„Laimo liga yra bakterijų sukeliama liga, todėl ir gydoma antibiotikais. Ji dažnai vadinama ir autoimunine liga, nes susirgus organizmas tampa labai pažeidžiamas, todėl itin suintesyvėja imuninės sistemos reakcija“, – teigia A. Unikauskas.

Erkių platinamos ligos simptomai atsiranda tada, kai bakterijos pasklinda po visą kūną, o tai gali pasireikšti po kelių dienų, savaičių ar net mėnesių po to, kai infekuotas voragyvis įkanda žmogui. Tiesa, ši liga pasirieškia panašiais simptomais kaip ir gripas – karščiavimu, miego sutrikimu, kaklo skausmais, nuovargiu, šaltkrėčiu, prakaitavimu ir raumenų skausmais.

Laimo ligą nuo gripo galima atskirti iš:

  • Specifinio raudonos spalvos odos išbėrimo, kuris atsiranda po erkės įkandimo. Atlikti tyrimai rodo, kad šis odos pabėrimas pasireiškia 70 proc. žmonių.
  • Virškinimo problemų, įskaitant pykinimą ir apetito praradimą.
  • Nuotaikos pokyčių, depresijos požymių ir nerimo sutrikimo
  • Kognityvinių pokyčių, tokių kaip suprastėjusi atmintis, galvos skausmas, smegenų „rūkas“, susikoncentravimo stoka.

Laimo ligos simptomai primena ir tokias ligas, kaip vilkligę, depresiją, fibromialgiją, reumatoidinį artritą ir kt., todėl labai svarbu anksti išsitirti.

„Negydoma ji anksčiau ar vėliau pažeis sąnarius, širdį, nervų sistemą, sutrikdys endokrininių liaukų veiklą. Svarbiausia – laiku paskirti antibiotikai. Tinkama mityba, miegas, fizinis aktyvumas taip pat padės organizmui sumažinti komplikacijų sunkumą, jei gydymas buvo pavėluotas. Nors Laimo liga nėra tokia mirtina kaip infarktas, bet ji gali sukelti neįgalumą“, – perspėja gydytojas A. Unikauskas.

Plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.