Šiame medicalnewstoday.com straipsnyje išvardijama 10 ankstyvų ženklų, rodančių, kad reikėtų pasidaryti nėštumo testą.

1. Vėluojančios menstruacijos
Dažniausia priežastis pasidaryti nėštumo testą yra vėluojančios menstruacijos. Nors menstruacijos gali vėluoti dėl daugelio priežasčių, aktyvų lytinį gyvenimą gyvenanti mergina ar moteris jų gali nesulaukti dėl nėštumo.

Dauguma nėštumo testų būna labai tikslūs, jei daromi nesulaukus menstruacijų. Tačiau kartais hormonų kiekio gali nepakakti, kad nėštumo testas parodytų teigiamą rezultatą.

Jei mergina ar moteris nesulaukia menstruacijų, o nėštumo testas rodo neigiamą atsakymą, nėštumo testą po kelių dienų reikėtų pakartoti.

2. Krūtų pokyčiai
Nėštumo pradžioje krūtys pabrinksta ir tampa skausmingos. Tačiau lygiai tokie patys simptomai gali pasireikšti ir prieš menstruacijas.

Kai kurios merginos ir moterys pastebi, kad nėštumo pradžioje taip pat padidėja ir patamsėja jų speneliai.

3. Lengvas kraujavimas
Kai kurioms merginoms ar moterims pasireiškia implantacinis kraujavimas – negausus kraujavimas, kol apvaisintas kiaušinėlis įsitvirtina gimdos sienelėje.

Toks kraujavimas paprastai būna lengvesnis ir trumpesnis negu menstruacijos.

4. Spazmai
Pilvo spazmai paprastai kankina prieš ar per menstruacijas. Tačiau kai kam jie gali pasireikšti ir apvaisinto kiaušinėlio implantacijos periodu.

Mergina ar moteris, kuriai prieš menstruacijas prasideda pilvo spazmai, bet menstruacijos taip ir nepasirodo arba pasirodo tik šiek tiek kraujo, turėtų pasidaryti nėštumo testą.

5. Pykinimas ir vėmimas
Su nėštumu susijęs rytinis pykinimas ar net vėmimas paprastai prasideda tarp antros ir aštuntos nėštumo savaitės. Tačiau pykinimas gali kankinti ne tik rytais – daugelį nėščių moterų pykina visą dieną.

Jei dėl neaiškių priežasčių jaučiate pykinimą, pasidarykite nėštumo testą, ypač jei patiriate ir kitus šiame straipsnyje išvardytus simptomus.

6. Nuovargis
Nuovargis yra įprastas ankstyvo nėštumo palydovas, jei, žinoma, jo nekelia kitos priežastys, pavyzdžiui, nuolatinė miego stoka. Pastojusioms moterims gali būti sudėtinga ištverti visą dieną be pogulio ar poilsio pertraukų.

Nuovargis ankstyvo nėštumo metu dažniausiai kankina dėl hormono progesterono pokyčių. Vėliau nuovargis dingsta ir antrajame nėštumo trimestre nėščiosios pajunta daugiau energijos.

7. Potraukis ar negalėjimas pakęsti tam tikrų maisto produktų
Potraukis tam tikriems maisto produktams ar, atvirkščiai, negalėjimas pakęsti tam tikrų produktų, yra įprastas reiškinys pirmuoju nėštumo trimestru, nors kartais tai gali tęstis ir visą nėštumą.

Kai kurioms moterims kartais norisi ir ne maisto produktų, pavyzdžiui, žemės ar ledo. Jei pasireiškia potraukis nevalgomiems dalykams, geriausia kreiptis į gydytoją.

8. Pokyčiai tualete
Ankstyvajam nėštumui būdingas vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas ir dujų kaupimasis. Daug moterų taip pat pajunta dažną norą šlapintis ir pastebi, kad padidėjo šlapimo kiekis.

9. Kitoks jausmas
Daug moterų nurodo, kad pastojusios pasijunta kitaip, ir dar prieš pasidarydamos nėštumo testą nujaučia, kad laukiasi kūdikio.

Tokią nuojautą gali skatinti fiziologiniai ir hormonų pokyčiai nėštumo metu.

Jei merginai ar moteriai atrodo, kad ji gali būti nėščia, ji turėtų pasidaryti nėštumo testą.

10. Pamiršta kontracepcija

Mergina ar moteris turėtų pasidaryti nėštumo testą, jei yra seksualiai aktyvi ir pastarąjį mėnesį bent kartą pamiršo ar nepasinaudojo kontracepcijos priemonėmis. Nors dauguma kontracepcijos priemonių yra efektyvios, plyšęs prezervatyvas ar neišgerta kontraceptinė piliulė gali padidinti pastojimo tikimybę.

Kada reikėtų apsilankyti pas gydytoją?

Mergina ar moteris turėtų apsilankyti pas gydytoją, jei nėštumo testas parodė teigiamą rezultatą. Gydytojas patvirtins pacientės nėštumą, skirdamas kraujo tyrimą ar atlikdamas tyrimą ultragarsu.

Jei mergina ar moteris pastojo, labai svarbu kuo anksčiau pradėti rūpintis savimi ar aptarti kitus pasirinkimo variantus.

Į gydytoją reikėtų kreiptis ir tuomet, jei menstruacijos neprasideda, bet moteris ar mergina nėra nėščia. Gydytojas padės diagnozuoti menstruacijų ciklo sutrikimo priežastį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)