Antibiotikai skiriami siekiant išvengti bakterinių infekcijų arba jas gydyti. Tačiau bakterijos (ne patys žmonės) gali įgyti atsparumą antibiotikams. Žinoma, tokių bakterijų sukelta infekcija lemia daugiau problemų: atsparumas antibiotikams padidina sveikatos priežiūros kaštus, pailgina gydymo ligoninėje laiką, didina mirtingumą.

Atlikus tyrimą, pastebėta, kad gydytojai, dėvintys chalatus, kurių rankovės baigiasi ties alkūnėmis, perneša daug mažiau infekcijos sukėlėjų nei jų kolegos, nešiojantys chalatus ilgomis rankovėmis.
Gauti rezultatai atitinka rekomendacijas, jog sveikatos priežiūros specialistai turėtų dėvėti chalatus trumpesnėmis rankovėmis, kad būtų sumažintas patogenų pernešimas.

Dėl šios priežasties Didžiosios Britanijos gydytojai jau įpareigojami „apsinuoginti žemiau alkūnių“. Tačiau ar iš tiesų rankovių ilgis lemia infekcijų plitimą?

Siekiant patvirtinti ar paneigti šią hipotezę atliktas bandymas: sveikatos priežiūros specialistai dėvėjo chalatus ilgesnėmis ir trumpesnėmis rankovėmis, kuomet „tikrino“ manekeno (kurio paviršiuje buvo ligos nesukeliančių virusų) sveikatos būklę. Tuomet dalyviai atliko kito manekeno ištyrimą, imituojant įprastas vizitacijas, kuomet bendraujama su daugybe pacientų.

Vėliau tyrėjai ieškojo viruso, buvusio ant manekeno, pėdsakų ant chalatų rankovių ir riešų. Nustatyta, kad kontaminacija patogenu buvo statistiškai reikšmingai dažnesnė ant rankovių ar/ir riešų, kuomet dėvėtas chalatas ilgomis, o ne trumpesnėmis rankovėmis. Tiksliau: virusas „neprikibo“ nė vienam iš 20 darbuotojų, dėvėjusių chalatus trumpesnėmis rankovėmis, ir paplito tarp ketvirtadalio darbuotojų, dėvėjusių chalatus ilgomis rankovėmis. Taip pat vienas darbuotojas pernešė virusą nuo pirmojo manekeno antrajam.

„Pacientas atvyksta į ligoninę pasveikti, tad personalo pareiga yra jam padėti ir kaip įmanoma apsaugoti nuo dar vienos ligos atsiradimo. Atlikto tyrimo išvados iš tiesų intriguoja. Ar iš tiesų būtina dėvėti chalatą trumpesnėmis rankovėmis, siekiant sumažinti infekcijų plitimą? Galbūt su pacientais dirbantys asmenys tiesiog turėtų dar atidžiau plautis rankas?“ – svarstė vienas iš tyrime dalyvavusių gydytojų.