Ketvirtadienį Valstybinėje ligonių kasoje (VLK) įvyko spaudos konferencija, kurios metu buvo aptartos griežtos priemonės, turinčios užtikrinti skraidrų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų naudojimą ir sąžiningą ortopedijos priemonių žmonėms platinimą.

Dalyje ortopedijos įmonių klesti absurdiška veikla

Apmaudu, tačiau pacientai, kuriems reikia ortopedinių priemonių pagalbos, susiduria su išties komplikuota situacija. Pavyzdžiui, žmogui reikia įtvaro kojai, o gauna įtvarą nugarai. Vietoj reikiamų gaminių išduodami kiti. Taip pat įmonės skiria pigesnius gaminius, nei oficialiai deklaruoja ir prašo kompensuoti.

VLK direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė pažymi net tokius atvejus, kuomet gaminiai išvis neišduodami, nors prašoma juos kompensuoti. Absurdiška yra ir tai, kad kartais gaminiai išduodami tuomet, kai žmogus jų neprašo, nes jam jų nereikia. 

VLK direktorius Gintaras Kacevičius kalbėdamas apie tokius grubius pažeidimus, tikino, kad tokiems piktnaudžiavimo atvejams būtina užkirsti kelią.

Korupcijai pažaboti imtasi griežtų priemonių

Konferencijos metu ministrė R. Šalaševičiūtė teigė, kad stojant į kovą su korupcija imtasi sugriežtintos priemonių išdavimo tvarkos metodo. „Šios naujovės yra įtvirtinamos teisės aktuose. Dalis jų jau įsigaliojo nuo rugpjūčio mėnesio, o kitas rengiamasi priimti artimiausiu metu. Džiugu tai, kad mūsų taikomos priemonės jau davė ir konkrečių rezultatų. Pavyzdžiui, praėjusiais metais ligonių kasų tikrinimų metu nustatyta beveik 30 tūkst. eurų žala, o šias lėšas ortopedijos įmonės jau sugrąžino į Privalomojo sveikatos fondo biudžetą. Tai išties labai dideli pinigai, kuriuos galima panaudoti pacientų gerovei” – dėstė ministrė. 

Dalis ortopedijos įmonių jau griežtai sudrausmintos

Kovojant su neskaidrią veiklą vykdžiusiomis įmonėmis rezultatai jau dabar yra apčiuopiami. Šiandien dviejų tokių įmonių veikla yra apribota, o iki tol vykę mokėjimai jiems – sustabdyti. Skatinamas ir visų Lietuvos žmonių sąmoningumas neprisidėti prie nesąžiningos veiklos. Auklėti visuomenę stengsis nauja socialinė akcija „Neskriausk silpnesnio!”. Šią socialinę misiją vykdys Valstybinė ligonių kasa bendradarbiaudama su Lietuvos samariečių bendrija. Samariečių atstovai ortopedinėmis priemonėmis aprūpins tuos, kuriems jų tikrai reikia.

„Kreipiamės į žmones, jų prašome būti socialiai atsakingais, pilietiškais, netoleruoti neteisybės, piktnaudžiavimo, kai mato visa tai vykstant šalia. Svarbu suprasti, kad leisdami neteisėtiems dalykams klestėti, mes skriaudžiame tuos, kurie ir taip yra likimo nuskriausti – tuos, kuriems iš tikrųjų reikia specialių ir sudėtingesnių judėjimą lengvinančių priemonių. Dėl korupcijos jie negali jų gauti, nes kiti gauna pirmiau“, – teigė VLK direktorius G. Kacevičius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)