Ilgą laiką buvo tik moterų rūpestis

Pasak „Northway“ medicinos centro urologo M. Anglickio, gimdymas ir jo sukeltos komplikacijos būdavo pagrindinė moterų mirties priežastis, todėl visais laikais žmonės bandė reguliuoti gimstamumą kontraceptinėmis priemonėmis. Moterys jau ne vieną dešimtmetį naudoja įvairių kontracepcijos priemonių, tačiau vyrai iki šiol turi du variantus – prezervatyvus arba vazektomiją.

„Jau Senovės Egipte moterys naudodavo žvakutes, padarytas iš krokodilų, dramblių, pelių mėšlo ir medaus ar medvilnės, akacijų ir medaus makšties tamponus. Kinės gerdavo švino ir gyvsidabrio preparatus, kurių vartojimas dažnai baigdavosi mirtimi. Persijoje moterims rekomenduota per ejakuliaciją sulaikyti kvėpavimą ir po lytinių santykių septynis kartus pašokti atbulomis“, – apie priemones, kurios, tikėta, padės apsisaugoti nuo nėštumo, pasakojo gydytojas.

Jo teigimu, ir šiandien kontracepcija dažniau rūpinasi moterys. Įvairūs tyrimai rodo, kad net 70 proc. Europos moterų vartoja hormoninius kontraceptinius preparatus.

„Hormoninė kontracepcija leido moterims mėgautis seksu, nesibaiminant nėštumo, tačiau kontraceptikų vartojimas turi ir nemažai pavojų. Manoma, kad tai gali būti susiję su didesne tromboembolijų, insultų, depresijos rizika. Visai neseniai teko gydyti jauną merginą, kuriai insultą galimai sąlygojo ilgalaikis šių preparatų vartojimas. Bene daugiausiai diskusijų kelia kontraceptikų ir vėžio sąsajos“, – sako urologas.

Marius Anglickis

Kodėl hormoninė kontracepcija netinka vyrams?

Pasak M. Anglickio, hormoniniai kontraceptikai moterims sukėlė tikrą revoliuciją, todėl visi tikėjosi greito panašaus preparato atsiradimo ir vyrams. Deja, visos pastangos sukurti hormoninę kontracepciją vyrams nuo 1960 metų, kai pasirodė hormoninė kontracepcija moterims, buvo nesėkmingos. Jo teigimu, tai glaudžiai susiję su fiziologiniais moterų ir vyrų skirtumais.

„Moterimis užtenka nedidelės hormono dozės, kuri leidžia kiaušialąstes apgauti. Imituojamas nėštumas, todėl organizme nebevyksta ovuliacija. Tuo tarpu vyro organizme spermatozoidai gaminami nepertraukiamai, todėl nėra panašių mechanizmų, kurie sustabdo jų gamybą. Norint tai padaryti, reikia didelių hormono dozių, o tai dažnai sukelia pašalines reakcijas“, – paaiškina gydytojas.

Pasak jo, nemažai pradėtų klinikinių studijų ir buvo nutraukta dėl rimtų pašalinių reakcijų ar savižudybių. Tačiau naujojo tyrimo duomenimis, saugios ir veiksmingos kontraceptinės tabletės vyrams jau gali greitai pasirodyti, skelbia CNN.

„Kitas vyrų kontracepcijos minusas, kad spermatogenezė trunka apie 90 dienų, todėl nustojus vartoti kontraceptikus vyras dar tris mėnesius yra nevaisingas, ko nėra vartojant moteriškus kontraceptikus. Kitas aspektas, kurį kėlė daugelis tyrimų, ar vyrai bus pakankamai atsakingi vartoti kontraceptikus ir ar moterys jais pasitikės? Dėl visų šių priežasčių patikimiausiais ir populiariausiais kontracepcijos metodais vyrų tarpe išlieka vazektomija bei prezervatyvų naudojimas“, – pasakoja M. Anglickis.

Mažai kam žinoma vazektomija

Pasak gydytojo urologo, nors dauguma vyrų nemėgsta prezervatyvų dėl sumažėjusio lytinio akto teikiamo malonumo ir rizikos, kad prezervatyvas plyš ar nusimaus, tai yra dažniausiai naudojama kontracepcijos priemonė.

„Mažai vyrų žino apie alternatyvą prezervatyvams ar partnerės naudojamiems hormoniniams kontraceptikams, kurie vis labiau smerkiami dėl įvairių pašalinių reakcijų ir didesnės vėžio rizikos. Šiandien visame pasaulyje kontraceptiniais tikslais vyrams atliekamos vazektomijos. Tai viena dažniausių operacijų – vien JAV per metus atliekama daugiau nei 500 tūkst. vazektomijų. Ši techniškai nesudėtinga procedūra populiarėja jau ir Lietuvoje“, – sako M. Anglickis.

Jis atkreipia dėmesį, kad vaisingumo atstatymas po šios procedūros yra sudėtingas ir ne visada galimas, todėl vazektomija atliekama tik tiems vyrams, kurie nebeplanuoja turėti vaikų.

„Tai labai paprasta operacija – vyro sėkliniai latakai, kuriais iš sėklidžių į varpą keliauja spermatozoidai, yra perrišami ar perkerpami. Netgi yra metodika, leidžianti vazektomiją atlikti be skalpelio pjūvio. Tačiau būtina pabrėžti, kad kaip ir visi kontracepcijos metodai, šis būdas negarantuoja šimtaprocentinės apsaugos nuo pastojimo. Be to, kaip ir bet kuri chirurginė intervencija, susijęs su nedidele pooperacinių komplikacijų rizika“, – sako gydytojas urologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)