Su pirmokais apsipirkite kartu bei pasidalinkite savo mokyklos istorijomis

„Psichologinis pradinukų paruošimas mokyklai yra ypač svarbus, nes nuo to priklausys, kaip vaikas apskritai žiūrės į mokyklą. Tėvai turėtų padrąsinti savo vaikus, pozityviai juos nuteikti, parodyti dėmesį, patys dalyvauti mokyklos gyvenime“, ─ pasakoja G. Martutaitytė.

Psichologė teigia, kad svarbu kalbėtis su savo vaiku, paaiškinti, kodėl jam reikia eiti į mokyklą, kiek jis laiko ten praleis ir ką veiks, atsakyti į visus jam iškilusius klausimus. Vaikas jausis drąsiau ir saugiau, jei žinos, kas jo laukia mokykloje. Pabrėžkite dalykus, kurie mokykloje jam turėtų patikti.

Reikėtų būsimąjį pirmoką nuteikti taip, kad mokykloje jis sutiks naujų draugų, kad kasdien sužinos ką nors naujo.

Vis dėlto, reikia vaikui papasakoti, kad teks susidurti ir su tam tikrais sunkumais, nusivylimais, reikės vykdyti pareigas, atsakingai dirbti, ne visada bus lengva.

„Naudinga pasišnekėti apie tai, kaip būtų galima elgtis keblesnėse situacijose, kas ir kaip mokykloje galėtų pagelbėti kilus sunkumams. Čia galėtų pagelbėti ir asmeninės tėvelių istorijos bei patarimai, ką jie patys tokioje situacijoje darė ir kaip iš jos išsisuko. Tėvai turėtų nuteikti vaiką, kad kartu jie viską gali įveikti“, ─ dalintis istorijomis skatina vaikų psichologė.

Ruošiantis rugsėjo 1-ajai pirkdami mokyklines prekes pasiimkite vaiką kartu su savimi, leiskite jam pačiam išsirinkti patinkančias kanceliarines prekes, kuprinę ar baldus savo kambariui.

Kartu su vaiku nueikite į jo būsimą mokyklą, pasivaikščiokite po mokyklos teritoriją, kad jis susipažintų su aplinka, tuomet pirmąją dieną vaikas šioje vietoje jausis drąsiau. Taip pat galėtų būtų naudinga pasikalbėti ir su pačia mokytoja ar su kitais tėvais, kurie jau yra perėję šį etapą ir gali duoti naudingų patarimų.

Vyresniems vaikams priminkite dienotvarkę

Natūralu, kad po atostogų vaikai į mokyklą grįžta ne itin noriai. „Artėjant mokslo metų pradžiai derėtų priminti vaikams, kad jau greitai reikės grįžti į mokyklą ir pats metas pradėti tam ruoštis. Vaikams derėtų priminti jų dienotvarkę, grąžinti įprastą mokslo metams dienos režimą, priminti, kada jiems derėtų eiti miegoti, kada reikia atsikelti, taip pat kartu vykti apsipirkti reikiamų mokyklinių prekių, kad vaikams vėl grįžtų mokyklos laukimas“, ─ dienotvarkės svarbą įvardina psichologė.

„Nepieškite“ mokyklos rožinėmis spalvomis, tačiau nereikia ir įbauginti vaiko

Tėvų dažnai daroma klaida – „nupiešti“ mokyklą rožinėmis spalvomis ir nuolat kartoti vaikui, kad mokykloje jam viskas bus tik gerai, tačiau tai gali neatitikti realybės. Svarbu, kad tėvai atvirai kalbėtų su vaikais, pasakytų jiems, kad mokykloje gali visko nutikti, paaiškinti, kad galbūt ne visada bus tik lengva ir smagu. „Vaikui svarbu papasakoti pozityvius dalykus, jį gerai nuteikti mokyklai, bet taip pat reikėtų nepamiršti papasakoti ir apie tai, su kokiais galimais sunkumais jis gali joje susidurti ir ką tokiu atveju jam reikėtų daryti“, ─ sako G. Martutaitytė.

Kitas kraštutinumas - gąsdinimas ir bauginimas mokykla, sakant, kad mokykloje vaikas to ar ano daryti negalės. Taip vaikams kuriamas negatyvus vaizdas apie mokyklą. Jei būsimas pirmokas nuolat girdi: „Nueisi į mokyklą, va tada tai bus tau!“, tai jis ateina išsigandęs ir laukia kažko baisaus.

Psichologė pastebi, kad mokykloje sunkiau sekasi tiems vaikams, kurie namuose neturi jokių įpareigojimų. Tokiems vaikams gali būti labai sunku priprasti prie staiga užgriuvusių reikalavimų, gali kilti priešiškumas mokytojai, kuri gali pasirodyti kaip itin reikli, kritikuojanti. Todėl rekomenduojama jau namuose vaikus pratint prie reikalavimų, pareigų ir taisyklių.

Kita dažnai daroma tėvų klaida – pernelyg didelis rūpestis ir nerimavimas, kad mokykloje vaikas turės daug mokytis, kad pavargs, kad jam gali nesisekti ir pan. Labai svarbu, kad tėvai savo nerimo neperduotų vaikams. „Mokykloje sunkiau sekasi ir tiems vaikams, kurių tėvai nesidomi jų pasiekimais, arba, priešingai, per daug iš jų reikalauja. Nespauskite vaiko ir sakykite, kad visada jį palaikysite, kaip jam besisektų“, – apie palaikymo svarbą kalbėjo vaikų psichologė.

Po pirmųjų dienų vaikui skirkite daugiau dėmesio

Vaikui, pradėjusiam lankyti mokyklą, pirmomis mokslo metų savaitėmis patariama skirti daugiau dėmesio. Bent jau pirmosiomis dienomis, pasistenkite patys pasiimti vaiką iš mokyklos. Labai svarbu, kad tėvai visada rastų laiko savo vaikui, sugebėtų išklausyti, patarti. „Kiekvieną dieną reikėtų pasiteirauti, kaip vaikas jaučiasi, kaip jam sekėsi mokykloje. Svarbu, kad vaikas galėtų išsipasakoti patiriamas nuoskaudas, kad jos nesikauptų“, ─ bendravimo svarbą įvardina Antakalnio poliklinikos psichologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)