Anot Valstybinės ligonių kasos (VLK) Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Linos Bušinskaitės, profilaktinė vaikų sveikatos patikra yra nemokama procedūra, nes vaikai yra apdrausti valstybės, o jiems suteiktos paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Atlikus patikrą gydytojas išduoda specialų Vaiko sveikatos pažymėjimą. Kiekvienais metais pažymėjimas turi būti pristatytas į ugdymo įstaigas. Dėl profilaktinio sveikatos patikrinimo į šeimos gydytoją reikia kreiptis įprasta tvarka, tačiau svarbu, kad vaiką lydėtų bent vienas iš tėvų ar teisėtų globėjų – be tėvų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima.

Galima užkristi kelią rimtoms ligoms

Tie, kurie vizitą pas gydytoją atidėlioja dėl skausmo baimės, šį argumentą gali pamiršti. Profilaktinis sveikatos patikrinimas – viena iš tų procedūrų, kurią maloniai ištveria net mažieji pacientai – ikimokyklinio amžiaus vaikai. Patikros metu gydytojas įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Jeigu yra pastebimi pakitimai, pacientas siunčiamas pas atitinkamos srities specialistą konsultacijai ar tyrimams. Tėvai, atidėliojantys profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą dėl to, kad tai neva esą tik formalumas, turėtų suprasti, kad per patikrą gali būti užfiksuoti ir lėtinių ligų simptomai, kuriuos laiku pastebėjus galima užkirsti kelią ligai.

Anot Centro poliklinikos šeimos gydytojos Daivos Berškienės, pasitaiko ir tokių situacijų, kuomet atlikdami profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą medikai nustato ir rimtą diagnozę. „Žinoma, tai išimtinai reti atvejai, tačiau man pačiai per patikrą yra tekę diagnozuoti I tipo cukrinį diabetą. Todėl į profilaktinį sveikatos patikrinimą negalima numoti ranka.“

Rimtas įspėjimo skambutis, pasak medikės, yra blogėjantis regėjimas. „Jeigu tėvai nepastebės, kad vaikai skaitydami ar žiūrėdami televizorių prisimerkia, pirmieji sutrikusios regos simptomai gali būti pražiopsoti. Vaikai dėl prastėjančio regėjimo nelinkę skųstis, nes nepatiria didelio skausmo“, – teigė gydytoja. Tai reiškia, kad atliekant profilaktinę apžiūrą galima pastebėti prastėjančios regos simptomus jau tada, kai vaikas dar nepradeda skųstis negalavimais.

Netaisyklinga laikysena ir antsvoris – šiuolaikinių vaikų problemos

Prastėjanti rega, pasak D. Berškienės, yra vienas dažniausių sutrikimų, nuo kurių kenčia šiuolaikiniai vaikai ir paaugliai. Šiandien daugeliui jaunųjų pacientų taip pat nustatoma stuburo patologija, atsirandanti dėl netaisyklingos laikysenos. „Gana dažnai fiksuojamas antsvoris ar net nutukimas. Taip pat įvairios funkcinės ligos – pavyzdžiui, funkciniai pilvo skausmai. Vaikui stipriai suskausta pilvą tuomet, kai jis dėl kažko jaudinasi: nenori eiti į darželį ar baiminasi dėl kontrolinio mokykloje“, – pasakojo medikė.

Tačiau VLK praneša, kad net jeigu vaikas yra sveikas ir dėl sveikatos problemų retai apsilanko pas gydytoją, atlikti profilaktinį sveikatos patikrinimą vis tiek būtina. L. Bušinskaitės teigimu, Vaiko sveikatos pažymėjime, kurį reikia pristatyti į ugdymo įstaigą, gydytojas pateikia išvadas ir rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje, kūno kultūros pamokose. Pažymėjime įrašomos ir pirmosios pagalbos priemonės, kurių gali prireikti, jeigu vaikas serga lėtinėmis ligomis ar alergija.

Paklausta, ar tėvai su vaikais dėl profilaktinio sveikatos patikrinimo medikus užgriūna jau prasidėjus mokslo metams, gydytoja tikino, kad didelė dalis tėvų nelaukia paskutinės akimirkos. „Tačiau, žinoma, neišvengiame ir tų, kurie šią „prievolę“ vilkina kiek tik įmanoma ir apsilanko tik tada, kai vaikai grįžę iš mokyklos pasako, kad reikės pristatyti pažymą. Taip dažniausiai elgiasi paaugliai ir vyresnio amžiaus jaunuoliai – septyniolikmečiai, aštuoniolikmečiai.“ Mažųjų sveikata, priešingai, tėveliai pradeda rūpintis dar gegužės mėnesį, nes Vaiko sveikatos pažymėjimas galioja ir stovyklose, į kurias mažieji mokiniai dažnai išsiruošia vasarą.

Labiau linkę rūpintis vaikų, o ne savo sveikata

Gydytoja D. Berškienė džiaugiasi, kad paskutiniais metais apskritai pastebimas didesnis gyventojų aktyvumas ir noras pasirūpinti savo sveikatos profilaktika. Tokia tendencija pastebima ne tik atvedant vaikus apžiūrai prieš mokyklą. Pasak medikės, vis daugiau suaugusiųjų taip pat savanoriškai užsiregistruoja profilaktiniam sveikatos patikrinimui, pasinaudoja galimybe nemokamai išmėginti įvairias prevencines programas, skirtas tiek vyrams, tiek moterims. „Džiugu, kuomet pas gydytoją apsilanko pacientas, neturintis jokių nusiskundimų, tiesiog norintis pasidaryti tyrimus – sužinoti, ar viskas gerai. Vyrai dažnai juokauja, kad užsirašo techninei apžiūrai“, – teigė gydytoja. Taigi pastebima, kad suinteresuotumas savo sveikata didėja, tačiau suaugusieji pirmiau linkę pasirūpinti vaikų, o tik vėliau savo pačių sveikatos būkle.

Pasirūpinti vaikų sveikatos profilaktika būtina kiekvienais metais. Vaiko sveikatos pažymėjime, kurį išduoda gydytojas, yra nurodoma, kokią fizinio lavinimo grupę vaikas galės lankyti, ar jam ne per sunkus įprastas krūvis. Profilaktinio sveikatos patikrinimo nereikėtų vengti, geriau šią procedūrą atlikti iš anksto. VLK taip pat rekomenduoja pas šeimos gydytoją atvykti jau apsilankius pas odontologą ir patikrinus vaiko dantukų būklę.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją