Tačiau vis daugiau sveikuolių ieško keisto ir daug kam mažai girdėto nevalgomo grybo – poniabudės. Kitaip liaudyje dar vadinamo žemės taukais ar vilkagrybiu, jį lengviau surasti padeda aitrus ir ne itin malonus kvapas.

Už kilogramą grybų – nemenka suma

Liaudies medicinoje šis grybas vadinamas stebukladariu. Žmonės tiki, jog jis padeda išgydyti podagrą, reumatą ir netgi vėžines ligas. O moterys, norinčios išlikti kuo ilgiau jaunos ir turėti skaisčią odą, tepdavosi veidą poniabudžių užpilu.

Žemės taukais vadinami grybai auga nuo liepos iki rugsėjo. Tad šiuo metu yra pats pikas. Internete šių grybų skelbimų nėra daug, o turguje juos retai pamatysime; šiemet šviežių grybų kilogramas kainuoja nuo 10 iki 15 eurų už kilogramą.

Netikėtai rasti grybai – eksperimentas

Grybautoja Inga Napadiuk šiuos stebukladarius aptiko netikėtai, o parsinešusi namo ir pasidomėjusi, ką jie gali, nusprendė susidžiovinti ir pasidaryti grybų užpiltinės su degtine. „Šie grybai auga lapuočių miškuose, jie mėgstą juodą, humusingą žemę. Būtent panašioje vietoje juos ir radome“, – savo pasakojimu dalijasi vilnietė. Moteris pasakoja, jog išties grybus buvo galima atpažinti iš aitroko ir specifinio kvapo, jis miške sklinda net iš toliau.

Paprastoji poniabudė

„Su vyru jau valgėme juos ir žalius. Užpylėme tiesiog grietine. Na, skonis toks įdomus. Pažiūrėsime, kaip padės užpiltinė. Galbūt pavyks išsigydyti ligas. Čia daugiau toks kaip eksperimentas“, – teigia pašnekovė. Anot I. Napadiuk, net jei gydytojai teigia, kad šie grybai neturi jokių ypatingų veikliųjų medžiagų, labai dažnai placebas veiksmingesnis nei vaistai.

Kenkti nekenkia – padėti irgi nepadeda

Nacionalinio vėžio instituto onkologas ir fitoterapeutas Juozas Ruolia tikina, kad miško entuziastų garbinamas grybas nei kenkia, nei padeda: „Pakenkti tikrai nekenkia, kaip ir kadaise ypač populiarus buvęs vadinamasis auksinis ūsas, kuris su onkologija neturėjo nieko bendro.“

Tačiau, anot fitoterapeuto, jau 20 metų dirbančio su onkologinėmis ligomis sergančiais ligoniais, kuriems padeda atsigauti po klastingos ligos ir rasti sprendimus, jog liga neatsinaujintų, paprastoji poniabudė nėra niekur minima oficialiuose šaltiniuose, kad turėtų kokių nors ypatingų veikliųjų medžiagų. „Na, taip, paslaptingas augimas. Nuo seno rusų medicina gerbė šį grybą. Bet jokie mokslininkai – nei tų pačių rusų, nei kanadiečių, nei amerikiečių – nėra pripažinę, kad šio grybo veikliosios medžiagos darytų įtaką.

Poniabudės, kaip ir svarainiai, aronijos ar auksinis ūsas, tiesiog tapo kultu liaudies medicinoje. Su tikrais susirgimais tai nieko bendra neturi“, – sako J. Ruolia.

Vietoj mistinių grybų – pievagrybiai iš parduotuvės

Tačiau kaip paaiškinti pasakojimus tų žmonių, kurie teigia, jog šis grybas padėjo jiems išsivaduoti iš ligos pančių: „Tai – placebas. Labai atsakingai sakau.“ Žinomas onkologas pataria tiek sveikiems, tiek įvairiomis ligomis sergantiems žmonėms valgyti tradicinius grybus – pievagrybius, baravykus, voveraites. „Geriau ne ieškoti mistinių grybų, o valgyti pievagrybius, kurių pilnos parduotuvės. Jie iš tiesų turi teigiamų savybių. Netgi mokslininkai pripažinę, kad pievagrybiai turi nuo vėžio saugančių savybių. Ypač saugo nuo krūtų vėžio pasikartojimo“, – teigia pašnekovas.

Patyręs fitoterapeutas vietoj poniabudžių siūlo kitą receptą vėžinėmis ligomis persirgusiems žmonėms. Tai – 4 valgomieji šaukštai bičių duonelės, mėgstamos daržovės, vaisiai ir tinkamas maisto virškinimas: „Jei dujos skiriasi kas valandą – gerai, tačiau jei kas 15 minučių – ne. Tuomet vyksta maisto puvimo procesas. Tokiu atveju derėtų burną skalauti pelynų arbata.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)