Be to, pabrėžia jis, laikai, kai nudegimai būdavo gydomi įvairiomis buitinėmis priemonėmis, praėjo, tad namų vaistinėlėje reikia turėti tam skirtų medikamentų.

– Ką reikia daryti nusideginus namuose ar prie laužo, pavyzdžiui, degiuoju skysčiu?

– Pirmoji pagalba – atšaldyti nudegusią vietą. Šaldyti reikia kambario temperatūros vandeniu, mažiausiai 15 minučių.

– Tiesiog pilti vandenį ant nudegusios vietos?

– Pilti vandenį galima ne tik ant nudegusios vietos, bet ir ant drabužių. Reikia negaišti laiko ir nenurenginėti.

– Ar tik vanduo gerai, ar yra ir kitų priemonių?

– Ne, pirmoji pagalba – šaltas kambario temperatūros vanduo.

– Ir tuomet kreiptis į medikus?

– Nudegusią sritį galima uždengti švaria, nebūtinai sterilia, medžiaga, pavyzdžiui, paklode ar kuo kitu. O tada gabenti žmogų į medicinos įstaigą arba kviesti greitąją pagalbą.

– O ką reikia daryti nudegus saulėje?

– Pagrindinis patarimas – degintis protingai: nesideginti per ilgai, nepiktnaudžiauti saule, o atsiradus pirmiems nudegimo požymiams išeiti iš paplūdimio. Saulės spindulių nudegimai truputį skiriasi nuo terminio nudegimo – saulėje nudegama dėl ultravioletinių spindulių poveikio. Nudegus saulėje, vyksta kūno paviršinio odos sluoksnio ląstelių nekrozė, o nudegimai gali būti pirmojo laipsnio (paraudimas) arba antrojo laipsnio (paraudimas ir pūslės).

Pirma pagalba saulėje nudegusiam žmogui – kremai, turintys antiseptinių, minkštinančių savybių. O paskui gijimo procesas priklauso nuo paties organizmo.

– Ar padeda buitinės priemonės, tarkim, agurkai arba kefyras?

– Kaip sakė senovės medikas Paracelsas, nėra nė vieno daikto, kurio žmonės nebūtų naudoję gydydami nudegimus. Ir augalus, ir akmenis, ir riebalus – viską išbandė. Bet iš tikrųjų tie laikai praeityje ir visada po ranka yra medikamentų, kurie gali padėti gydant nudegimus – sumažinti uždegimą ir skausmą.

Vaistinėse yra pantenolio putų, kurios tinka naudoti nudegus saulėje, bet ne nuo terminio nudegimo. Be to, skausmą mažina įvairūs šiuolaikiniai jonizuoto sidabro preparatai, galima naudoti kremus su bepantenu.