Hobis padėjo išsaugoti regėjimą

Vilnietis Vytautas laisvalaikiu medžioja. Pagal galiojančią tvarką, medžiotojai turi tikrintis sveikatą dėl leidimo įsigyti ar naudoti šaunamąjį ginklą. Patikra atliekama kas 5 metus, rašoma pranešime spaudai.

„Atvykau planiniam sveikatos patikrinimui dėl medžioklės, maniau, jog tai tik formalumas. Po regos patikrinimo man buvo nustatyta glaukoma. Jei liga nebūtų laiku identifikuota ir nebūčiau pradėjęs gydymo, deja, šiuo metu nebegalėčiau matyti“, – savo patirtimi dalinosi vilnietis Vytautas.

Antakalnio poliklinikos Darbo medicinos centro vedėja Raimonda Kungytė nurodė, jog patikrinimo dėl leidimo įsigyti ar naudoti ginklą metu visad tikrinama rega, klausa, nervų, kraujotakos ir kitų sistemų būklė, atliekama psichikos būklės ekspertizė.

Nustatomos ligos, kurios gali pakeisti gyvenimą

Vilma į Darbo medicinos centrą atvyko pasitikrinti sveikatos prieš pradėdama dirbti naujoje darbovietėje. 26-erių mergina iki šiol neturėjo jokių sveikatos problemų, todėl šios patikros nesureikšmino.

„Atvykus į darbo medicinos centrą pirmiausia atlikau regėjimo patikrą, vėliau buvo paskirta kardiograma. Ją atlikus nustatyta širdies aritmija. Tai – širdies ritmo sutrikimas, buvo rekomenduota kardiologo konsultacija, o po jos paskirtas gydymas,“ – savo istoriją pasakojo pašnekovė.

Darbo medicinos centro vedėja R. Kungytė pasakojo, jog profilaktinio profesinio patikrinimo metu apie 10 proc. pacientų nustatomi susirgimai, apie kuriuos pacientas iki tol nežinojo.

„Profilaktinių sveikatos tikrinimų paskirtis – kuo anksčiau diagnozuoti ligas, užkirsti kelią susirgimų atsiradimui bei apsaugoti nuo tolimesnio jų vystymosi. Dažniausiai nustatomos ligos: arterinio kraujo spaudimo padidėjimas, mažakraujystė, glaukoma, širdies ritmo sutrikimai ir kiti susirgimai.“ – teigė gydytoja.

Kas tikrinama profilaktinio patikrinimo metu

„Tikrinimo apimtis priklauso nuo profesinės rizikos, su kuria susiduria darbuotojas. Tikrinamas regėjimas (atliekamas regėjimo aštrumo, akipločio, akispūdžio, spalvinio matymo ir kiti tyrimai), klausa (audiometrija), širdies, plaučių, kitų organizmo sistemų ištyrimas. Taip pat atliekamas kraujo, šlapimo tyrimas, jei reikia, siunčiama ir kitų specialistų ištyrimui,“ – darbo specifika dalinosi gydytoja R. Kungytė.

Kaip dažnai reikia pasitikrinti sveikatą

Sveikatos tikrinimo periodiškumą nustato Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) 2000 m. gegužės 31 d. įsakymas Nr.301, jis priklauso nuo kenksmingų veiksnių, kurie yra nustatyti darbo vietoje, dažniausiai tai yra 2 metai, kai kuriais atvejais numatytas tikrinimas kasmet. Taip pat dažnesnį tikrinimą gali numatyti ir tikrinantis gydytojas dėl tikrinamojo sveikatos būklės arba anksčiau tikrintis gali siųsti ir darbdavys.

„Dažniau tikrintis sveikatą reikia asmenims dirbantiems su vaikais, maisto produktais, sveikatos priežiūros darbuotojams ir kitiems, kuriems būtina kasmet pasitikrinti dėl užkrečiamų ligų, tuberkuliozės. Šiems pacientams atliekamas plaučių radiologinis tyrimas. Taip pat dažniau turi tikrintis darbuotojai dirbantys su jonizuojančia spinduliuote, kai kuriomis kenksmingomis cheminėmis medžiagomis. Tai ypatingai svarbu siekiant laiku diagnozuoti su darbu susijusias ligas,“ – pasakojo gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)