„Eurovaistinės“ farmacininkė Regina Molotkova sako, jog tarp nudegimo ugnimi ar verdančiu vandeniu didelio skirtumo nėra. Gerokai svarbiau atpažinti, kokio sunkumo yra pats nudegimas. Tą galima padaryti iš pažeistos odos reakcijos, rašoma pranešime spaudai.

„Lengviems nudegimams būdingas ilgalaikis nudegusios odos paraudimas ir stiprus skausmas. O stiprių nudegimų atveju atsiranda pūslės, paraudimo ir pūslių fone gali atsirasti baltos odos lopai, atsiveria žaizdos, pažeidžiami raumenys”, – nurodo vaistininkė.

Jei be odos pažeidimo nudegintoje vietoje dar jaučiami ir kiti simptomai: pakyla kūno temperatūra, oda labai parausta ir sujautrėja ar panašiai, reikėtų nedelsiant kreiptis į sveikatos specialistus.

Pirmoji pagalba

Pirmasis žingsnis vos nusideginus – nutraukti karštos temperatūros poveikį. Pasak R. Molotkovos, nudegusią vietą rekomenduojama 10–15 minučių palaikyti po tekančiu šaltu vandeniu ar ant nudegusios kūno vietos uždėti vėsiame vandenyje suvilgytą medžiagos skiautę, tokius kompresus reikėtų keisti kas 2–3 minutes.

„Staigiai atšaldžius nudegusią vietą ne tik sumažėja skausmas, bet ir nutraukiamas žalojantis aukštos temperatūros poveikis audiniams – taip pavyksta apsaugoti gilesnius odos sluoksnius“, – pabrėžia „Eurovaistinės“ farmacininkė.

Labai svarbu nepamišti, jog negalima plėšti drabužių nuo nudegusios vietos, taip pat negalima pažeistos vietos liesti rankomis, nederėtų pradurti ir susidariusių pūslelių – tai gali sukelti infekciją. Ką tik nudegintos odos negalima tepti tepalais, vazelinu ar tirpalais – tokios priemonės naudojamos tik vėlesnėse gydymo stadijose.

Pagreitinti gijimo procesą

Norint, kad nelaimės žymės kuo greičiau pranyktų ir nesusidarytų randai, svarbu neignoruoti net menkiausio nudegimo, o jį gydyti. Pasak „Eurovaistinės” vaistininkės, tam geriausiai tinka alavijas, vitamino E aliejus ir lidokainas.

„Jeigu juntamas didelis skausmas, odą galima tepti losjonais, kurių sudėtyje yra lidokaino, jis palengvina skausmą ir sumažina diskomfortą. Naudingos ir priemonės su alaviju, jos ramina bei drėkina odą. Stipriai nudegintai odai gydyti naudingas vitamino E aliejus – jis mažina uždegimą, apsaugo odą nuo infekcijos ir skatina gijimą”, – sako R. Molotkova

Ji akcentuoja, jog norint paspartinti gijimo procesą, rekomenduojama vartoti kuo daugiau skysčių bei odą nuolat drėkinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)