Moksleiviai nežino, kas yra privalomasis sveikatos draudimas

Paprašėme jaunuolių, neseniai baigusių mokyklas, sudalyvauti anoniminėje apklausoje, kurioje buvo pateikiami klausimai, susiję su privalomuoju sveikatos draudimu. Didžioji dalis būsimųjų studentų sutriko išgirdę paprastą klausimą: ar žinote, kas yra PSD? „Nieko apie tai nesu girdėjęs,“ – teigė dažnas moksleivis. 

Studentai, neseniai baigę bakalauro pakopos studijas, atsakinėdami į klausimus pademonstravo geresnes žinias. Daugeliui jų šis raidžių trumpinys nekėlė mistinių asociacijų. Daugelis studentų studijas derina su darbu, todėl su PSD jiems jau yra tekę susidurti. Tačiau akivaizdu yra ir tai, kad labai didelė dalis jaunų žmonių, įgijusių vidurinį ar aukštąjį išsilavinimą, apie sveikatos draudimą išgirdo pirmą kartą. 

Paprastai tariant, draustumas PSD garantuoja nemokamą gydymą susirgus. Asmenims, apdraustiems PSD, gydymą apmoka ligonių kasos, o neapsidraudusiems už gydymą tenka mokėti iš savo kišenės. Nemokamai jiems teikiama tik būtinoji medicininė pagalba. Visiems jauniems žmonėms, neseniai baigusiems mokslus, svarbu žinoti, kaip savimi pasirūpinti, kad atsitikus nelaimei už gydymą nereikėtų mokėti. 

Ką apie PSD svarbu žinoti baigusiems mokslus 

Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, vasarą mokslus baigę moksleiviai ir nuolatinių (dieninių) skyrių studentai PSD bus apdrausti iki vasaros pabaigos. Jaunuoliams svarbu įsidėmėti, kad pasibaigus šiam laikotarpiui jiems teks patiems mokėti PSD įmokas tuo atveju, jeigu neįstos mokytis toliau ar niekur neįsidarbins. Taigi ką daryti, kad nereikėtų už gydymą mokėti savomis lėšomis? VLK supažindina su visomis galimomis alternatyvomis. 

Valstybė apdraus tuos asmenis, kurie tęs (arba dar tik pradės) mokslus pagal nuolatinių studijų programas. Tie, kurie nuspręs įsidarbinti, taip pat gali nesijaudinti: už juos PSD įmokas mokės darbdavys. 

Jaunųjų verslininkų laukia kitoks likimas. Tie asmenys, kurie nuspręs užsiimti individualia veikla, PSD įmokas turės mokėti Sodrai. Tie, kurie pradės veiklą pagal verslo liudijimą – Valstybinei mokesčių inspekcijai.   

Svarbu žinoti, kad moksleiviams ar studentams, kurie dar nespėjo susirasti darbo, taip pat nėra pagrindo panikuoti. Jiems patariama užsiregistruoti darbo biržoje. Tuomet jie įgaus bedarbio statusą ir bus apdrausti valstybės iki tol, kol susiras nuolatinę veiklą. 

Suklusti turėtų nuolatinių studijų studentai, kurie studijas baigė ar diplomus įgijo sausio, vasario, kovo ar balandžio mėnesiais arba dėl kokių nors priežasčių jas nutraukė. Šiems asmenims draustumas PSD valstybės lėšomis baigėsi studijų baigimo ar nutraukimo mėnesio paskutinę dieną – informuoja VLK. 

Išvykstantiems studijuoti į užsienį būtina pasirūpinti sveikatos draudimu

Studentai, vykstantys į užsienio aukštąsias mokyklas, taip pat neturėtų pamiršti pasirūpinti sveikatos draudimu. Vykstantiems į Europos Sąjungos šalis draustumas galios pagal datas, nurodytas tos šalies mokyklos pažymoje. Svarbu įsidėmėti ir tai, kad prieš išvykstant į užsienį būtina apsilankyti teritorinėje ligonių kasoje (TLK) ir susitvarkyti dokumentus – išsiimti Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK). Valstybės lėšomis nedraudžiami tik tie studentai, kurie keliauja toliau už Europos ribų. Pavyzdžiui, pasirinkusieji studijas Rusijoje ar Jungtinėse Amerikos Valstijose, turės apsidrausti privačioje draudimo bendrovėje. 

Studentams, vykstantiems studijuoti į užsienį rekomenduojama apsilankyti VLK internetinėje svetainėje (www.vlk.lt). Joje pateikiama visa svarbi informacija, susijusi su sveikatos draudimu.
Kviečiame įtvirtinti žinias, atsakant į žemiau esančius testo klausimus.

Lapkričio ir gruodžio mėnesiais Delfi.lt portale bus paskelbtas Nacionalinis sveikatos žinių egzaminas, sudarytas iš „Žinoti sveika“ rubrikoje esančių testų klausimų. Straipsniai su testais pažymėti raudonu ženkliuku „testas“. 

Nepraleiskite progos sužinoti daugiau apie naudingas kompensuojamas gydymo paslaugas ir sudalyvauti Nacionaliniame sveikatos žinių egzamine. Geriausiai išsprendę egzaminą bus pakviesti į apdovanojimų renginį, kur bus įteikti diplomai, apdovanojimų statulėlės ir kiti prizai.

Testas:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)