Prostatos vėžys – vis dar dažniausia vyrų onkologinė liga Lietuvoje, šių susirgimų daugėja kiekvienais metais. Statistika rodo, kad mūsų šalyje prostatos vėžio diagnozę kasmet išgirsta maždaug 2 tūkstančiai vyrų. Sergamumas šio tipo vėžiu Lietuvoje šiek tiek viršija Europos vidurkį, tačiau mirštamumas nuo prostatos vėžio šį rodiklį vis dar gerokai lenkia. Nepaisant to, Lietuvoje dėl prostatos vėžio nemokamai prevenciškai pasitikrina tik kas ketvirtas vyras. Pernai pagal prostatos vėžio nemokamą prevencinę programą pasitikrino 119 tūkstančių iš 440 tūkstančių atitinkamos amžiaus grupės vyrų. Šiemet per devynis mėnesius prevencinėje programoje sudalyvavo 60 tūkstančių vyrų, rašoma pranešime spaudai.

„Prostatos vėžio profilaktiniai tikrinimai būtini, nes pacientai ankstyvoje šios ligos stadijoje ilgai nejaučia jokių simptomų. Simptomai atsiranda tik vėlyvosiose ligos stadijose. Todėl vyrams labai svarbu reguliariai lankytis pas šeimos gydytoją, kuris suteiks visą informaciją apie galimybes dalyvauti programoje ir supažindins su tyrimų eiga", – sako VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Jurgita Grigarienė.

Pasak specialistės, prostatos vėžio tyrimai atliekami paimant kraujo mėginį. Šis tyrimas parodo prostatos specifinio antigeno (PSA) kiekį kraujyje. Jeigu tyrimo atsakymas geras, vadinasi pacientas sveikas, o jeigu tyrimo atsakymas rodo padidėjusį PSA kiekį kraujyje, šeimos gydytojas išduoda siuntimą pas gydytoją specialistą diagnozei patikslinti. Jei urologui atlikus papildomus tyrimus nustatomas susirgimas, pradedamas gydymas.

Prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos prevencinė programa skirta vyrams nuo 50 iki 69 metų (imtinai), o tuo atveju, jeigu šia liga sirgo jų tėvai ar broliai – nuo 45 metų. Jei vyras nėra programoje numatyto amžiaus, bet turi nusiskundimų dėl savo sveikatos, jam taip pat reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs sveikatos būklę, skirs tyrimus ar, prireikus, išrašys siuntimą konsultuotis pas gydytoją specialistą.

VLK primena, kad vyrai Lietuvoje gali pasinaudoti nemokamomis prevencinėmis programomis, skirtomis kovai ne tik su prostatos vėžiu, bet ir storosios žarnos vėžiu bei širdies ir kraujagyslių ligomis. Visų programų tikslas – aptikti ligas ankstyvoje stadijoje, nes kuo anksčiau jos diagnozuojamos, tuo daugiau yra galimybių jas išgydyti. Norint išsitirti pagal prevencines programas, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris išsamiai supažindins su programomis ir paskirs reikiamus tyrimus.

Daugiau informacijos apie nemokamas vėžio prevencijos programas galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)