Štai 5 priežastys, kodėl verta plaukus trinkti ne kasdien.

1. Natūralūs riebalai maitina plauką

Plaukų plovimo metu svarbiausia gerai nuprausti galvos odą, kuri laikoma „gyva“. Joje vyksta riebalų gamyba ir išsiskyrimas, kaupiamos maistinės medžiagos, būtinos plaukų augimui ir sveikatai. Tačiau priešingai galvos odai, plaukai yra „negyvoji“ dalis, kuriuos dažnas galvos trinkimas sausina. Tai susiję su natūralių riebalų nuplovimu nuo galvos odos. Kai per dažnai plauname plaukus bei galvos odą, nuo jų pašaliname reguliariai išsiskiriančius galvos odos riebalus (sebumą), kurie „sutepa“ plaukus, juos maitina, suteikia blizgesio ir elastingumo. Kitaip tariant, palaiko plaukų sveikatą ir natūralią išvaizdą. Sebumas plaukus „sutepa“ šukavimo metu – šukomis paskirstome natūralius organizmo riebalus per visą plauko ilgį. Todėl ne veltui sakoma, kad plaukus būtina kruopščiai šukuoti, skirti tam laiko.

2. Susireguliuoja galvos odos sebumo išsiskyrimas

Dažnas galvos trinkimas trikdo natūralius sebumo išsiskyrimo ciklus, todėl tai gali paskatinti didesnį riebalų išsiskyrimą ar net galvos odos sausėjimą, pleiskanų atsiradimą. Svarbu žinoti, jog galvos odos riebalavimąsis gali atsirasti dėl sausos galvos odos – sutrikus sebumo išsiskyrimui, oda gamina didesnį kiekį riebalų drėkinti galvos odą. Įsisukame į užburtą ratą – plauname plaukus dažniau, nes išsiskiria daugiau riebalų, o tai vyksta dėl sutrikdyto natūralaus riebalų išsiskyrimo proceso. Dėl dažno galvos trinkimo oda sausėja, ko pasekoje išsikiriama dar daugiau riebalų.

Manoma, jog suteikus galvos odai „poilsio“ nuo dažno plovimo, po keletos savaičių oda nustoja gausiai riebaluotis. Be to, kirpėjos – stilistės Lauros Baronaitės teigimu, nėra riebių plaukų. Plaukas yra negyvas, riebaluojasi galvos oda, o padidėjęs riebalų kiekis per gausiai sutepa plaukus, riebalai pasiskirsto toliau nuo šaknų ir sukuria neplautų plaukų efektą. Dėl ypatingai didelio galvos odos riebalų išsiskyrimo rekomenduojama išsitirti skydliaukės veiklą.

3. Dažytų plaukų spalva ilgiau išlieka ryški

Plaukus dažančios moterys susiduria su problema, jog dažai nusiplauna arba švelniai pasikeičia spalva. Tam gali turėti įtakos dažnas galvos trinkimas arba naudojamos plaukų priežiūros priemonės. Ryškią plaukų spalvą išlaikyti gali padėti plaukų priežiūros priemonės be aršių ploviklių SLS/SLES (sodium lauryl sulphate /sodium laureth sulphate).

4. Naudojame mažiau priemonių ir vandens

Šis punktas toli gražu aktualus ne kiekvienam, tačiau dažnai plaudami galvą mes naudojame nemažai plaukų kosmetikos priemonių bei vandens. Išleidžiamo vandens kiekis ženkliai prisideda prie ekologinių problemų, o didelis ir dažnas kosmetikos priemonių naudojimas – prie didėjančių plastiko pakuočių, nugulančių ant žemės paviršiaus, kiekio bei piniginės turinio mažėjimo. Nustojus dažnai plauti galvą galime sutaupyti plaukų kosmetikos priemonių, tokiu būdu sutaupydami pinigų ar tą pačią sumą išleisdami kokybiškoms, natūralioms plaukų priežiūros priemonėms.

5. Ant plaukų nugula mažiau kosmetikos priemonių likučių

Klaidingai manoma, jog kasdien plaunant plaukus, nuo jų pašaliname ne tik riebalus ir dulkes, bet ir susikaupusias kosmetikos priemones. Kasdien plaunant plaukus ant jų kaupiasi netgi daugiau kosmetikos priemonių likučių. Dažniausiai vieno plovimo metu naudojame net keletą priemonių – plaukų šampūnas, kondicionierius ir/ar kaukė, iššukavimą lengvinanti priemonė, nuo karščio apsauganti priemonė prieš džiovinimą/tiesinimą, plaukų aliejus.

Dažnose kosmetikos priemonėse yra silikonų, kurie kaupiasi ant plaukų ir sunkiai pasišalina su vandeniu – silikonams iš plaukų išplauti gali prireikti net kelių mėnesių. Kirpėjos-stilistės, grožio salono „Greenas“ bendrasavininkės Vikos Vaineikienės teigimu, silikonai kaupiasi plaukų įtrūkimuose ir, didėjant jų sankaupai, plaukas silpsta, sausėja ir lūžta. Greičiausiai pastebime ne iškritusį plauką su svogūnėliu, o lūžusį. Dažnai nuo šio proceso kenčia plaukų galiukai. Todėl, rekomenduojama rinktis plaukų priežiūros priemones be silikonų.

Nors pasaulyje vis dažniau atsiranda entuziastų, kurie atsisako galvos plovimo ir džiaugiasi teikiamais pliusais, tačiau specialistai to nepataria. Plaukus plauti būtina norint išlaikyti juos švarius, gaivius, sveikus. Tačiau nerekomenduojama daryti to kasdien dėl jau išvardytų 5 priežasčių.

Daugiau įrašų apie sveikai puosalėjamą grožį - www.groziogurmane.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)