Dažniausiai nepatyrę grybautojai grybais apsinuodija nuodingus grybus supainioję su valgomais: blyškioji musmirė gali būti supainiota su pievagrybiais, žalsvoji – su žalsvamėle umėde arba žaliuokėmis.

Renkami mažai žinomi grybai, pasikliaujant netinkamais patarimais pvz., „nuodingi grybai nekirmyja“. Patirtis rodo, kad dažnai apsinuodijama vyresnio amžiaus ar turinčių regos sutrikimų žmonių rinktais grybais.

Sveikatos problemų gali sukelti ir geri, valgomi grybai

„Kadangi grybai yra sunkiai virškinamas maistas, žmonės, turintys jautresnę virškinimo sistemą gali jausti sunkumą, pykinimą, sunkiais atvejais galimas vėmimas ir viduriavimas, net ir suvalgius gerų grybų. Tačiau šie simptomai praeina savaime po 2-4 valandų“, – teigia gydytoja.

Apsinuodyti galima ir gerais, valgomais grybais, jei vartojami seni, ištižę, sukirmiję ar šalnų pakąsti grybai. Juose, irstant baltymams ir riebalams, susidaro amidų, aminų junginiai, galintys sukelti apsinuodijimams būdingus sveikatos sutrikimus.

Nuodingiausi grybai Lietuvoje yra žalsvoji ir blyškioji musmirės

Net viename grybe esantis nuodo amatoksino kiekis gali būti mirtinas. Šio toksino savybės nekinta termiškai ar kitokiu būdu apdorojant grybus.

Apsinuodijimui amatoksino turinčiais grybais būdingas ilgas latentinis besimptomis periodas (6-48 valandos). Po latentinio – seka staigus simptomų pasireiškimas: atsiranda stiprūs pilvo diegliai, nuolatinis vėmimas, viduriavimas, kyla kūno temperatūra. Simptomams rimstant, pereinama į remisijos fazę, kurios metu žmogus jaučiasi gerai, nors laboratoriškai galima nustatyti sunkų kepenų funkcijos sutrikimą (kepenų fermentų, bilirubino koncentracijos padidėjimą)“, – apie ūmaus apsinuodijimo simptomus pasakoja gydytoja. Negydant liga progresuoja iki gyvybei pavojingų būklių: galimas stiprus kraujavimas iš virškinimo trakto, sunkūs metaboliniai galvos smegenų funkcijos sutrikimai, gali ištikti koma. Pacientai, apsinuodiję amatoksino turinčiais grybais, dažniausiai miršta dėl kepenų ar inkstų nepakankamumo.

Pagrindiniai simptomai apsinuodijus grybais

Apsinuodijus grybais, simptomai pasireiškia ūmiai, o jų pobūdis priklauso nuo suvalgyto grybo rūšies ir jame esančių toksinų cheminės sudėties. Gydytoja išskiria keturias toksinų kategorijas:

  • Ląstelę pažeidžiantys nuodai (sukelia ląstelių žūtį ir organų funkcinį nepakankamumą);
  • Neurotoksinai (sukelia nervų sistemos pažeidimą – komą, traukulius, haliucinacijas, sujaudinimą); Virškinamąjį traktą dirginantys toksinai (sukelia pykinimą, vėmimą, pilvo skausmus, viduriavimą);
  • Disulfiramo tipo toksinai (šių medžiagų turintys grybai sukelia sveikatos problemų tik tuo atveju, jeigu buvo vartotas alkoholis).

Šeimos gydytoja Renata Žemaitienė apsinuodijimo grybais simptomus skirsto į dvi grupes:

Ankstyvieji, kurie pasireiškia po 30–60 min. suvalgius nuodingą grybą (vėmimas, pilvo spazmai, traukuliai ir kt.).

Vėlyvieji, atsirandantys po 6–72 val. (pykinimas, vėmimas, viduriavimas, galvos skausmai, traukuliai, haliucinacijos ir kt.). Kuo vėliau atsiranda simptomai (pykinimas, vėmimas, viduriavimas) tuo sunkesnis gali būti apsinuodijimas. Kadangi dažniausiai apsinuodijus grybais simptomai atsiranda ne iš karto, todėl dažnai neskubama kreiptis į gydytoją, o tai gali būti lemtinga klaida.

Kaip elgtis, jei apsinuodijote grybais

„Apsinuodijus grybais, kaip ir kitų apsinuodijimų atvejais, svarbu laiku suteikti pagalbą. Per pirmąją valandą, suvalgius nuodingų grybų, galima plauti skrandį, gerti aktyvintą anglį (1g – kilogramui kūno svorio) ir nedelsiant kreiptis į medikus“, – reaguoti skubiai ragina gydytoja.

Pagrindiai patarimai mėgstantiems grybus:

  • Rinkite tik gerai žinomus grybus;
  • Nevalgykite nepažįstamo žmogaus rinktų grybų;
  • Net ir vienas nuodingas grybas gali būti lemtingas;
  • Valgant grybus, nevartokite svaigiųjų gėrimų (nes jie gali suaktyvinti potencialiai nuodingus toksinus);
  • Galima apsinuodyti ir valgomaisiais grybais, jeigu jie renkami seni, ištižę, sukirmiję, pakąsti šalnų (nes juose kaupiasi nuodingos medžiagos – amidai, aminai);
  • Persivalgiusiam ar sunkiai grybus virškinančiam žmogui pykinimas, sveikatos sutrikimai praeina per keltą valandų;
  • Kiekvienas apsinuodijimas grybais turi būti vertinamas kaip potencialiai pavojingas gyvybei, todėl būtina kreiptis į medikus.

„Turint nors ir menkiausią įtarimą, kad galėjot apsinuodyti grybais, kuo skubiau kreipkitės pagalbos į artimiausią gydymo įstaigą.

Komplikacijų galima išvengti tik tuomet, jei pacientas laiku kreipiasi profesionalios pagalbos“, – teigia šeimos gydytoja R. Žemaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)