Projekto „Žinoti sveika“ metu bus rengiamasi nacionaliniam egzaminui sveikatos priežiūros srityje, o pasibaigus pasiruošimui vyks azartiškas baigiamasis egzaminas. Geriausiai pasirodę skaitytojai bus pakviesti į baigiamąjį šio projekto renginį ir apdovanoti įsimintinais prizais.

Dalyvauti ir domėtis naujienomis apie sveikatą iš tiesų verta. Atsakę į tarpinių testų ir baigiamojo egzamino klausimus, įgysite žinių apie nemokamas paslaugas gydymo įstaigose, sužinosite būdus, kurie padės apsisaugoti nuo vėžio.

DELFI skaitytojai turės galimybę vienoje vietoje rasti naujienas apie tai, nuo kokių ligų galima gydytis nemokamai, kokias gydymo paslaugas nemokamai galima gauti visoje Europos Sąjungoje, kokios svarbios paslaugos gali būti suteiktos akims, širdžiai, sąnariams, vaikų dantukams ir daugybę kitų naudingų dalykų apie sveikatą.

Svarbu žinoti, kad nemokamas sveikatos paslaugas gauna tik tie piliečiai, kurie yra apdrausti Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD). PSD - tai yra sistema, garantuojanti apdraustiesiems, kad jie gaus sveikatos priežiūros paslaugas, už kurias nereikės mokėti patiems.

Šio projekto, įgyvendinamo kartu su Valstybine ligonių kasa (VLK), tikslas - skatinti žmones domėtis Lietuvoje veikiančia sveikatos priežiūra ir nemokėti už gydymą, už kurį sumoka ligonių kasos. Be to, po svarbiausiomis publikacijomis rasite trumpus testus, kuriuos atlikę įtvirtinsite gautas žinias ir pasiruošite metų gale vyksiančiam finaliniam sveikatos žinių egzaminui. Tai bus testas, o greičiausiai ir tiksliausiai atsakiusieji į jo klausimus bus apdovanoti puikiais prizais bei pakviesti į apdovanojimų renginį.

VLK Draudimo plėtros departamento direktoriaus, laikinai einančio VLK direktoriaus pareigas Gintaro Kacevičiaus teigimu, visi yra girdėję frazę „Sveikata – didžiausias turtas“, tačiau apie ją pagalvoja tik tada, kai užklumpa liga.

Taip atsitinka ne tik dėl itin greito gyvenimo tempo, bet ir dėl žinių trūkumo. Žmonėms svarbu žinoti, kad draustieji privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) gali gauti sveikatos priežiūros paslaugas mūsų šalies gydymo įstaigose, už kurias mokėti nereikia, nes jos yra kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis“, - sako G. Kacevičius.

VLK direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė tvirtina, kad tokių paslaugų, už kurias pacientams nereikia mokėti, išties yra labai daug.

„Pavyzdžiui, jie gali pasinaudoti įvairiomis nemokamomis prevencinėmis programomis, kurios padeda anksti diagnozuoti vėžį ir kitas klastingas ligas bei sėkmingai pasveikti, gauti būtinų kompensuojamųjų brangių vaistų, nemokamai išsitirti ir gydytis. Ligonių kasos pacientams apmoka už poliklinikose, ligoninėse, reabilitacijos įstaigose teikiamas paslaugas, pavyzdžiui, atliekamas operacijas, teikiamas konsultacijas.
Taip pat kompensuoja judėjimą lengvinančias, regos ir klausos koregavimo priemones bei kitas jų gydymui svarbias priemones. Deja, daugelis tokiomis galimybėmis nepasinaudoja“, - teigia N. Bernotienė.