Jis paaiškina, kodėl ilgam atitrūkus nuo sveikos gyvensenos principų daroma žala sveikatai bei koks yra didžiausias sveiko ir gražaus kūno priešas, būdingas daugelio žmonių atostogoms.

Visus metus intensyviai sportuojantys žmonės vasarą linkę padaryti ilgesnę pertrauką ir pailsėti nuo įprasto režimo. Dauguma lankančiųjų grupines ir individualias treniruotes mano, kad šilčiausiu metų laiku jas atstoja darbas sode ar aktyvus poilsis gamtoje. Toks požiūris – klaidingas, teigia sporto ir sveikos gyvensenos specialistas Mantas Panavas, rašoma pranešime spaudai.

„Ilgesnės atostogos nuolat treniruojamam kūnui ne padeda, bet kenkia, o bet koks fizinis darbas namuose ar sode savo teikiama nauda nė iš tolo neprilygsta taisyklingai treniruotei“, - sako jis.

Atostogų metu žmonės dažniau nusižengia ir sveikos mitybos principams. Treneris pripažįsta, kad ir pats kartais nukrypsta nuo savo mitybos plano: „Vasarą daugelis žmonių „nusideda“, taip pat ir aš, juk vis daugiau laiko būname su draugais, šeima, įvairiose išvykose ar kelionėse, o ten visada būna gardūs užkandžiai ir įvairūs gėrimai“.

M. Panavas tiek sau, tiek savo klientams leidžia atostogų metu atsipalaiduoti, tačiau skatina suprasti, kad nesaikingai skanaujant ledais, kitais saldumynais ar riebiais patiekalais, ne tik padidėja suvartojamų kalorijų kiekis, bet ir yra kenkiama bendrai sveikatos būklei.

„Kai mūsų kūnas gauna daug konservantų, dažiklių, hidrintų riebalų ir cukraus, kenčia mūsų kepenys, sutrinka skrandžio veikla ir medžiagų apykaita, ima sparčiai kauptis papildomi kilogramai. Valgant nepilnavertį maistą nesurenkamos būtiniausios medžiagos bei pakankamas kiekis baltymų, todėl sumažėja raumenų masė, silpsta visas organizmas ir imunitetas, kūnas sutingsta ir grįžti į normalų sveiką režimą tampa itin sunku“, - aiškina pašnekovas.

Jis pataria šiltuoju metu gurgšnoti daugiau vandens, nes daug prakaituojama, susilaikyti nuo nesaikingo alkoholinių gėrimų vartojimo ir dėl to, kad įkaušęs žmogus nejaučia saiko ir „šluoja“ nuo stalo viską iš eilės.

M. Panavas primena, kad „paleidusieji vadeles" rudenį grįžta su ne vienu papildomu kilogramu. Vėl pradėti sportuoti ir sveikai maitintis dažniausiai nebūna lengva.

Treneris įvardija, kad rudenį klientų labai pagausėja, tačiau ne visi sugeba pasiekti savo tikslų: „Yra dvi rūšys klientų. Vieni tvirtai žino, ko nori, ir dega noru keistis. O kiti mėgina kažką daryti dėl kitų įtakos ar mados – tokie ilgai neišsilaiko ir dažniausiai rezultatų nepasiekia“.

M. Panavas pataria vasaros metu valgyti daugiau šviežių daržovių,uogų ir vaisių ir laikytis 80/20 taisyklės: 80 proc. laiko maitintis reguliariai ir sveikai, o 20 proc. leisti sau ir pasimėgauti. Taip pat primena nepamiršti sporto ar aktyvaus laisvalaikio. Tokiu būdu, teigia pašnekovas, ne tik visą vasarą galima išlikti energingam, bet ir išsaugoti gražias kūno formas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)