„Prieš maždaug mėnesį pastebėjau dėmę ant kojos. Matėsi ir vabzdžio įkandimas. Dėmė nebuvo didelė, tai pagalvojau, kad kažkas įkando ir man tiesiog alergizavosi oda“, – savo pasakojimą pradėjo mergina.

Kadangi dėmė ant kojos buvo mažai matomoje vietoje, Agnė nežinojo, kiek ji jau laiko atsiradusi šioje vietoje, rašoma pranešime spaudai.

Vis dėlto ji kartu pastebėjo, kad dėmė pradėjo didėti: „Iš pradžių buvo vos kelių centimetrų, bet vėliau išsiplėtė iki delno dydžio“.

Nors dėmė plėtėsi, Agnė ir toliau nesijaudino priskirdama viską alerginei reakcijai.

„Nieko nejutau: nei man įkandimą niežtėjo, nei jokių kitokių reakcijų nejaučiau. Be to, ir erkės nebuvau radusi, tai per daug negalvojau, kad čia gali būti kažkas blogo“, – toliau pasakojo vilnietė.

Po kelių dienų dėmė pradėjo šviesėti ir nebesiplėtė, todėl mergina būtų išvis užmiršusi šį neaiškų įkandimą ant kojos, jei nebūtų savo istorijos papasakojus mamai. Ši privertė dukrą iškart nuvykti į polikliniką ir išsitirti kraują.

„Man nustatė Laimo ligą. Dabar geriu antibiotikus ir tikiuosi, kad viskas bus gerai“, – vylėsi mergina.

Pasak Agnės, tai, kad ji nebuvo radusi erkės ant savo kojos, jai net nekėlė minčių, kad dėmė gali būti pavojingos Laimo ligos simptomas. Sostinės gyventoja taip pat teigė daug laiko neleidžianti gamtoje, todėl buvo rami dėl erkių. Iš kitos pusės ji prisiminė, kad prieš įkandimą ilsėjosi prie jūros ir erkė galėjo įsisegti, kol ji vaikščiodavo miško takeliu iki vandens.

Ligos simptomas – ne tik dėmė

Pastebėjus įtartinus darinius ant odos būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

„Laimo ligos išbėrimas ar dėmė yra visai kitokia nei alergijos: aplink dėmę matyti kitos spalvos kraštelis. Taip pat būtinai kliento klausiame, ar dėmė plinta, nes plitimas – taip pat įtarimą keliantis reiškinys“, – sako vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė.

I. Sauserytė įspėjo, kad Laimo ligos simptomu ne visada būna dėmė ant odos. Kai kuriems pacientams, apsikrėtusiems Laimo liga, gali įkandimo vieta tiesiog patinti arba atsirasti daugybinis bėrimas.

Specialistė taip pat pamini ir kitus simptomus: žmogus gali karščiuoti, jausti sąnarių skausmus, krėsti drebulys.

„Iš tiesų simptomai gali priminti gripo požymius. Dažniausiai jie atsiranda po poros savaičių nuo apsikrėtimo, bet būna atvejų, kai žmogus pajaučia simptomus ir greičiau arba kaip tik vėliau – po kokio mėnesio ar daugiau“, – pasakoja vaistininkė.

I. Sauserytė pataria būnant gamtoje ar grįžus iš jos gerai apžiūrėti tiek save, tiek savo bendrakeleivius. Mažiau patrauklūs erkėms būsite ir pasirūpinę veiksmingais repelentais nuo vabzdžių. Taip pat gamtoje patariama pasirūpinti tinkama apranga: šviesūs, ilgomis rankovėmis drabužiai, ilgos kelnės. Nepamirškite ir galvos apdangalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)