Jeigu žmogui dar nėra 30-imties, o jis jau pradėjo žilti, tada, jo nuomone, reiktų susirūpinti.

Pasak gydytojo, plaukų spalva priklauso nuo pigmento dažo, kuris vadinamas melaninu. „Kiekvienas žmogus gali būti tamsaus melanino arba šviesaus melanino, kurie tarpusavyje susimaišę suformuoja skirtingus plaukų atspalvius. <...>. Plaukų šaknis yra rezervuaras, iš kurio patenka melaninas (dažas) į plauką ir jis tą plauką nudažo. Jeigu išsenka melanino atsargos, plaukas nebėra nudažomas“, – aiškino specialistas.

Nedažytas, be melanino plaukas pasidaro pilkas, o senstant jo mažėja, todėl plaukai ir tampa pilki. „Kai plaukai tampa visiškai balti, vadinasi, visiškai nebeliko melanino“, – nurodė jis.

Kitos žilimo priežastys:

  • Žylama dėl vandenilio peroksido, kurį natūraliai gamina plaukų lastelės

Pasak daktaro, daugelis žmonių nežino, kad plaukų ląstelės taip pat gamina vandenilio peroksidą, kuris natūraliai šviesina plauką.

  • Rūkymas

Daktaras įspėja, kad šis žalingas įprotis yra susijęs su ankstyvu pražilimu ir tai dažnai paaiškina, kodėl žmogus pradeda žilti dar iki 30 – ies metų.

  • Oksidacinis stresas

Tai būklė, kai laisvieji radikalai, kurie atsiranda nuo taršos, blogos mitybos, streso ir t.t., viršija žmogaus antioksidacines apsaugas. Kuo daugiau laisvųjų radikalų, tuo labiau žmonės serga, sako A. Unikauskas. Ypač netinkama mityba daro didelę įtaką oksidaciniam stresui ir taip tik dar labiau daugėja laisvųjų radikalų.

  • Vitamino B12 trūkumas

Jis susijęs su žilimu, bet atstačius jo pusiausvyrą, plauko pigmentacija pagerėja.

Kokias rimtas ligas signalizuoja žilimas, jeigu jis prasidėjo iki 30 – ies metų?

A. Unikausko teigimu, nevertėtų susirūpinti, jeigu šeimoje yra polinkis pradėti žilti anksti. Tačiau jeigu tokio polinkio nėra, tuomet tai gali rodyti tikrus sveikatos sutrikimus. „Nutukimas, osteopenija (kaulų tirpimas), skydliaukės ligos, mažakraujystė, baltmė. Visgi norint tiksliai nustatyti šias ligas, reikia kalbėti su specialistu“, – aiškino jis ir taip pat neigė mitą, kad įmanoma pražilti per naktį.

Daugiau apie tai žiūrėkite LRT televizijos laidoje „Klauskite daktaro“.