LRT TELEVIZIJAI šeimos gydytojas Valerijus Marozovas sako, kad penktadieniais po pietų, jei oras geras, net trečdalis iš užsiregistravusių pacientų pas jį nepasirodo. Medikas sako, kad neatsakingai besiregistruojantys ligoniai – viena iš milžiniškų eilių gydymo įstaigose priežasčių ir pritaria ministerijos svarstymams įvesti registracijos pas daktarą mokestį.

Daktaro teigimu, tai galėtų būti 2–3 eurai. Šis mokestis galėtų būti taikomas visiems, išskyrus vaikus, besilaukiančias ir neįgaliuosius.

„Susimokėję 3 eurus už vizitą pas gydytoją būtumėte tikri, kad pateksite greičiau ir jums bus suteikta ilgesnė ir išsamesnė konsultacija“, – svarsto šeimos gydytojas.

Tačiau ne visiems pacientams priimtina siūloma tvarka.

Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė patvirtina svarstanti registracijos pas daktarus mokesčio įvedimą kaip drausminančią priemonę pacientams, kurie, pasak jos, ir šiaip penktadaliu dažniau nei kitų Europos Sąjungos šalių gyventojai kreipiasi į sveikatos priežiūros įstaigas.

„Yra analizuojamos galimybės, ar to mokesčio iš viso reikia, bet išsakyta nemažai argumentų, kad tas mokestis galėtų būti naudingas padedant įstaigoms tvarkyti pacientų srautus. Šiuo metu situacija tokia, kad neretai pacientai užsiregistruoja pas kelis specialistus turėdami vieną siuntimą ir pasinaudoję vieno specialisto konsultacija nebeatvyksta į kito, arba apskritai pakeičia nuomonę ir neatvyksta konsultacijai“, – dėsto sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė.

Pasak jos, yra duomenų, kad 10–30 proc. pacientų tiesiog neatvyksta pas gydytojus vizitams. Gydytojo mokestį ministerijos atstovė vadina „drausminamuoju mokesčiu“, kuris galėtų būti svarstomas ateityje. Sveikatos apsaugos viceministrė sako, kad rimtos diskusijos dėl to galėtų būti pradėtos ne anksčiau nei kitų metų pabaigoje.

Kaip sistema veikia Latvijoje

Latvijoje pacientų priemoka įvesta jau prieš 20 metų. LRT RADIJO korespondentas Latvijoje Arūnas Vaikutis LRT RADIJO laidai „60 minučių“ sakė, kad čia pacientai turi mokėti nesvarbu, kokių bėdų genami atėjo į polikliniką.

Už šeimos gydytojo konsultaciją kiekvienas pacientas turi sumokėti 1,42 Eur. Taip pat mokamos ir konkrečių specialistų konsultacijos, jų kaina siekia 4,27 Eur. Priemokos gali siekti 30 ir daugiau eurų, priklausomai nuo tyrimo sudėtingumo.

Už šeimos gydytojo paslaugas visiškai nemoka vaikai iki 18 metų, nėščiosios ir moterys keletą mėnesių po gimdymo, taip pat pirmos grupės neįgalieji.

Pasak A. Vaikučio, numatytos mokesčių lubos – jei paciento įmoka per keletą metų pasiekia 569 eurus, jis turi teisę prašyti iki metų pabaigos iš jo jokios priemokos neimti. Dažniausiai šis prašymas patenkinamas.

Tiesa, Latvijos gyventojai taip pat gana kritiškai kalba apie šį mokestį. Žurnalisto kalbintų žmonių teigimu, didelė bėda, kada išlaidos viršija numatytus 569 eurus – esą tada sunku šeimos gydytojo išprašyti, kad jis ir toliau pats nemokamai priimtų ir nemokamai siųstų įvairiems tyrimams. Taip pat skundžiamasi, kad šeimos gydytojų veikla per mažai kontroliuojama – esą praktiškai niekada pinigus paėmęs gydytojas neduoda čekio.