Šiuo metu Lietuvoje katarakta yra gydoma keičiant susidrumstusį akies lęšiuką. Tokie gaminiai yra kompensuojami Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Svarbu žinoti, jog kataraktos gydymo kainą apmoka Valstybinė ligonių kasa (VLK), tad pačiam pacientui mokėti nereikia. Tačiau daugelis ligonių prisipažįsta apie šią paslaugą net negirdėję.

Pacientai lęšiukus gauna nemokamai

Anot VLK, šiuo metu sulaukiama itin daug pacientų skundų, jog žmonės gydymo įstaigose negauna nemokamų lęšiukų. Ligoniai skundžiasi, kad kataraktos gydymui reikalingas priemones turi įsigyti savo lėšomis.

Iki šiol akių lęšiukus VLK pirkdavo centralizuotai. Tai reiškia, jog vėliau visas gydymui skirtas priemones ligonių kasos paskirstydavo visoms kitoms gydymo įstaigoms. Vis dėlto nuo šių metų tvarka pakeista. Dabar lęšiukais pasirūpinti turi pačios gydymo įstaigos.

Kadangi gydymo įstaigos yra įsipareigojusios tiekti kokybiškas paslaugas, jos privalo pirkti tik geros kokybės lęšiukus. Pacientai tikrai neturėtų ieškoti geresnių ar už geresnės kokybės gaminius primokėti.

Svarbu žinoti ir tai, kad už ligoninėje atliktą operaciją ir jos metu implantuotą lęšiuką iš paciento negali būti reikalaujama jokio papildomo mokesčio. Visas paslaugas kompensuoja PSDF lėšos. Be to, net jeigu pacientas savo iniciatyva pasirenka brangesnį lęšiuką, nei jam siūlo gydymo įstaiga, sumokėti reikia tik kainos skirtumą.

Didelė gydymo laisvė

Būtina pabrėžti ir tai, jog pacientas gali laisvai pasirinkti operacijas atliekančią gydymo įstaigą ir joje tartis dėl operacijos datos. Šiuo klausimu ligonis turi iš tiesų labai daug laisvės bei galimybę pasirinkti patogiausią gydymo įstaigą, tarkime, pagal gyvenamą vietą.

Operacijos, kuomet drumstas akies lęšiukas pakeičiamas dirbtiniu, atliekamos visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Kataraktą gydyti galima Vilniuje (Vilniaus Santariškių klinikose, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje, Vilniaus Antakalnio poliklinikoje, Vilniaus Centro poliklinikoje, „SK Impeks Medicinos diagnostikos centre“, „Akių lazerinės chirurgijos centre“, Akių ligų klinikoje „Lirema“), Kaune (Kauno klinikose), Klaipėdoje (Klaipėdos universitetinėje ir Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje), Šiauliuose (Respublikinėse Šiaulių), Panevėžyje (Panevėžio ligoninėse) bei Alytuje (Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje).

Negana to, svarbu nepamiršti, kad kreipiantis į įstaigą dėl operacijos datos reikia turėti akių ligų gydytojo (oftalmologo) siuntimą operacijai. Prieš tai reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kuris galėtų išrašyti siuntimą pas akių ligų gydytoją. Svarbiausia būti draustam privalomuoju sveikatos draudimu. Visi neapdraustieji šiuo nemokamu gydymu naudotis paprasčiausiai negali.

Reziumuojant galima teigti, kad visi apdraustieji PSD privalo gauti nemokamą kataraktos gydymą bei tam skirtas priemones. Jeigu žmogus dėl prašomų priemokų negauna aiškaus atsakymo iš gydytojo, jis gali kreiptis į įstaigos administraciją, o jei gautas atsakymas netenkina – į ligonių kasas.

Kviečiame pasitikrinti žinias:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją