Kokias klaidas darome ir kaip rūpintis veido ir kūno oda šaltuoju metų laiku – DELFI TV pasakojo „Northway“ dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė.

Apsisaugoti padeda micelinis vanduo ir pudra

Šaltuoju metu tiek vakarinei, tiek rytinei veido priežiūrai reikia drėkinamojo veido kremo. Pasak A. Dumbliauskienės, žiemą, net ir retai kosmetiką naudojančiai moteriai, šioks toks pudros sluoksnis ne tik nepakenks, tačiau ir pravers.

„Anksčiau buvome įpratę, kad aktyvus drėkinimas tinkamas tik nakčiai, o dienai jo naudoti jau nereikėtų, nes eisime į šaltą orą. Tačiau viskas tobulėja, todėl net rytinės priemonės gali būti drėkinančios. Labai svarbu yra šioks toks pudros sluoksnis ant veido odos. Neskatinu Jūsų dažytis, jei nesidažote, tačiau pasikartosiu, kad pudros sluoksnis būtent žiemą yra labai gerai. Nesvarbu, ar tai BB, ar CC kremas, būtų idealu jį tepti. Jei vis tiek nenorite tepti veido, yra kitokie būdai jį apsaugoti. Tam yra specialūs kremai. Jei ruošiatės lauke būti ilgesnį laiką, kremu reikėtų pasitepti bent skruostus“, – pasakojo dermatologė.

Veido oda

Atsikėlus ryte veidą reikėtų nuprausti švelniu prausikliu arba miceliniu vandeniu. Pasak gydytojos, micelinis vanduo žiemą itin naudingas, nes veidą ne tik nuvalo, tačiau ir palieka apsauginę plėvelę. Jis taip pat leidžia šiek tiek išlaikyti drėgmę.

„Micelinis vanduo turi būti paskutinis produktas, jei kalbame apie veido valymą. Jei vien juo nusivalyti Jums atrodo per mažai, galite nusiprausti prausikliu ir tada nusivalyti miceliniu. Vakare, jei jūsų oda yra sausa arba mišri, reikia užsitepti serumo ir ant jo dar papildomai drėkinančio kremo. Be to, galima užsidėti kaukę“, – sakė A. Dumbliauskienė.

Prisižiūrėdami taip pat, kaip vasarą, galime sau pakenkti

Tai, kas tiko šiltuoju sezonu, žiemą odai gali nebetikti. Pavyzdžiui, kuo labiau žiemą šerpetojančią odą šveisime ir prausime, tuo bus blogiau.

„Veidui bus tikrai per daug, jei aktyvų prausiklį naudosime ir ryte, ir vakare. Jeigu oda šerpetoja dėl dehidratacijos, ją šveisdami tik dar labiau pakenksime, nes mus visus dengia hidrolipidinė plėvelė, kurią netinkamai šveisdami suardome. Taigi, rezultatas bus priešingas nei norėtume. Kartą per savaitę šveisti gali būti net per daug“, – kalbėjo dermatologė.

Dažnai pamirštame, kad drėkinimas ir maitinimas nėra tas pats, todėl tą reikėtų prisiminti prieš renkantis kremą. Pavyzdžiui, aliejus odai yra maitinimas, o daugiausia, ką aliejus gali padėti drėkinant odą, tai suformuoti plėvelę, kad drėgmė neišgaruotų. Drėkinantis kremas tarsi pritraukia vandenį, todėl drėkinti veidą būtina ne tik moterims, bet ir vyrams.

Mūsų oda išduoda, kaip mes maitinamės, kaip valdome stresą, kiek ilsimės ir kiek geriame vandens. Todėl dėl pablogėjusios odos būklės, gali būti kalta ne tik netinkama priežiūra.

„Jei yra vitamino D trūkumas, jis gali paskatinti bet kokią užsislėpusią odos problemą vėl atsirasti. Šio vitamino trūksta daugumai lietuvių, jis taip pat daro įtaką odos būklei, todėl visiems patariu pasidaryti tyrimą ir nusistatyti, kokio kiekio organizmui trūksta. Taip pat reikia omega 3 ir 9 riebalų rūgščių, tad jei kiekvieną rytą išgertume po desertinį šaukštelį linų sėmenų aliejaus – organizmui būtų labai gerai“, – patarė A. Dumbliauskienė.

Pasidaryti tyrimą dėl žiemą ypač trūkstamo „saulės“ vitamino patarė ir vaistininkė Elvyra Ramaškienė.

„Dėl vitamino D tikrai reikėtų išsitirti, nes būna atvejų, kuriuos net vaistinėje sutinkame, kad to vitamino būna ir per daug. Žmonės važinėja į šiltuosius kraštus žiemą, vaikšto į soliariumus, galbūt vartoja kažkokius papildus. Šitas vitaminas labai naudingas ir imunitetui, o tai irgi susiję su oda. Jei imunitetas nusilpęs, gali atsirasti pūslelinė, dermatitas ir panašiai“ – apibendrino „Eurovaistinės“ farmacininkė E. Ramaškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)