Praeivio nuomonė: gal tai „Adobe Photoshop“ failas? 

Atlikta apklausa tik įrodo, jog žmonės nėra užtikrinti dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD) reikšmės. Vieni praeiviai šmaikštavo, kurdami pačias įdomiausias asociacijas, kiti purtė galvas, sakydami, kad apie PSD dar nieko nėra girdėję.

Jaunuoliams PSD trumpinys dažniausiai priminė nuotraukų retušavimo programos „Adobe Photoshop“ dokumentą. Tiesos šioje įžvalgoje tikrai yra, mat dirbantys su minėta programa dažnai nuotrauką išsaugo specialiu programos formatu, kuris taip pat turi „.psd“ raidžių santrumpą.
Kai kurie praeiviai privalomąjį sveikatos draudimą siejo su technologijomis, kompiuteriais bei internetu. Vilniečių teigimu, toks raidžių trumpinys primena sunkiai paaiškinamą programą ar kokio nors interneto tiekėjo paslaugų paketą. 

Praeivių atsakymus komentavo laikinai Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktoriaus pareigas einantis Gintaras Kacevičius. Jis patvirtino, kad PSD iš tiesų yra tiesiogiai susijęs su internetu. Vis dėlto sąsaja kiek kitokia, nei įvardijo apklausos dalyviai. „PSD ir internetas susiję ta prasme, kad žmogus gali aplankyti VLK tinklalapį www.vlk.lt ir ten pasitikrinti, ar yra apsidraudęs“, – teigė G. Kacevičius.

PSD, paprastais žodžiais tariant, suteikia mums galimybę nemokamai kreiptis į medikus ir nemokamai gauti sveikatos priežiūros ir gydymo paslaugas. Būtina pabrėžti, jog Lietuvoje galioja solidarus sveikatos draudimo principas. Tai reiškia, kad visi PSD draudžiami asmenys moka sveikatos draudimo įmokas ir turi vienodas teises į sveikatos priežiūros paslaugas. „Kiekviena civilizuota šalis turi kažkokią apmokėjimo sistemą, kad pačiam žmogui, nuėjus į gydymo įstaigą, nereikėtų mokėti už visas paslaugas iš savo kišenės“, – kalbėjo VLK laikinasis direktorius. Šis mokestis užtikrina ir tokius, atrodytų, savaime suprantamus dalykus, kaip reikiamų tyrimų atlikimą gydantis ligoninėje. 

Praeivio nuomonė: nieko nėra nemokamo

Paklausti, kokias nemokamas paslaugas teikia PSD, apklausos dalyviai buvo kategoriški. Kone kiekvienas buvo įsitikinęs, jog nemokamų paslaugų nebūna. 

Vis dėlto apsirikta smarkiai. Jeigu žmogus neturėtų PSD, tai susirgus, jam tektų pačiam mokėti už visas sveikatos paslaugas. Reikėtų turėti omenyje ir tai, jog mokama būtų net pirmoji medicininė pagalba, lovadieniai ligoninėje ir netgi bet koks apsilankymas poliklinikoje.

„Tikiu, kad ne visi žmonės įsivaizduoja, kokios galėtų būti pilnos sveikatos paslaugų kainos. Tarkime, jūs patyrėte galvos smegenų insultą ir jį gydyti reikia atliekant mechaninį susidariusio trombo pašalinimą. Toks gydymas be PSD kainuotų maždaug 6 tūkst. eurų. Kalbant apie sudėtingesnes operacijas, tokias kaip kaulų čiulpų transplantacija, jos kainuotų dar keliasdešimt kartų brangiau. Kai kurios siektų net 100 tūkst. eurų“, – komentavo G. Kacevičius.

Kokias svarbiausias gydymo paslaugas galima gauti su PSD?

Iš tiesų, visiškai nemokamų paslaugų yra daug ir įvairių. Paslaugų spektras prasideda aspilankymu pas šeimos gydytoją ir baigiasi sudėtingiausiomis operacijomis. Negana to, vaistinėms mokama už kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių teikimą gyventojams. Taip pat kompensuojamos ir tokių paslaugų išlaidos kaip sąnarių protezų įsigyjimas, ortopedijos techninių priemonių gamyba ir pritaikymas, medicininė reabilitacija ir sanatorinis gydymas.

Bene kiekvienam aktuali paslauga yra šeimos gydytojo konsultacijos, kurios nemokamos tik dėl PSD. Kainomis gąsdinančios odontologų paslaugos apdraustiesiems PSD taip pat beveik nieko nekainuoja. Be to, Lietuvoje galima sudalyvauti prevencinėse programose ir absoliučiai nemokamai išsitirti dėl gimdos kaklelio, krūties, priešinės liaukos ir storosios žarnos vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)