Sveikas įdegis – mitas

Dažnas esame girdėjęs terminą „sveikas įdegis“. Gydytoja S. Dikšienė skuba jį paneigti:

„Remiantis Amerikos odos asociacija, nėra tokio termino kaip sveikas įdegis. Jų vertinimu tai yra odos pažeidimas, visai nesvarbu, kad ir kaip gražiai atrodantis. Net kai įdegis išblunka, odos ląstelių genetinės struktūros pažeidimas išlieka visam laikui“, rašoma pranešime spaudai.

Patarimai, kaip teisingai mėgautis saule

Gydytoja išskiria pagrindines penkias taisykles, ką daryti siekiant apsaugoti odą nuo saulės pažeidimo:

1. Jei yra galimybė, vengti tiesioginės saulės spindulių nuo 11 val. iki 15 val.;

Galima naudotis šešėlio taisykle – kai šešėlis trumpesnis nei asmens ūgis, ultravioletinių saulės spindulių aktyvumas gali sukelti odos nudegimą.

2. Dėvėti apsauginius drabužius.

Tinka laisva apranga iš tankiai austos medžiagos. Tamsios spalvos drabužiai gali geriau apsaugoti nei šviesios, sausi drabužiai saugo geriau nei šlapi.

3. Nešioti skrybėlę ar kepurę plačiais kraštais, kurie sudaro šešėlį, apsaugantį galvos, veido ir kaklo odą.

4. Jei dėl temperatūros neįmanoma dėvėti drabužių ilgomis rankovėmis ir kelnėmis, tuomet neuždengtas odos vietas kruopščiai tepti pakankamos apsaugos kremu nuo saulės.

5. Šiuo metu, ypač mažų vaikų odai, rekomenduojama rinktis apsauginius kremus su fiziniais (mineralinius) saulės filtrais bei didele SPF 45-50 apsauga.

S. Dikšienė pabrėžia, kad tinkamai naudojant reikiamos apsaugos saulės kremą oda neturi įdegti, kadangi kremo veikliosios medžiagos blokuoja saulės spindulių patekimą.

Vitamino D galima gauti ir saugesniais būdais

Dažnai kalbama, kad deginantis saulėje žmonės gauna vitamino D. Gydytoja teigia, kad tai tiesa, tačiau yra ir kitų būtų užtikrinti šio vitamino reikiamą kiekį organizme.

„Žmogus vitaminą D gauna šiais keliais: veikiant odą saulės spinduliams ir su maistu, maisto papildais. Norint iš maisto gauti daugiau vitamino D, reiktų vartoti produktus, kurie turi didesnį jo kiekį, tai gali būti: riebi žuvis, ikrai, kiaušinių tryniai, kiaulių kepenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)