Kai kas nors jums ima postringauti, kad vėžį įveikti padės ne radioterapija, o aromatinės druskos (savaime suprantama, be jokių šalutinių poveikių), nieko keisto, jog atsiranda tokiais stebuklais tikinčių.

Kad ir kaip ten bebūtų, neabejotinai yra priežasčių, kodėl kovai su vėžiu gydytojai pasitelkia chemoterapiją, o ne homeopatiją. Alternatyvūs gydymo būdai vadintis medicina gali tik tada, kai įrodo esantys veiksmingi, o alternatyviais vadinami todėl, kad įrodyti savo veiksmingumo jiems niekaip nepavyksta.

Šį faktą mokslininkai ir sveiko proto žmonės žino jau seniai, tačiau naujausias tyrimas turėtų dar labiau atverti akis: nustatyta, jog vėžiu sergantieji, kurie medicinos mokslą nusprendžia iškeisti į alternatyvius gydymo būdus, labiau rizikuoja nuo šios sunkios ligos mirti.

Jeilio universiteto mokslininkai duomenų savo tyrimui „Alternatyvių gydymo metodų taikymas gydant vėžį ir jų poveikis išgyvenimui“ ieškojo Valstybinėje vėžio duomenų bazėje. Joje sukaupta per 34 mln. medicininių įrašų apie vėžiu sergančius asmenis, jų gydymą ir išgyvenimo statistiką.

Remdamiesi šiais duomenimis, mokslininkai ėmėsi stebėti 280 pacientų, kuriems 2004 metais buvo diagnozuotas vėžys. Šie asmenys nusprendė, kad gydysis alternatyviais būdais, o ne kliausis tradicine medicina. Jie stebėjo ir 560 kontrolinės grupės pacientų, kuriems taip pat buvo diagnozuotas vėžys, tačiau jie be dvejonių rinkosi tradicinį gydymą (chemoterapiją, radioterapiją ar chirurginę intervenciją).

Tyrimo vykdytojai kurį laiką stebėjo abi grupes ir galiausiai išsiaiškino, kad po penkerių metų 78,3 proc. žmonių, kurie pasirinko tradicinę mediciną, buvo gyvi. Deja, kalbant apie alternatyvios medicinos propaguotojus, šis skaičius po penkerių metų siekė vos 54,7 proc.

Tyrimo metu taip pat buvo kreipiamas dėmesys į skirtingų formų vėžį, skelbia „RealClear Science“. Paaiškėjo, kad, sergant plaučių vėžiu, tikimybė neišgyventi po penkerių metų pasirinkus alternatyvią mediciną padidėja dvigubai. Kalbant apie storosios žarnos vėžį, tokia tikimybė išauga net keturis kartus.
Nors šis tyrimas itin naujų įžvalgų tarsi ir nepateikia, jis skatina dar kartą atkreipti dėmesį į tai, ką jau žinojome: daugiausia vilties išgyventi ir įveikti vėžį – rinktis moksliškai pagrįstą gydymą ir profesionalų pagalbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)