neįmanoma

Jums turbūt teko girdėti panašių siaubo istorijų, tačiau palengvės sužinojus, kad tampono vaginoje pamesti neįmanoma. Anga jos viršuje yra paprasčiausiai per maža, kad tamponas pro ten pralįstų.
Tačiau įstrigti tamponas čia išties gali. Jeigu jums taip nutiko, turite kreiptis į savo gydytoją, kad jį pašalintų. Palikus tamponą makštyje per ilgai išauga toksinio šoko sindromo rizika.

Moteris

3. Jūsų vaginai naudingos treniruotės

Turimos omenyje ne seksualinės „treniruotės“, nors moksliškai įrodyta, kad reguliarus seksualinis aktyvumas gali padėti išlaikyti šio organo sveikatą.

Vis dėlto, šį kartą kalba eina apie dubens dugno pratimus, kurie kitaip dar vadinami Kegelio pratimais. Paprastai jie atliekami siekiant suvaldyti šlapimo nelaikymą, tačiau tyrimai parodė, kad jie taip pat gali padėti pagerinti seksualinį pasitenkinimą.

Kaip? Na, Kegelio pratimai padeda įtempti makštį, dėl ko seksas teikia daugiau malonumo, taip pat išauga orgazmo tikimybė.

4. Jūsų vagina yra tarsi vynas

Supratote teisingai. Normalus vaginos pH yra mažiau nei 4.5, o tai panašu į vyno pH.

Makštyje dominuoja „gerosios“ bakterijos lactobacilli, kurios padeda išlaikyti normalų pH lygį moters genitalijose ir užkirsti kelią infekcijas sukeliančių bakterijų augimui. Kai šių bakterijų kiekis sumažėja, vaginos pH lygis gali pakilti virš 4.5, o tai yra ideali terpė makšties infekcijoms, tokioms kaip mielinės infekcijos ar bakterinė vaginozė.

5. Nepersistenkite su higiena

Būtent dėl šios priežasties neturėtumėte plauti makšties kvapiaisiais muilais ar kitomis aromatizuotomis priemonėmis. Tokių produktų naudojimas sutrikdo natūralią vaginos bakterijų pusiausvyrą, dėl ko gali prasidėti aukščiau minėtos infekcijos. Tiesą sakant, apskritai nebūtina per daug nerimauti dėl makšties švaros – ji pati tuo pasirūpina. Egzistuoja liaukos, išskiriančios skystį, kuris išvalo šį organą.

„Sutinku įvairaus amžiaus moterų su sudirgimais, skausmu ir niežėjimu, – „The Telegraph“ sakė ginekologė ir akušerė Sangeeta Agnihotri, – nes egzistuoja pernelyg griežto požiūrio į vaginos švarą tendencija. Tai sukelia diskomfortą. Mūsų makštys yra jautri vieta. Rekomenduoju kartą per dieną nuplauti vandeniu“.

6. Tai, ką valgote, atsiliepia kvapui

Bet jeigu esate susirūpinusios, kad atsisakiusios muilo galite kvepėti ne taip šviežiai, verčiau pasirūpinkite savo mityba. Pasirodo, nemalonus makšties kvapas gali būti nulemtas to, ką valgome.

Kalbant apie moters intymios zonos kvapą, galioja anekdotinis posakis – esame tai, ką valgome. Pavyzdžiui, yra plačiai paplitęs įsitikinimas, kad ananaso vartojimas makščiai gali suteikti saldesnį kvapą. Taip pat jos kvapą keičia ir tokie maisto produktai, kaip česnakas, svogūnas, žuvis, sūris ir aitriosios paprikos.

Tačiau privalote būti atsargios: jeigu pastebėjote, kad kvapas itin aštrus arba stipriai pasikeitė, tai gali būti infekcijos požymis, todėl būtina apsilankyti pas gydytoją.

7. Jūsų klitoris turi tūkstančius nervų galūnių

Nors klitoris nėra vaginos dalis, tačiau sunku atsisakyti galimybės pakalbėti apie šią nuostabią moterų lytinių organų dalį.

Daugelis moterų mano, kad klitoris yra seksualinio malonumo pagrindas, ir tai nenuostabu – vien jo viršūnėlėje yra aštuoni tūkstančiai nervų galūnių – tai daugiau nei dvigubai daugiau, palyginti su peniu. Būtent dėl šios priežasties klitoris yra jautriausia moters erogeninė zona.
Ir lyg to dar būtų ne gana, tyrimai parodė, kad klitoris seksualinio susijaudinimo metu gali padidėti iki 300 procentų.

8. Jūsų vagina „negadina oro“

Visos moterys kada nors tai yra patyrusios: keistas nekontroliuojamas oro išleidimas iš vaginos, kuris šiek tiek primena oro gadinimo garsą. Taip, tai skamba panašiai, tačiau garsai gali būti apgaulingi. Tas nestiprus oro pūstelėjimas iš lyties organų ir yra tik oras, kuris susikaupė makšties kanale ir iš ten buvo pašalintas. Tai nėra tai, ką mes vadiname oro gadinimu, nes iš vaginos išeinantis oras nėra susikaupusios dujos, jis taip pat neturi nemalonaus kvapo.
Tačiau kai kuriais retais atvejais makšties meteorizmą gali sukelti makšties fistulė, kuri yra nenormalus atsivėrimas iš vaginos į šlapimo pūslę, storąją žarną ar tiesiąją žarną.

9. Ryšys tarp vaginų ir ryklių

Nors normaliai vaginos su nasrais nelyginame, moters genitalijos turi daugiau sąsajų su rykliais nei jums atrodo. Makšties gaminamame lubrikante yra cheminis junginys, vadinamas skvalenu, ir būtent jis aptinkamas ir ryklių kepenyse.

Įdomu ir tai, kad skvalenas naudojamas daugelio kosmetikos produktų gamyboje, pavyzdžiui, drėkinamuosiuose losjonuose, apsauginiuose kremuose nuo saulės ar plaukams skirtose priemonėse.

10. G taškas nėra svarbiausias

Visi esame girdėję apie magiškąjį G tašką – tai erogeninė zona makštyje, kurios stimuliavimas gali sukelti seksualinį susijaudinimą ar orgazmą.

Bet ar esate girdėję apie A tašką? Dar žinomas kaip priešakinio skliauto (lot. anterior fornix) erogeninė zona, A taškas yra giliai makštyje, tarp gimdos kaklelio ir šlapimo pūslės.

A taškas yra gana naujas atradimas, priklausantis mokslininkui Chua Chee Ann iš Malaizijos. Tyrimo metu paaiškėjo, kad 10-15 minučių trunkantis A taško stimuliavimas sukelia greitą orgazmą ir 15 procentų padidina vaginos lubrikaciją moterims, kurios lytinių santykių metu jaučia skausmą ir sausumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)