DELFI paprašė VšĮ „Svarbus žingsnis“ direktoriaus Oskaro Medzevičius parodyti pirmosios pagalbos svarbiausius veiksmus. Juos žinodami, galėsite būti užtikrinti, jog teikiama pirma pagalba bus tikslinga ir efektyvi.

Patikrinkite, ar žmogus kvėpuoja

Pirmiausia, sako O. Medzevičius, reikia patikrinti du dalykus: ar žmogus sąmoningas ir ar žmogus kvėpuoja.

„Sąmonę mes tikriname labai labai panašiai, tarytum žmogus miega ir mes bandome žmogų pažadinti. Tai ką mes darome? Įsivaizduokite, ryte atsikeliat ir kalbinat mamą, tai mes pirmą ką darom? Kalbiname ir dar bandome kiek pajudinti. Jeigu neatsako, tada būtinai reikia iš karto patikrinti kvėpavimą“, – pasakoja specialistas.

Prieš tikrinant kvėpavimą, pabrėžia O. Medzevičius, reikia dėti delno pagrindą ant kaktos, atlošti žmogaus galvą. Anot jo, tokiu būdu pakelsime liežuvio šaknį.

Taip pat reikia pridėti savo akies kraštą prie žmogaus burnos. „Kai mes pridėsime akies kraštą, pirmas dalykas, mes jausime, ar į akies kraštą pūs oras. Šalia bus ausis, bandysime išgirsti. Trečias dalykas – nukreipsime akis į krūtinės ląstą ir žiūrėsime, ar kilnojasi krūtinės ląsta, ar ne“, – teigia O. Medzevičius.

Jei suskaičiavus iki 10 per tą laiko tarpą nepajutote, kad žmogus kvėpuoja, būtina iškart kviesti medikus ir pradėti žmogų gaivinti.

„Esminis dalykas yra toks, jeigu mes, kai žmogus be sąmonės ir nekvėpuoja, nepradedame pradinio gaivinimo grubiai per pirmas 6 minutes, žmogaus smegenys miršta. Vėliau atvažiavę medikai niekuo negali padėti“, – akcentuoja specialistas.

Gaivinimas

Pirmiausia, sako O. Medzevičius, reikia rasti, kur ant krūtinės ląstos turime padėti rankas. Delno pagrindą, toliau pasakoja jis, turime padėti tarp spenelių, per vidurį. „Ir darome 30 paspaudimų. 100/120 kartų per minutę. Tai reiškia labai greitai ir darant geriausia garsiai skaičiuoti 3 kartus iki 10“,– sako O. Medzevičius.

Po 30 paspaudimų, reikia padaryti du įpūtimus. „Turime atlošti galvą, pilnai reikia užkimšti nosį ir apžioti visą burną, kad neliktų jokių tarpų. Padarome du įpūtimus, kad efektyviai pakiltų ir nusileistų krūtinės ląsta. Po dviejų įpūtimų vėl darome 30 paspaudimų“, – moko specialistas.

Gaivinimas atliekamas , pabrėžia jis, iki tada, kada atvyksta medikai, arba žmogus atsigauna.

Svarbiausia – iškviesti medikus

Anot O. Medzevičiaus, svarbiausias dalykas – medikų iškvietimas. „Medikai šiai dienai yra apmokyti. Jie sakys vos ne taip: pasiimk telefoną, įsijunk garsiakalbį, padėk prie žmogaus ir viską viską primins, ką reikia daryti.

Šiai dienai apie gaivinimą kalbama ne tik tai, ar žmogus atsigauna, ar ne. Klausia ir kokios jis būklės bus, kai atsigaus. Turiu omenyje, kad iš visų žmonių, kuriuos bandė gaivinti, iš atsigavusių tik apie 10 proc. būna tos pačios būklės, tai todėl labai svarbu ir kokybiškais gaivinimas“, – pabrėžia specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)